Siirry sisältöön

Lauseenvastikkeet: tehden-rakenne (uiden vai uimalla?)

Ohje lyhyesti

Tehden- ja tekemällä-rakenteiden ero on vähäinen. Tehden luonnehtii enemmän pääverbin ilmaisemaa tapaa ja tekemällä keinoa. Joskus ero on olematonkin:

Hän ylitti järven uiden ~ uimalla rivakasti.

Nämä rakenteet eivät kuitenkaan aina ole toistensa merkitysvastineita:

Hän puki lapsen hymyillen. (tapa: ’niin että hymyili’)

Hän voitti lapsen luottamuksen hymyilemällä rohkaisevasti. (keino)

Tapaa luonnehtivan peruskäyttönsä takia tehden-rakennetta kutsutaan myös modaaliseksi lauseenvastikkeeksi, ks. ohjetta Lauseenvastikkeet: tehden-rakenne (siivoan lauleskellen, rakenteen peruskäyttö) kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa.

Koko ohje

Tehden- ja tekemällä-rakenteilla on sekä yhteistä että erillistä käyttöalaa. Yhteistä on se, että molemmilla voi luonnehtia pääverbin ilmaisemaa tekemistä:

Kaksi virolaista ylitti Suomenlahden uiden (otsikko; tekstin alku:) Kaksi virolaista uimaria on onnistunut ylittämään Suomenlahden uimalla.

Tekemällä-muotoon sisältyy aina myös päämäärään pääsemisen keinon merkitys. Siksi seuraaviin ilmauksiin ei tekemällä-rakenteen vastineeksi sopisi pelkkää tapaa luonnehtiva tehden-rakenne:

Laihdu maksamalla laskusi!

Lappeenrantalaismies voitti 3 000 euroa lopettamalla tupakoinnin.

Ja toisin päin: koska tekemällä-rakenteeseen sisältyy aina keinon merkitys, se ei sovi pelkkää tapaa luonnehtivaan yhteyteen toisin kuin tehden-rakenne.

Britney palasi itkien Los Angelesiin. (ei: itkemällä)

Hän käynnisti auton hymyillen leveästi. (ei: hymyilemällä) 

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta