Siirry sisältöön

Genetiivi vai paikallissija: sodan muistomerkki vai muistomerkki sodalle?

Ohje lyhyesti

Sekä genetiivimuotoisen määritteen sisältävä ilmaustyyppi sodan muistomerkki että paikallissijainen rakenne muistomerkki sodalle ovat yleiskielessä periaatteessa mahdollisia. Genetiivirakenne on kuitenkin usein suositeltavampi, koska se on yksinkertaisempi ja merkitykseltään selvempi.

Koko ohje

• Substantiivin genetiivimuotoinen (n-loppuinen) määrite ilmaisee erilaisia suhteita, kuten omistusta (äidin lompakko), tekijää (tuulen suhina), kohdetta (kirjeen kirjoittaminen) tai muuta kuuluvuutta tai liittyvyyttä (mummin kuva, piirakan pohja, viikon loma, leivän puolikas).

Piirakan pohja -tyyppinen genetiivirakenne on yleinen ja neutraali keino osoittaa kahden substantiivin välistä liittyvyyssuhdetta. Lisäksi käytössä on ilmaustyyppi, jossa täsmentävä ilmaus on substantiivin perässä -lle-loppuisessa sijamuodossa eli allatiivissa:

todella näppärä ja maukas suolaisten piirakoiden pohja

todella näppärä ja maukas pohja suolaisille piirakoille (’suolaisia piirakoita varten')

Joskus -lle-ilmaus kuitenkin tuntuu toimivan epämääräisemmin vihjaavana merkkinä substantiivien suhteesta, jonka täsmällisemmän merkityksen tulkinta jää lukijalle. Genetiivin ja sitä seuraavan substantiivin suhde onkin tiiviimpi ja suhteen merkityksen tulkinta usein selvempi:

Motiivina opiskelulle voi olla opiskelu iloksi ja harrastukseksi.

– Yksinkertaisemmin: Opiskelun motiivina voi – –.

Muistokivi on osa valtavaa muistomerkkiä Stalingradin taistelulle.

– Yksinkertaisemmin: Muistokivi on osa valtavaa Stalingradin taistelun muistomerkkiä.

Hypoteesini tutkimukselleni on, että itse tuotetun mediasisällön tuottamisprosessi antaa oppilaille itseluottamusta ilmaista itseään uudella tavalla.

– Yksinkertaisemmin: Tutkimukseni hypoteesi on, että – –.

• Joskus -lle-päätteistä ilmausta käytetään lauseen sanajärjestyksen takia. Näin on esimerkiksi joka-lauseen (relatiivilauseen) yhteydessä. Tällaisiin ilmauksiin genetiivirakenteet eivät sovi, ellei virkettä hajoteta. Virkkeen hajottaminen saattaisi kuitenkin joskus yksinkertaistaa ja selkiyttää sanontaa:

Jauhetut mantelit ja valkosipuli muodostavat perustan tälle virkistävälle keitolle, joka tarjotaan kylmänä mantelien ja viinirypäleiden kera.

– Vrt. Jauhetut manteli ja valkosipuli muodostavat tämän virkistävän keiton perustan. Keitto tarjotaan kylmänä mantelien ja viinirypäleiden kera.

Stalingrad on tärkeimpiä symboleita sodalle, joka on nykyisinkin venäläisen identiteetin keskeisimpiä osia.

– Vrt. [Toinen maailman]sota on nykyisinkin venäläisen identiteetin keskeisimpiä osia, ja Stalingrad on sen tärkeimpiä symboleita.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta