Siirry sisältöön

Kielitoimiston ohjepankin käyttöohjeet

Kielitoimiston ohjepankissa on suomen yleiskielen sanastoa, oikeinkirjoitusta sekä muoto- ja lauserakennetta koskevia ohjeita. Ohjeita on myös koti- ja ulkomaisten nimien oikeinkirjoituksesta, ääntämisestä ja taivutuksesta. Ohjeita päivitetään ja lisätään tarpeen mukaan.

Ohjepankki siirrettiin joulukuussa 2023 uudelle alustalle. Aineiston siirrosta on voinut jäädä joitakin asetteluun liittyviä tai teknisiä ongelmia. Ne pyritään korjaamaan mahdollisimman pian.

Tiedon etsiminen

Ohjeen sisältö

Anna palautetta

Aineisto

Ohjeeseen viittaaminen

Toimittajat

Tiedon etsiminen

Ohjepankin edellisessä versiossa hakutoiminto koski ohjepankin ohjeiden lisäksi Kielitoimiston sanakirjaa ja eräitä nimijulkaisuja. Toistaiseksi haku koskee vain ohjepankin ohjeita, mutta edellä mainitut pyritään saamaan takaisin hakuun myöhemmin.

 Ohjepankista voi etsiä tietoa kahdella tapaa:

Ohjeiden selaaminen aihepiireittäin

Ohjepankin etusivulla on listattuna ohjepankin ohjeet aihepiireittäin:

Kunkin aihepiirin alta löytyy klikkaamalla tarkempi aiheiden ryhmittely. Esimerkiksi aihepiiriin Sana kuuluvat mm. alaryhmät Yhdyssanat, Alkukirjain ja Taivutus. Klikkaamalla aihepiirin otsikkoa saa aakkosjärjestyksessä listauksen kaikista alaryhmien ohjeista. Alaryhmän otsikkoa klikkaamalla saa puolestaan listauksen kyseisen ryhmän ohjeista aakkosjärjestyksessä.

Sama ohje voi kuulua useaan aihepiiriin ja alaryhmään. Esimerkiksi ohje Alkukirjain paikannimissä kuuluu ryhmiin Paikannimet (aihepiirissä Nimet) ja Alkukirjain (aihepiirissä Sana), joten siihen pääsee selauksen avulla kahta reittiä. Selauksessa valittu aihepiiri näkyy sivun oikean reunan aihepiiriluettelossa lihavoituna ja alleviivattuna.

Hakusanalla etsiminen

Tietoa voi hakea kirjoittamalla hakusanan tai hakusanoja sivun ylälaidan hakukenttään (Kirjoita hakusanasi tähän) ja klikkaamalla suurennuslasin kuvaa, Hae-painiketta taikka painamalla Enter-näppäintä.

Hakutoiminto hakee sopivia ohjeita asiasanojen, otsikon sekä ohjeiden tekstisisällön mukaan. Parhaiten hakusanaa vastaavat osumat tulevat hakutulosluettelon alkuun. Ohjeita voi hakea esimerkiksi yhdellä sanalla, sanaliitolla tai ohjeen otsikolla. Jos käyttää hakusanana sanaliittoa, kuten ilmausta nimien taivutus, kannattaa hakusanan ympärille kirjoittaa lainausmerkit: ”nimien taivutus”. Tällöin haku ei tuo osumiin kaikkia sanan nimi tai taivutus sisältäviä ohjeita.

Haussa voi käyttää pientä tai isoa alkukirjainta myös nimiä etsittäessä.

Hakutulokset näkyvät listana hakusanalaatikon alapuolella. Listauksessa näkyy ohjeen otsikko ja muutama rivi tekstiä siitä kohtaa ohjetta, jossa hakusana esiintyy. Ohjeeseen pääsee kyseistä otsikkoa klikkaamalla.

Hakutuloksen tarkentaminen

Hakulaatikon alapuolella ennen hakutuloksia on toiminto Näytä rajausmahdollisuus. Sitä klikkaamalla avautuu valikko Rajaa aihepiirin mukaan -valikko, josta näkyy, mihin aihealueisiin haussa löytyneet ohjeet kuuluvat. Hakua voi tarkentaa rajaamalla sen vain tietyn aihealueen ohjeisiin. Aihepiiri valitaan klikkaamalla sen otsikkoa alasvetovalikosta (Rajaa hakua aihepiirin mukaan).

Ohjeen sisältö

Ohje on tyypillisesti kaksiosainen. Ensimmäinen osa, Ohje lyhyesti, tiivistää ohjeen keskeisen sisällön. Toinen osa, Koko ohje, käsittelee aihetta tarkemmin ja sisältää enemmän esimerkkejä kuin alun tiivistelmä. Joissakin ohjeissa on lisäksi osa Tiesitkö?, jossa on aiheeseen liittyvää lisätietoa.

Jotkin aiheet muodostavat laajempia kokonaisuuksia, joilla on kokoava yläohje. Tällaisia yläohjeita ovat esimerkiksi Alkukirjain, Kirjoitus- ja ääntöasu, Nimien taivutus ja Pilkku.Yläohjeeseen sisältyy linkkilista aihetta käsitteleviin varsinaisiin ohjeisiin.

Ohjetekstin perässä on otsikko Lisätietoa toisessa ohjeessa. Sen alla on linkkejä ohjepankin toisiin ohjeisiin, jotka liittyvät samaan aiheeseen. Jos ohjetekstissä siis on kehotus katsoa lisätietoa toisesta ohjeesta, linkki siihen löytyy juuri tästä Lisätietoa toisesta ohjeesta -kohdasta.

Kohdassa Lisätietoa muualla puolestaan on linkkejä ohjepankin ulkopuolisille verkkosivuille, kuten Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuille, Kielikellon artikkeleihin ja Ison suomen kieliopin verkkoversioon.

Jos olet löytänyt ohjeen hakusanahaulla, hakutulosten listaukseen voi palata klikkaamalla selaimen Takaisin-painiketta. Ohjeiden selaamiseen aihepiireittäin pääsee etusivulta.

Merkinnöistä

Aaltoviivalla ~ merkitään tasavertaisia vaihtoehtoja:

Kaksoispisteellä tai pilkulla erotetaan taivutusmuotoja:

Hakasulkeilla [ ] merkitään, miten sana tai nimi äännetään:

Esimerkeissä lihavoinnilla korostetaan käsiteltävää asiaa:

Puolilainausmerkit ilmaisevat merkitystä:

Anna palautetta

Jokaisen ohjeen alareunassa kohdan Asiasanat alla on linkki Anna palautetta tästä ohjeesta. Linkkiä klikkaamalla pääsee lomakkeelle, johon voi kirjoittaa palautteen. Lomakkeessa on valmiina tiedot ohjeesta, johon palaute liittyy.

Palautetta voi antaa myös klikkaamalla ohjepankin etusivun alalaidasta painiketta kohdasta Anna palautetta.

Emme voi vastata kaikkiin palautteisiin, mutta otamme kommentit ja kysymykset huomioon kehittäessämme ohjepankkia. – Tähän mennessä jo lukuisat ohjepankin käyttäjät ovatkin näin osallistuneet ohjepankin kehittämiseen. Lämmin kiitos!

Aineisto

Ohjepankissa on noin 630 ohjetta (tilanne joulukuussa 2023). Niiden lähteinä on käytetty Kielitoimiston oikeinkirjoitusopasta (2012), Kielitoimiston nimiopasta (2008), Kielitoimiston kielioppiopasta (2015), Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla julkaistuja ohjeita sekä kieli- ja nimineuvonnan tietokantoja. Ohjepankkia myös päivitetään: ohjeita täydennetään ja muokataan, ja uusia lisätään tarpeen mukaan.

Ohjeeseen viittaaminen

Kielitoimiston ohjepankin ohjeeseen viitattaessa on mainittava ohjeen otsikko ja kyseisen sivun verkko-osoite (URL) sekä viittauspäivämäärä, esimerkiksi seuraavasti:

Alkukirjain virkkeen alussa. Kielitoimiston ohjepankki. Kotimaisten kielten keskus https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/alkukirjain-virkkeen-alussa. Viitattu 11.12.2023.

Toimittajat

Riitta Korhonen, Henna Leskelä, Ulla Onkamo, Petra Saarnisto (vuodesta 2019)

Aiemmin toimittajina myös:
Raija Moilanen (vuoden 2018 loppuun), Tiina Manni-Lindqvist (vuoden 2019 loppuun), Suvi Syrjänen (vuoteen 2015)

IT-asiantuntija:
Outi Lehtinen (aiemmin mukana myös Jari Vihtari, Maija Sutinen, Teemu Ikonen)

Tekninen toteutus:
Poutapilvi

Kielitoimiston ohjepankki. Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 40. URN:NBN:fi:kotus-201536. Julkaistu 9.4.2015. Päivitettävä julkaisu.