Siirry sisältöön

Aakkostus: henkilönnimet

Ohje lyhyesti

Henkilönnimet aakkostetaan ensin sukunimen, sitten etunimien mukaan. Jos sukunimeä ei ole, aakkostetaan etunimen mukaan.

Järvi, Virpi
Järvinen, Anneli
Kaarle Suuri
Leonardo da Vinci

Koko ohje

Tämä ohje perustuu SFS Suomen standardit ry:n aakkostusstandardiin (2022). Henkilönnimet aakkostetaan ensin sukunimen, sitten etunimien mukaan. Sukunimiä aakkostettaessa noudatetaan aina sanoittaista järjestelmää, jotta samat sukunimet pysyisivät yhdessä. Esimerkiksi nimi Järvi, Yrjö tulee ennen nimeä Järvinen, Anneli.

Poikkeuksena ovat erilleen kirjoitettavat sukunimiyhdistelmät (kuten Suo Anttila), joissa välilyöntiä ei oteta aakkostuksessa huomioon. Myöskään yhdysmerkkiä ei huomioida moniosaisissa sukunimissä. Moniosaisten sukunimien aakkostamisesta on oma ohjeensa (ks. kohtaa Lisätietoa toisessa ohjeessa).

Järvi, Virpi
Järvi, Yrjö
Järvinen, Anneli
Järvinen, Anni

Suo, Maarit
Suoaho, Liisa
Suo Anttila, Pekka
Suo-Anttila, Kirsi
Suoanttila, Laura

Jos sukunimeä ei ole, nimi aakkostetaan etunimen mukaan (etunimet lihavoitu alla). Esimerkiksi hallitsijoiden nimet aakkostetaan ensisijaisesti ensimmäisen etunimen mukaan (Kaarle).

Jos saman etunimen sisältäviä nimiä on useita, aakkostetaan ensin ne, joiden toinen nimenosa on roomalainen numero (Kaarle VII Sverkerinpoika). Mikäli numerollisia nimiä on useita, aakkostetaan ne numerojärjestyksessä. Tämän jälkeen aakkostetaan toisen nimenosan alkukirjaimen mukaan (Kaarle Suuri). Hallitsijoiden nimissä saattaa olla lisänimiä (Suuri, Sverkerinpoika), jotka eivät ole sukunimiä.

kuningatar Elisabet
Kaarle VII Sverkerinpoika
Kaarle VIII Knuutinpoika
Kaarle XVI Kustaa
Kaarle Suuri

Vanhan kansallisen käytännön mukaan vakiintuneen arvonimen tai aatelisnimen sisältävät henkilönnimet aakkostettiin niiden mukaan. Tästä käytännöstä on uusimmassa, vuoden 2022 aakkostusstandardissa luovuttu. Sen sijaan henkilökohtaiset lisänimet otetaan yhä huomioon aakkostuksessa.

metropoliitta Ambrosius
isä Andrei
Neitsyt Maria

Sukunimettömät henkilöt voi esimerkiksi hakemistossa esittää kahdessa kohdassa, joista toinen on viittaus:

Maria, ks. Neitsyt Maria

Pyhimysten nimiin sisältyvä sana pyhä kirjoitetaan kirkon teksteissä pienellä alkukirjaimella, jolloin se rinnastuu arvonimiin. Muissa teksteissä pyhä kirjoitetaan tavallisesti isolla alkukirjaimella ja katsotaan lisänimeksi. Jos tekstissä sana pyhä kirjoitetaan pyhimysten nimiin isolla alkukirjaimella, kannattaa nimi aakkostaa sanan pyhä kohdalle. Jos taas pyhä katsotaan arvonimeksi, voidaan nimi aakkostaa henkilönnimen kohdalle.

Pyhä-sanan sisältävä nimi kannattaa esittää hakemistossa kahdessa kohtaa, joista toinen on viittaus. Samassa teoksessa on hyvä käyttää yhdenmukaista oikeinkirjoitus- ja aakkostuskäytäntöä.

aakkostus: Pyhä Pietari
viittaus: Pietari, ks. Pyhä Pietari

tai

aakkostus: pyhä Birgitta
viittaus: pyhä Birgitta, ks. Birgitta

Ohjetta päivitetty 2.10.2024: Lisätty tieto pyhä-sanan sisältävien henkilönnimien aakkostamisesta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta