Siirry sisältöön

Nimenvalinta: Isis, Isil, IS-ryhmä vai Daesh?

Ohje lyhyesti

Ääri-islamistijärjestöstä voi käyttää suomen kielessä lyhennenimeä Isis tai ISIS. Koska lyhenne luetaan sanana [isis], sitä taivutetaan ilman kaksoispistettä: Isisin tai ISISin.

Koko ohje

Syyriassa ja Irakissa toimivasta ääri-islamistijärjestöstä käytetään kansainvälisessä uutisviestinnässä muun muassa lyhenteitä Isis, Isil, IS ja Daesh. Ensimmäiset tulevat englannin kielen sanoista the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) tai sanoista the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) ja the Islamic State (IS). Lyhenne Daesh tulee arabiankielisestä nimestä, joka vastaa vaihtoehtoja Isis ja Isil. Järjestö on muuttanut nimeään laajentaessaan toiminta-aluettaan.

Ranskassa ja muissa romaanisissa kielissä lyhenteet ovat erihahmoiset, koska nimessä sanat ovat eri järjestyksessä: L’Etat Islamique en Irak, en Syrie et au Levant (l’EIIL), L’Etat islamique (l’EI). Erityisesti ranskaksi käytetään nykyisin paljon lyhennettä Daesh. Tätä nimitystä kerrotaan järjestön itse vastustavan.

Suomen kielessä järjestöstä käytetään useimmiten lyhennenimeä:

ISIS ~ Isis

Kumpaakin voi niiden tunnettuuden ja helppouden vuoksi edelleen käyttää. Kansainvälisessä käytössä ne saattavat vielä syrjäytyä jonkin muun nimen tieltä. Tällöin myös suomen kielessä voidaan ryhmästä ruveta käyttämään uutta nimeä. Jos uuteen nimeen siirrytään, kannattaa aluksi mainita myös aiempi nimi.

Nimitys Islamilainen valtio on sen sijaan yleisviestinnässä hämmentävä, koska se voi johtaa käsitykseen, että on syntynyt uusi kansainvälisesti tunnustettu valtio. Nimitys johtaa harhaan myös siksi, että maailmassa on useita islamilaisia valtioita eli sellaisia valtioita, joiden poliittinen ideologia perustuu islamiin.

Koska suomessa käytetyn lyhenteen molemmat kirjoitusmuodot, sekä isokirjaiminen ISIS että pienikirjaiminen Isis, luetaan sanana [isis], lyhenteen ja taivutuspäätteen väliin tulee sidevokaali i ilman kaksoispistettä:

ISISin, ISISiä tai Isisin, Isisiä

Myös taivutusmuodot Isiksen, Isistä ovat mahdollisia. Sen sijaan isokirjaimista lyhennettä IS taivutetaan kaksoispisteen avulla, koska se luetaan kirjaimittain [ii-äs]:

IS:n, IS:ää

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta