ulkopaikallissijat
Ajanilmaukset: joka kerta, harva se päivä, joku päivä
Koko ohje Monet ajanilmaukset ovat kiteymiä eli tiettyyn muotoon kivettyneitä rakenteita. Esimerkiksi eräät useutta tai …
Genetiivi vai paikallissija: sodan muistomerkki vai muistomerkki sodalle?
Ohje lyhyesti Sekä genetiivimuotoisen määritteen sisältävä ilmaustyyppi sodan muistomerkki että paikallissijainen rakenne muistomerkki sodalle ovat …
Nimien taivutus: kunnannimet ja muut asutusnimet
Ohje lyhyesti Kuntien, kaupunkien ja muiden asutusten nimiä on pyrittävä taivuttamaan siten kuin paikkakunnalla itse …
Nimien taivutus: luovutettujen alueiden kunnannimet ja asukkaannimitykset
Koko ohje Tässä luettelossa on luovutettujen alueiden vanhat suomalaiset kunnannimet ja niiden taivutusmuodot paikkakunnan oman taivutuskäytännön mukaisesti sekä kunnannimistä muodostetut...
Nimien taivutus: paikannimet
...ohjeessa. Tiesitkö? Poikkeuksellisen Venäjällä-taivutuksen taustalla on arveltu olevan Venäjän suuri koko. Rajantakainen Venäjä on ehkä suomalaisten mielikuvissa ollut laajaa, jatkuvaa...
Nimien taivutus: saarten nimet
Ohje lyhyesti Kotimaisten saarten nimiä taivutetaan yleensä sisäpaikallissijoissa: Hailuodossa, Ruissalossa. Ulkopaikallissijoissa taivutetaan maa-loppuisia nimiä ja …
Paikan ja olotilan ilmauksia: mies sammui putkaan vai putkassa?
Koko ohje Tapahtumapaikan ilmauksissa käytetään tavallisesti sellaisia missä-kysymykseen vastaavia muotoja kuin kaupungissa, pihalla, järvellä, auton …
Rektioita: halu, into, valmius
Ohje lyhyesti Sellaiset sanat kuin halu, into, innostus, innokuus ja valmius, valmis esiintyvät erityyppisten mihin-kysymykseen …
Rektioita: maistuu hyvältä ja hyvälle
Ohje lyhyesti Vaikutelmaa ilmaisevien verbien (kuten maistua, näyttää, tuntua) yhteydessä tuntemus voidaan esittää kahdella tavalla; molemmat ovat yleiskielen mukaisia: Ruoka...
Rektioita: syy, peruste, aihe
Ohje lyhyesti Syytä, aihetta ja perustelua tarkoittavat substantiivit ovat keskenään lähimerkityksiä. Tavallisesti ne esiintyvät mihin-kysymykseen …