Siirry sisältöön

Aakkostus: merkit

Ohje lyhyesti

Merkit eivät kirjainmerkkejä lukuun ottamatta vaikuta sanojen aakkostukseen. Ajatusviiva on tässä poikkeus, sillä se rinnastuu sanaväliin sana sanalta aakkostettaessa. Sen sijaan esimerkiksi yhdysmerkin, heittomerkin ja erilaiset symbolit (kuten %, §, ) voi aakkostuksessa jättää huomiotta.

omaisuus
O’Malley
Oman–Jemen-rautatie
omanarvontunto
oppi-isä
oppipoika
%-osuus

Koko ohje

Aakkostukseen eivät vaikuta seuraavat välimerkit (standardi SFS 4600): pilkku, piste, kaksoispiste, puolipiste, sulkeet, lainausmerkki, heittomerkki, huutomerkki, kysymysmerkki, yhdysmerkki, vinoviiva, alaviiva ja kenoviiva.

Ajatusviiva

Ajatusviiva on aakkostuksessa sanavälin veroinen, mikä on otettava huomioon, kun aakkostetaan sana sanalta eli sanoittain:

Hangon eläkeläiset ry.
Hangon–Hyvinkään rata
Hangon satama

Suomi, Venla: Tallinna tutuksi
Suomi–viro-suursanakirja
Suomi, Yrjö: Matkalla
Suominen, Samuli: Matkapäiväkirja

Mikäli ajatusviiva ei rinnastuisi sanaväliin, tulisi Hangon–Hyvinkään rata sana sanalta aakkostettaessa Hangon sataman jälkeen ja Suomi–Viro-suursanakirja vasta Suomisen jälkeen (ks. ohjetta sanoittaisesta ja kirjaimittaisesta aakkostamisesta kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa).

Yhdysmerkki

Yhdysmerkki ei vaikuta aakkostukseen, vaan esimerkiksi Suo-Anttila aakkostetaan kuten Suoanttila. Jos kuitenkin samassa luettelossa on samoista nimenosista koostuvia sukunimiä, ensimmäiseksi aakkostetaan välilyönnin sisältävä nimi, sen jälkeen yhdysmerkillinen ja viimeiseksi yhteen kirjoitettu.

Suo, Maarit
Suoaho, Liisa
Suo Anttila, Pekka
Suo-Anttila, Kirsi
Suo-Anttila, Timo
Suoanttila, Laura
Suoniemi, Teemu
Yli-Vaara, Heli
Yli-Vainio, Matilda
Ylivainio, Aino
Ylivainio, Saara
Yliväärä, Riikka

Heittomerkki

Heittomerkkikään ei vaikuta aakkostukseen. Heittomerkin sisältävä nimi aakkostetaan siis sen sisältämien kirjainten perusteella. Esimerkiksi nimi O’Hara aakkostetaan kuten aakkostettaisiin Ohara:

Odin
O’Hara
Oikarinen

Symbolit

Aakkostukseen eivät vaikuta sanoja korvaavat symbolit, jotka eivät ole kirjainmerkkejä. Tällaisia merkkejä ovat mm. %, &, @ ja +. Tämän ohjeen mukaan esimerkiksi T&K (tutkimus ja kehitys) aakkostetaan kuten TK.

merkistö
merkki
@-merkki
merkkituote

Monet tietokoneohjelmat kuitenkin aakkostavat sanat automaattisesti siten, että esimerkiksi symboleilla alkavat ilmaukset tulevat ensimmäisenä.

Ohjetta päivitetty 26.5.2023: Muutettu yhdysmerkkiä koskeva kohta vastaamaan uusinta aakkostusstandardia (2022).

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta