Tehden-rakenne eli modaalinen lauseenvastike luonnehtii useimmiten pääverbin tapaa:
Siivoan lauleskellen. (’siivoan siten, että – samalla – lauleskelen’)
Rakenne voi ilmaista myös aikaa tai näkökulmaa:
Illan tullen piha hämärtyy. (’kun ilta tulee’)
Äänestä päätellen pihalla on aura-auto. (’kun/jos päättelee äänestä’)
Monien verbien tehden-muoto on kivettynyt post- tai prepositioksi:
maanantaista alkaen, säästä riippuen, teknisestä ongelmasta johtuen
Eräissä tapauksissa tehden-rakenteen käyttö voi aiheuttaa ristiriitaisen tulkinnan. Esimerkiksi seuraavassa olisi selvempää käyttää ja-lausetta, koska kyse on eriaikaisista tapahtumista:
Hän lähti aamulla ollen perillä myöhään illalla.
→ Hän lähti aamulla ja oli perillä myöhään illalla.
Ohjeen osat ovat seuraavat:
Muita tehden-rakennetta koskevia ohjeita:
• Tehden-rakenne (eli ns. modaalinen lauseenvastike tai modaalirakenne) on monikäyttöinen. Sen tavallisin tehtävä on osoittaa tapaa, jolla lauseen pääverbin ilmaisema tilanne toteutuu:
Siivoan lauleskellen. (’siivoan siten että lauleskelen’)
Tämän päätehtävän mukaan rakenne on saanut nimityksensäkin modaalinen (’tapaa koskeva’), joskaan nimitys ei kata sen koko käyttöä. (Tehden-tyyppistä verbimuotoa kutsutaan kieliopissa myös nimillä E-infinitiivin tai toisen infinitiivin instruktiivi.)
Kun tehden-rakenne luonnehtii pääverbin tekemistä, tilanteet tulkitaan samanaikaisiksi. Myös tekijä tai kokija on molemmilla sama:
Tapa: samanaikaisuus lauseen pääverbin tekemisen kanssa
Pääverbin sisältävä rakenne Tehden-rakenne Henkilökunta ottaa sinut vastaan leveästi hymyillen. Elokuvassa oli kohtaus, joka minun täytyi katsoa inhosta irvistäen. Vietimme mukavaa iltaa keskustellen kynttilän valossa.
• Tehden-rakenne ei kuitenkaan aina varsinaisesti kuvaa pääverbin tekemisen tapaa, vaan pikemminkin se yhdessä pääverbi-ilmauksen kanssa luonnehtii kokonaistilannetta:
Uusi kokonaisuus säilyttää kodinomaisen asumisen lisäten kuitenkin tilojen toimivuutta.
Opettaja soitti vanhemmille ihmetellen, miksi pojan saappaat olivat joka päivä märät sisältä.
Samassa lauseessa näkee joskus käytettävän useita kerroksisia tehden-rakenteita, mutta tällöin kuvattujen asiaintilojen väliset suhteet saattavat hämärtyä:
Edellä lausuttuun viitaten ja hallituksen esityksen perusteluihin yhtyen valiokunta kunnioittaen ehdottaa, että – –.
• Tehden-rakennetta käytetään toisinaan myös ilman pääverbiä etenkin otsikoissa. Silti rakenteen tekijä on yhteyden perusteella tulkittavissa samaksi kuin ilmipanemattoman pääverbin tekijä:
Prinsessa Madeleine kirkkoon leveästi hymyillen. (’M. [saapui] hymyillen’)
Lapualla kansanmusiikkijuhla perinteitä kunnioittaen (’[juhla järjestettiin] perinteitä kunnioittaen’)
• Tehden-rakenne luonnehtii pääverbin tekemisen tapaa myös silloin, kun pääverbi on yleistävässä 3. persoonassa (Jos työn tekee aina hymyillen – –) tai passiivissa (Jos työ tehdään aina hymyillen – –):
Yleistävä 3. persoona
Yhteistyö on sitä, että tekee hymyillen sen, mikä on joka tapauksessa tehtävä.
Passiivi
Tuntuu mukavalta astua liikkeeseen, jossa tervehditään hymyillen ja silmiin katsoen.
Joskus tehden-rakenteen tekijä tai kokija ei ole sama kuin lauseen pääverbillä, mutta ilmaus voi silti tekstiyhteyden perusteella olla yksiselitteinen. Tällaisissa tapauksissa tehden-rakenteen tekijä tai kokija on ihminen mutta lauseen pääverbin tekijä ei ole.
Esimerkiksi seuraavassa pääverbi on kului (aika kului), ja tehden-rakenteen (tanssien ja juhlien) tekijä on virkkeen alussa mainittu he:
Illaksi he olivat varanneet Wanhan Postin läksiäisjuhlille, joissa aika kului tanssien ja juhlien. (’aika kului siten että he tanssivat’)
Itsenäisyyspäivä sujui perinteitä kunnioittaen. (’päivä sujui niin että, perinteitä kunnioitettiin’)
Tehden-rakenteen tekijäksi voidaan tulkita myös ilmauksen esittäjä, kuten seuraavassa, jossa kirjoittaja kertoo päivänsä tapahtumista:
Oman kisasuorituksen jälkeen päivä jatkui hallilla muiden kilpailuohjelmia seuraten. (’päivä jatkui siten että minä seurasin muiden ohjelmia’)
Sellaisessa rakenteessa kuin Hän juoksi hiki virraten on tehden-rakenteella oma subjekti (tekijä, kokija tms.), joka on perusmuodossa eli nominatiivissa (hiki). Tällainen erillinen subjekti voi olla myös partitiivisijassa: hikeä valuen. Kyse on kuitenkin aina pääverbin tekijän (hän juoksi) ominaisuudesta:
Leikkaussaliin menin hampaat kalisten. (’minä menin siten että hampaani kalisivat’)
Tuomari Nurmio saapui hiukset lepattaen Linnan juhliin. (’Nurmio saapui sillä tavalla, että hänen hiuksensa lepattivat’)
Kuntauudistusta odotetaan housunpuntit tutisten. (Passiivilause: odottajia ei täsmennetä, odottajien housunpuntit tutisevat.)
Istun penkillä hikeä valuen. (’minä istun siten että minusta valuu hikeä’ ~ ’istun ja minusta valuu hikeä’)
Tehden-rakenne ilmaisee joskus myös keinoa. Rakenteen tekijä voi olla sama tai eri kuin pääverbillä:
Lentäen olisit jo perillä.
Ei kukko käskien laula. (’ei ala laulaa sillä tavalla, että käsketään, ei laula käskemällä’)
Ei onni tule etsien, se tulee eläen.