Siirry sisältöön

Aakkostus: moniosaiset sukunimet

Ohje lyhyesti

Moniosaisia sukunimiä ovat esimerkiksi nimet García Márquez, Muikku-Werner ja Anttila Suominen. Moniosaiset sukunimet aakkostetaan yleensä nimen ensimmäisen osan mukaan:

García Márquez, Gabriel

Koko ohje

Tässä ohjeessa käsitellään moniosaisten sukunimien aakkostamista. Tällaisia nimiä ovat muun muassa sukunimiyhdistelmät (Koskinen-Papunen, Heikkilä Aho). Etuliitteellisten nimien (kuten O’Neill, von Wright) aakkostamisesta katso kohtaa Lisätietoa toisessa ohjeessa.

Kotimaiset sukunimet

Kotimaiset moniosaiset sukunimet aakkostetaan ensimmäisen nimen mukaan. Yhdysmerkkiä tai välilyöntiä ei huomioida aakkostuksessa, vaan nimet aakkostetaan yhtenä kokonaisuutena.

Korhonen-Niemi, Minna
Lehtola Aalto, Jani
Salo-Virtanen, Aino
Uusi-Jaakkola, Marja
Uusimäki, Anne
Uusi-Rantala, Matti
Uusitalo, Eero

Jos luettelossa on samoista nimenosista koostuvia sukunimiä, aakkostetaan ensimmäiseksi välilyönnin sisältävä nimi (Suo Anttila), sen jälkeen yhdysmerkillinen (Suo-Anttila) ja viimeiseksi yhteen kirjoitettu (Suoanttila).

Suo, Maarit
Suoaho, Liisa
Suo Anttila, Pekka
Suo-Anttila, Kirsi
Suo-Anttila, Timo
Suoanttila, Laura
Suoniemi, Teemu

Ulkomaiset sukunimet

Ulkomaiset sukunimet, jotka koostuvat useammasta erikseen kirjoitettavasta sanasta, aakkostetaan yleensä yhden nimen tavoin. Tällainen on esimerkiksi runoilija Federico García Lorcan sukunimi, jossa on itse asiassa kaksi nimeä: äidin ja isän sukunimet. Kokonaisuus aakkostetaan tavallisesti ensimmäisen osan mukaan García Lorca, Federico, vaikka se voidaan aakkostaa myös nimen viimeisen osan mukaan: Lorca, Federico García.

Norjalaiset ja tanskalaiset välinimen (usein äidin sukunimen) sisältävät nimet, kuten Gro Harlem Brundtland, aakkostetaan varsinaisen sukunimen mukaan:

Brundtland, Gro Harlem
Jensen, Peter Skovgaard

Periytyvät kaksoissukunimet (nimien välissä usein yhdysmerkki) aakkostetaan nimen ensimmäisen osan mukaan:

Ask-Upmark, Erik
Beck-Friis, Åke

Jos ei tiedä, onko kyseessä välinimi vai periytyvä kaksoissukunimi, voi nimen aakkostaa ensimmäisen osan mukaan kuten kaksoissukunimet: Lööw Cederroth, Hans.

Ohjetta päivitetty 26.5.2023: Lisätty aakkostusstandardin SFS 4600 (2022) mukainen ohje samoja nimenosia sisältävien kotimaisten moniosaisten sukunimien aakkostamisesta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta