nominatiivi
Ajan ja määrän ilmauksia: muotovaihtelun yleissääntö (luin tunnin, en lukenut tuntiakaan)
Ohje lyhyesti Tietyntyyppiset määrän ja keston ilmaukset (kuten juoksin kilometrin, nukuin tunnin) taipuvat lauseessa samalla …
Ajan ja määrän ilmauksia: toisen kerran vai toista kertaa, viikko vai viikon kerrallaan?
Ohje lyhyesti Esiintymiskertojen järjestystä ilmaisevalla rakenteella voi olla lauseessa kaksi eri muotoa; merkitysero on vähäinen …
Ajanilmaukset: joka kerta, harva se päivä, joku päivä
Koko ohje Monet ajanilmaukset ovat kiteymiä eli tiettyyn muotoon kivettyneitä rakenteita. Esimerkiksi eräät useutta tai …
Ajanilmaukset: kellonajat (viisi vaille tai vailla, viittä vaille tai vailla)
Ohje lyhyesti Kellonajan ilmaukset viisi vaille ~ vailla ja viittä vaille ~ vailla ovat yleiskielessä keskenään tasavertaiset. Tasatunti voidaan esittää...
Genetiivi vai nominatiivi: tien vai tie pitäisi olla kunnossa?
...Työn täytyy olla valmiina huomiseen mennessä. Mielenosoittajien oli poistuttava paikalta. Koko ohje • Sellaisia verbejä ja verbi-ilmauksia kuin täytyy, pitää,...
Julkisten rakennusten ja toimitilojen nimet: yhteen vai erilleen?
Ohje lyhyesti Julkisten rakennusten nimien oikeinkirjoitus vaihtelee sekä toimitilan luonteen että nimen rakenteen mukaan. Yhteen …
Kadunnimet ja muut kaavanimet
...mutta monikollisiakin voi olla. 2. Alkuosana on yhdysmerkkiä käyttäen kirjoitettu erisnimi (Ukko-Pekan tie). 3. Alkuosana on kahdesta tai useammasta osasta...
Konjunktiot: kuin (parempi kuin, parempi kuin mitä, parempi mitä)
...meni hieman enemmän aikaa kuin oli suunniteltu. Paranin taudista hitaammin mitä odotin. → Yleiskielessä: Paranin taudista hitaammin kuin odotin. Tiesitkö?...
Lauseenvastikkeet: tehdäkseen-rakenne (ostaakseen auton, rakenteen objekti)
Ohje lyhyesti Tehdäkseen-rakenteen eli finaalisen lauseenvastikkeen kohdetta tarkoittava objekti on samassa muodossa kuin olisi vastaavassa …
Lauseenvastikkeet: tehdäkseen-rakenne (pelaan voittaakseni, rakenteen tekijä)
Ohje lyhyesti Tehdäkseen-rakenteessa eli finaalisessa lauseenvastikkeessa on aina omistusliite, joka viittaa pääverbin tekijää tms. tarkoittavaan subjektiin: …