Siirry sisältöön

Nimenvalinta: USA, Yhdysvallat vai Amerikka?

Ohje lyhyesti

Valtion viralliset nimet ovat Yhdysvallat ja Amerikan yhdysvallat. Englanninkielisestä nimestä muodostettua lyhennettä USA voi käyttää myös suomen kielessä. Nimi Amerikka viittaa yleiskielessä mantereeseen. 

Koko ohje

Maan virallisia nimiä ovat Yhdysvallat ja Amerikan yhdysvallat. Nimellä Amerikka tarkoitetaan maantieteellisesti Amerikan kaksoismannerta eli Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa. Puhekielessä Amerikalla tarkoitetaan usein pelkästään Pohjois-Amerikkaa tai vain Yhdysvaltoja, kuten ilmauksessa Amerikan siirtolaiset. Neutraalissa asiatyylissä on kuitenkin hyvä välttää käyttämästä Yhdysvalloista ilmausta Amerikka. Tämä on tärkeää silloin, kun käyttöyhteys vaatii täsmällisyyttä. Lisäksi Yhdysvallat on sopivampi nimitys arvostavan kielenkäytön näkökulmasta, sillä Amerikassa on paljon muitakin valtioita kuin vain Yhdysvallat.

Amerikan yhdysvaltojen asukas on yhdysvaltalainenAmerikkalainen tarkoittaa sen sijaan ensisijaisesti Amerikan mantereelta peräisin olevaa, eikä neutraalissa asiatyylissä suositella sen käyttöä pelkästään Yhdysvaltojen asukkaisiin viittaamassa.

USA on myös suomen kielessä käytetty lyhenne nimestä United States of America. Lyhenne luetaan yleensä kirjaimittain [uu-äs-aa]. Lyhenteessä ei käytetä pisteitä. Mahdollinen johdos lyhenteestä on kirjaimittain luettava USA:lainen [uu-äs-aa-lainen ~ uu-es-aa-lainen]. Sanana ääntyvä ”usalainen” on sen sijaan arkinen puhekielen muoto. 

Nimen Yhdysvallat taivutusmuodot genetiivissä ovat Yhdysvaltojen tai Yhdysvaltain.

Ohjetta päivitetty 25.8.2022. Lisätty tieto, että ilmausten Amerikka ja amerikkalainen käyttöä Yhdysvaltoihin ja yhdysvaltalaisiin viittaamassa on hyvä välttää neutraalissa asiatyylissä.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta