Siirry sisältöön

Yhdysvaltain osavaltiot

Koko ohje

Suurin osa Amerikan yhdysvaltojen 50 osavaltion nimistä on lainattu suomen kieleen englannista sellaisinaan ns. sitaattilainoina (Connecticut, Massachusetts). Muutamia on mukautettu suomen kieleen sopivammiksi (Havaiji, Kalifornia), ja joitain nimiä on osittain käännetty suomeksi (Etelä-Carolina, Etelä-Dakota, Länsi-Virginia, Pohjois-Carolina, Pohjois-Dakota).

Sitaattilainat kirjoitetaan ja äännetään vieraan kielen eli tässä englannin mukaan. Osa nimistä kuitenkin kirjoitetaan englannin tapaan mutta äännetään suomalaisittain, joko kokonaan kirjoitustavan mukaisesti tai osittain lähentyen englannin ääntämystä (Delaware, Kansas).

Oheisessa pdf-taulukossa Yhdysvaltain osavaltioiden nimet esitetään nimien kirjoitusasut, tavallinen suomalainen ääntöasu ja englanninkieliset ääntöasut (sekä amerikan- että britannianenglannilla).

Yhdysvaltain osavaltioiden nimet (pdf)

Huom. Vieraskielisten nimien keskellä olevat k, p, t tai kk, pp ja tt kirjoitetaan taivutusmuodoissa sellaisinaan, mutta ääntöasu voi vaihdella:

Mississippi:
Missisippin [mississippin ~ mississipin]
Mississippille [mississippille ~ mississipille]

Huom. Yhdysvaltojen osavaltion nimi New Mexico kirjoitetaan sitaattilainana, mutta Yhdysvaltojen naapurimaan nimi on suomeen mukautettu sovinnaisnimi: Meksiko.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta