Siirry sisältöön

Lähteisiin viittaaminen

Kun omassa tekstissä esittää toisen tekstin tietoja tai ajatuksia joko suorina lainauksina tai omin sanoin referoiden, lähde tulee merkitä näkyviin. Erityisen tarkasti lähteisiin tulee viitata tieteellisissä teksteissä, opinnäytteissä ja muissa tietoteksteissä.

Tekstissä esitettävät lähdeviitteet eli tekstiviitteet ja julkaisun lopun lähdeluettelo muodostavat yhdessä harmonisen kokonaisuuden, jossa tiettyjen merkintöjen on vastattava toisiaan. Näin varmistetaan se, että lukija löytää tekstiviitteen avulla kyseisen julkaisun lähdeluettelosta mahdollisimman helposti.

Lähteisiin viittaamiseen on käytössä muutamia erilaisia vakiintuneita merkintätapoja. Esimerkiksi kustantajilla, oppilaitoksilla ja tieteenaloilla voi olla omia tapojaan viitata lähteisiin. Erot koskevat mm. joidenkin välimerkkien ja kursivoinnin käyttöä sekä lähdeluettelossa myös eräiden tietojen esittämisjärjestystä. Joka tapauksessa perusajatus on kaikissa viittaustekniikoissa sama.

Lähdeviitteistä ja lähdeluettelosta on ohjepankissa erilliset ohjeet:

Lähdeviitteet-ohjeessa esitellään erityisesti tekstiviitteiden merkintätapoja, mutta kerrotaan myös ala- ja loppuviitteistä. Lähdeluettelo-ohjeessa taas esitellään yleisiä lähdeluettelon merkintätapoja ja otetaan huomioon myös painettujen teosten ja sähköisten lähteiden erityispiirteitä.

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta