Siirry sisältöön

Vertailuilmauksia: eiliseen verrattuna kylmä

Ohje lyhyesti

Vertailussa käytetään kuin-ilmausten vaihtoehtona myös rakennetta (johonkin) verrattuna:

Eiliseen verrattuna tänään on sateisempaa.

Tänään on sateisempaa kuin eilen.

Ominaisuus voidaan verrattuna-rakenteessa ilmaista paitsi komparatiivimuodossa (sateisempaa) myös perusmuodossa ja superlatiivissa tapauksesta riippuen. 

Eiliseen verrattuna tänään on lämmintä.

Verrattuna muihin hakijoihin hän on ehdottomasti paras.

Koko ohje

• Vertailun ilmaisemiseen on kiteytynyt verrattuna-rakenne, jossa vertailukohde on illatiiviksi kutsutussa sijamuodossa: muihin verrattuna, verrattuna sinuun. Ominaisuuden tms. laatu voidaan esittää kaikissa vertailuasteissa (kallis, kalliimpi, kallein; hyvin, paremmin, parhaiten):

Suomenkieliset e-kirjat ovat kalliita verrattuna englanninkielisiin.

Putkiremontin neliöhinta on pääkaupunkiseudulla lähes kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna.

Luomusialla ei ole paljonkaan paremmat olot verrattuna tavalliseen sikaan.

Sähkön hinnoissa Suomi on selvästi kallein verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Esimerkiksi ilmauksessa Suomenkieliset e-kirjat ovat kalliita verrattuna englanninkielisiin voisi kalliita-muodon tilalla olla myös komparatiivi kalliimpia: – – ovat kalliimpia verrattuna englanninkielisiin. Tällaiset erimuotoiset ilmaukset (kallis verrattuna ja kalliimpi verrattuna) ovat käytännössä usein samanmerkityksiä, mutta joskus voi syntyä eroakin:

Uusi versio on parempi verrattuna aiempiin versioihin.

– Vrt. heikommin arvostava: Uusi versio on hyvä verrattuna aiempiin versioihin.

Verrattuna-rakennetta käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vertailukohde ja vertailtava hahmottuvat selvästi ja yksiselitteisesti. Hahmottuminen voi olla hankalaa varsinkin jos tulee vertailleeksi rakenteellisesti eriparisia ilmauksia. Seuraavassa esimerkissä lauserakenteen perusteella keskenään vertailtaviksi hahmottuvat genetiivimääritteellinen sana laatu ja ilmaus kotona hoidettuihin lapsiin:

Tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolella hoidettujen alle kouluikäisten lasten ruokavalion laatu on parempi verrattuna kotona hoidettuihin lapsiin.

– Huom. Tässä tarkoituksena on kuitenkin verrata lapsiryhmien ruokavalion laatua.
→ 
Tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolella hoidettujen alle kouluikäisten lasten ruokavalion laatu on parempi kuin kotona hoidettujen lasten.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta