aikamuodot
Aikamuotoja: aloita tästä
Ohje lyhyesti Kun kerrotaan jostain tapahtumasta, ilmaistaan samalla aina, onko tuo tilanne jo mennyt, tapahtuuko …
Aikamuotoja: dramaattinen preesens (mennyt aika)
Ohje lyhyesti Preesensmuotoinen verbi, kuten on, lähtee, toivomme, viittaa yleensä nykyiseen tai tulevaan aikaan, mutta …
Aikamuotoja: ja nimi oli? (kohtelias imperfekti)
...seuraavaksi? Tuliko rouvalle vielä muuta? Tiesitkö? Imperfektiä käytetään nykyiseen tai tulevaan viittaamassa myös verbialkuisessa ilmaustyypissä, joka tarkoittaa samantekevyyttä. Tällöin on...
Aikamuotoja: kuoli vai on kuollut? (imperfekti ja perfekti)
Ohje lyhyesti Imperfekti (söi, asui, vastasin, emme hypänneet) on tavallinen menneen ajan kerronnan aikamuoto. Perfekti …
Aikamuotoja: perfekti ja pluskvamperfekti (kuulopuhe, referointi, päättely)
Ohje lyhyesti Menneen ajan liittomuotoja eli perfektiä ja pluskvamperfektiä käytetään puhuttaessa menneistä tai aiemmin alkaneista tapahtumista, …
Aikamuotoja: tuleva aika (on vai tulee olemaan?)
Ohje lyhyesti Kun puhe on tulevasta ajasta, tavallisesti verbin muodoksi riittää preesens: Joskus kuitenkin on …
Aikamuotoja: tuleva aika (on voittamassa, tuli saamaan, oli saava)
Ohje lyhyesti Tulevaan tapahtumaan voi viitata ilmauksen on voittamassa kaltaisella rakenteella: Lisäksi tulevaan viitataan perfektimuodolla: …
Aikamuotoja: tuleva aika (vie, veisi, vienee, on oleva)
Ohje lyhyesti Tulevan ajan ilmauksissa käytetään suomessa tavallisesti preesensmuotoista verbiä, kuten on, teemme, tehnemme. Tulevan ajan merkitys on …
Ajanilmaukset
Ohje lyhyesti Ajanilmauksia ovat paitsi päiväys-, kellonaika- ja aikavälimerkinnät (1.1.–31.3., klo 10–15) myös erilaiset ajankohtaa …
Passiivi: kaksoispassiivi ”ei oltu tehty”
...yrityksistä huolimatta ole saatu kuntoon. Ohjeen osat ovat seuraavat: Mikä on kaksoispassiivi? Kaksoispassiivi kielto- ja myöntölauseissa Ohjeen lopussa olevassa Tiesitkö?-laatikossa...