Siirry sisältöön

Lähteisiin viittaaminen: lähdeluettelo

Ohje lyhyesti

Tekstin lopussa olevaan lähdeluetteloon kootaan tiedot niistä julkaisuista ja muista lähteistä, joihin itse tekstissä on viitattu. Lähdeluettelon avulla lukija voi halutessaan löytää tekstissä mainitun lähteen.

Lisäksi esimerkiksi tieteellisen tutkimuksen lähdeluettelosta lukija voi saada yleiskäsityksen siitä, minkälaisia lähteitä kirjoittaja on tutkimuksessaan kaikkiaan käyttänyt.

Lähdeviitteiden merkitsemiseen ja lähdeluettelon laadintaan on eri aloilla hieman toisistaan poikkeavia ohjeita. Monissa verkkojulkaisuissakin esitetään toive, kuinka niihin tulisi lähteenä viitata. Oman tekstin lähdeluettelossa ei kuitenkaan pidä käyttää kirjavasti erityyppisiä merkintätapoja. Lähdeluettelon tulee olla sisäisesti johdonmukainen.

Lähdeluetteloon merkitään kaikki ne julkaisut, joihin tekstissä on viitattu. Tavallisesti erityyppisiä lähteitä ei ryhmitellä erikseen painettuihin ja sähköisiin lähteisiin, vaan kaikki kootaan samaan luetteloon aakkosjärjestykseen. Joillakin aloilla on kuitenkin erityisiä syitä erottaa esimerkiksi painamattomat lähteet muista.

Tässä ohjeessa esitellään vain lähdeluettelon laatimisen yleisiä merkintäseikkoja.

Ohjeen osat ovat seuraavat:

Ks. myös ohjeita

Koko ohje

Eri oppilaitoksilla, tieteenaloilla, kustantamoilla ja vastaavilla on osin omia lähdemerkintäohjeitaan. Lisäksi monien julkaisujen verkkosivuilla kerrotaan, miten kyseiseen sivustoon toivotaan viitattavan. Oman tekstin lähdeluettelo ei kuitenkaan saa olla kirjava kooste eri tahojen erilaisista lähdemerkintätoiveista, vaan esitystavan tulee olla sisäisesti johdonmukainen.

Tietolähteen muodosta riippumatta lähdeluetteloon merkitään ainakin seuraavat tiedot, mikäli ne vain ovat saatavilla:

– tekijä tai toimittaja
– julkaisuvuosi
– julkaisun otsikko ja mahdollinen alaotsikko
– käännöksissä kääntäjän nimi

Painetuista julkaisuista ilmoitetaan myös kustantajan tiedot. Sähköisistä julkaisuista ilmoitetaan lisäksi, mistä osoitteesta julkaisu on luettavissa ja milloin siihen on viitattu.

Nimi- ja ilmestymistiedot

Kun julkaisun tekijä on tiedossa, lähde merkitään lähdeluetteloon niin, että ensin tulee tekijän sukunimi, jonka perään tulee pilkulla erotettu etunimi (tai etunimen alkukirjain) ja julkaisun ilmestymisvuosi. Ilmestymisvuotta seuraa kaksoispiste tai piste ja sitten julkaisun nimi ja mahdollinen alaotsikko:

Kääriäinen, Aino 2024: Tekstit sosiaalityössä. Asiakirjat, kirjoittaminen ja tiedonmuodostus. Gaudeamus, Helsinki.
~
Kääriäinen, Aino 2024. Tekstit sosiaalityössä. Asiakirjat, kirjoittaminen ja tiedonmuodostus. Gaudeamus, Helsinki.

Alaotsikko erotetaan pääotsikosta pisteellä tai julkaisussa mahdollisesti käytetyllä muulla välimerkillä.

Jos kyseessä on käännösteos, kääntäjän nimi tulee julkaisun nimen perään. Sanan suomentanut voi kirjoittaa kokonaan tai esittää lyhennettynä asussa suom.:

Blanchot, Maurice 2024: Tuhon kirjoitus. Suomentanut Viljami Hukka. Tutkijaliitto, Helsinki.

Jos lähteenä käyttää useampaa saman tekijän samana vuonna ilmestynyttä julkaisua, nämä erotetaan toisistaan esimerkiksi käyttämällä kirjaimia a, b, c jne.:

Suomalainen, Karita 2020a: Kuka sinä on? Tutkimus yksikön 2. persoonan käytöstä ja käytön variaatiosta suomenkielisissä arkikeskusteluissa. Turun yliopisto.

Suomalainen, Karita 2020b: Tiedätkö – kysymyksestä kiteymäksi. Sananjalka 62, s. 33–53.

Tekstiin sisältyvässä viitteessä tulee olla vastaavat merkinnät (Suomalainen 2020a) ja (Suomalainen 2020b).

Julkaisun ilmestymisvuosi on mahdollista merkitä myös lähdetiedoista viimeiseksi. Tällaisissa tapauksissa tekstiviitekin merkitään samalla tavalla, esimerkiksi näin:

TekstiviiteLähdeluettelon merkintä
(Magga, Siidan lait)Magga, Anne-Maria. Siidan lait. Vastapaino, Tampere 2024.

Julkaisulla monta tekijää

Kun julkaisulla on useampi tekijä, nimet voi yhdistää ja-sanalla, &-merkillä tai ajatusviivalla. Ajatusviivan molemmin puolin tulee lähdeluettelossa välilyönti, koska tekijöistä mainitaan sekä suku- että etunimi:

Haakana, Markku ja Visapää, Laura 2014: Eiku – korjauksen partikkeli? Virittäjä 1, s. 41–71.
~
Haakana, Markku & Visapää, Laura 2014: Eiku – korjauksen partikkeli? Virittäjä 1, s. 41–71.
~
Haakana, Markku – Visapää, Laura 2014: Eiku – korjauksen partikkeli? Virittäjä 1, s. 41–71.

Kun tekijöitä tai toimittajia on useampia kuin kaksi, voi joko luetella kaikki nimet tai mainita vain yhden nimen (joko päätoimittajan tai aakkosissa ensimmäisen) ja esittää muut esimerkiksi merkinnällä ym. tai & al.:

Etelämäki, Marja – Haakana, Markku – Halonen, Mia 2013: Keskustelukumppanin kehuminen suomalaisessa keskustelussa. Virittäjä 117, s. 460–493.
~
Etelämäki, Marja ym. 2013. Keskustelukumppanin kehuminen suomalaisessa keskustelussa. Virittäjä 117, s. 460–493.

Jos kyseessä on kokoomateos, esitetään tekijöiden tai toimittajien tiedot usein julkaisun nimen perässä:

Suomalainen paikannimikirja. Toim. Paikkala, Sirkka & al. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 146. Karttakeskus ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Helsinki 2007.

Lyhenne tekstiviitteessä ja lähdeluettelossa

Jos julkaisusta on leipätekstin tekstiviitteessä käytetty lyhennettä, esimerkiksi (ISK § 1724), (LOPS 2019), lähdeluetteloon merkitään ensin sopivaan aakkosväliin tuo lyhenne ja sitten selitykseksi julkaisun koko nimi:

ISK = Iso suomen kielioppi.

LOPS 2019 = Lukion opetussuunnitelmien perusteet 2019.

Julkaisusta esitetään lyhenteen selityksen jälkeen kaikki tekijätiedot normaaliin tapaan.

Ilmestymisaika puuttuu tai julkaisu ei ole vielä ilmestynyt

Joskus tietoa julkaisuajasta ei ole esitetty. Englanninkielisten ja toisinaan suomenkielistenkin julkaisujen lähdeluetteloissa näkee käytettävän merkintää n. d. (no date). Suomenkielisessä julkaisussa olisi selvempää käyttää esimerkiksi ilmausta päiväämätön tai julkaisuaika tuntematon.

Jos teos ei ole vielä ilmestynyt, vuosiluvun sijasta käytetään sulkeissa esimerkiksi sanaa tulossa, tekeillä tai painossa:

Miettinen, Maija (tulossa): Mietteitä ja merkintöjä.

Aakkostus lähdeluettelossa

Lähdeluettelossa julkaisut esitetään tavallisesti tekijän sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Jos julkaisussa ei ole ilmoitettu tekijän tai toimittajien nimeä, julkaisu aakkostetaan lähdeluetteloon nimensä perusteella. Monesti myös haku- ja kokoomateokset aakkostetaan julkaisun nimen mukaan, vaikka toimittajien nimet julkaisusta ilmenisivätkin:

Suomalainen paikannimikirja. Toim. Paikkala, Sirkka ym. Kotimaisten kielten keskuksen julkaisuja 146. Karttakeskus ja Kotimaisten kielten keskus 2007.

Esimerkiksi hallinnollisiin asiakirjoihin ja verkkosivuihin viitattaessa lähde aakkostetaan tyypillisesti julkaisijatahon nimen mukaan:

Kela 2024: Kuka voi saada yleistä asumistukea? https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki-kuka-voi-saada. Viitattu 16.8.2024.

Nämä lähdemerkinnän alkuosan merkintäseikat koskevat sekä painettuja että sähköisiä julkaisuja. Kummassakin tapauksessa tulee kuitenkin erikseen huomioida muutamia yksityiskohtia.

Painetut lähteet: erityistä huomioitavaa

Lähdeluetteloon merkitään ensin julkaisun tekijän suku- ja etunimi ja julkaisun ilmestymisvuosi ja niiden perään julkaisun otsikko ja mahdollinen alaotsikko. Näitä seuraa teoksen kustantajan nimi. Usein ilmoitetaan myös kustantajan kotipaikka.

Tällöin lähdeluettelossa voidaan mainita ensin joko kustantajan tai sen kotipaikan nimi. Jos ensin tulee kustantaja, nimien väliin tulee pilkku (SKS, Helsinki), ja jos kustantajan kotipaikka mainitaan ensin, välimerkkinä käytetään kaksoispistettä (Helsinki: SKS):

Heikkilä, Elina 2006: Kuvan ja tekstin välissä. Kuvateksti uutiskuvan ja lehtijutun elementtinä. SKS, Helsinki.
~
Heikkilä, Elina 2006: Kuvan ja tekstin välissä. Kuvateksti uutiskuvan ja lehtijutun elementtinä. Helsinki: SKS.

Olennainen tieto noista kahdesta on joka tapauksessa kustantajan nimi.

Lähdeluettelossa julkaisun ilmestymisvuoden voi merkitä myös kokonaisuuden loppuun. Tällöin tekijän ja teoksen nimen välissä käytetään yleensä pilkkua:

Heikkilä, Elina, Kuvan ja tekstin välissä. Kuvateksti uutiskuvan ja lehtijutun elementtinä. SKS, Helsinki 2006.

Tätä merkintätapaa ei suositella silloin, jos tekstissä on viitattu teokseen tekijän nimellä ja teoksen ilmestymisvuodella, siis esimerkiksi (Heikkilä 2006). 

Painetusta artikkelista tai sen sivunumeroidusta pdf-versiosta merkitään lähdeluetteloon yleensä sivunumerot. Merkinnässä voi käyttää tai olla käyttämättä sivun lyhennettä s. Vaihtoehdot ovat keskenään samanveroiset.

Vihonen, Inkaliisa 2006: Ikkunat auki EU:hun. Kielikello 1, s. 13–15. ~ Kielikello 1 s. 13–15. ~ Kielikello 1: 13–15. ~ Kielikello 1, 13–15.

Sähköiset lähteet: erityistä huomioitavaa

Sähköiset lähteet merkitään lähdeluetteloon pitkälti samojen periaatteiden mukaan kuin painetutkin lähteet: kerrotaan siis, kuka on tehnyt, milloin ja mitä. Lisäksi tulee ilmoittaa, mistä osoitteesta julkaisu on luettavissa ja milloin siihen on viitattu. Usein merkitään myös julkaisumuoto (kuten blogi, Facebook-päivitys tms.).

Löydettävyystiedot ja viittausajankohta

Sähköisten lähteiden merkitsemisessä hyvin tärkeitä ovat myös löydettävyystiedot: mistä verkko-osoitteesta julkaisu on luettavissa ja milloin siihen on viitattu. Verkko-osoitteen edellä voi halutessaan käyttää sanaa osoite, lähde, osoitteessa tai saatavissa ja erottimena kaksoispistettä:

Arponen, Heidi 2022. Sukeltamalla seurataan muuttuvaa merenpohjaa. Suomen Luonto -lehden Meribiologin matkassa -blogi 30.9.2022. Osoitteessa: https://suomenluonto.fi/sukeltamalla-seurataan-muuttuvaa-merenpohjaa/. Luettu 25.7.2024.
~
Arponen, Heidi 2022: Sukeltamalla seurataan muuttuvaa merenpohjaa. Suomen Luonto -lehden Meribiologin matkassa -blogi 30.9.2022. https://suomenluonto.fi/sukeltamalla-seurataan-muuttuvaa-merenpohjaa/. Viitattu 25.7.2024.

Viittausajankohdan merkitseminen on tärkeää siksi, että verkossa oleva aineisto saattaa muuttua tai jopa poistua käytöstä. Viittausajankohtaa ilmaistaan sellaisilla sanoilla kuin viittauspäivä, viitattu, luettu tai lainattu. Viittauspäivä merkitään usein lähdetiedoista viimeiseksi, kuten yllä olevassa esimerkissä.

Toinen vaihtoehto on merkitä viittauspäivä ennen osoitelinkkiä. Merkintätavat ovat keskenään samanveroiset. Jos osoite tulee loppuun, sen perään ei tarvita enää pistettä:

– –. Viitattu 25.7.2024. https://suomenluonto.fi/sukeltamalla-seurataan-muuttuvaa-merenpohjaa

Huom. Jos julkaisusta käy ilmi, mikä on sen pysyvä osoite, käytetään yleensä mieluummin sitä kuin vaikkapa pelkkää pdf-linkkiä. Esimerkiksi URN-osoite on pysyvä osoite:

https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2666-1

Vrt. saman julkaisun pdf-linkkiin:

https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/143569/978-952-03-2666-1.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Mikä tai millainen lähde?

Etenkin sähköisiin lähteisiin merkitään usein tieto siitä, millaisesta julkaisusta on kyse. Julkaisumuotona voi olla esimerkiksi blogi, Padlet-seinä, sähköpostihaastattelu tai elokuva. Tiedon voi erottaa muusta kokonaisuudesta pisteellä tai merkitä kaari- tai hakasulkeisiin:

– –. Facebook-päivitys. – – ~
– – (Facebook-päivitys). – – ~
– – [Facebook-päivitys]. – –

– –. Sähköpostihaastattelu. ~
– – (sähköpostihaastattelu). ~
– – [sähköpostihaastattelu].

Tavallisia eroja lähdeluetteloiden merkintätavoissa

Eri kustantamoiden, oppilaitosten ja tieteenalojen suosittamissa lähdeluettelon merkintätavoissa on jonkin verran eroja. Tässä on listaus keskeisistä eroista:

tekijän etunimi mainittu kokonaantekijän etunimestä pelkkä alkukirjain
julkaisuvuoden jäljessä kaksoispiste julkaisuvuoden jäljessä piste
julkaisun nimi kursivoitu julkaisun nimi kursivoimaton
julkaisutietojen välissä pilkku julkaisutietojen välissä piste
kustantamon nimi kustantamon kotipaikan edellä (SKS, Helsinki) kustantamon nimi kustantamon kotipaikan jäljessä (Helsinki: SKS)
julkaisun esitysmuoto, kuten Facebook-päivitys tai e-kirja, merkitään kaari- tai hakasulkeisiinjulkaisun esitysmuotoa ei merkitä sulkeisiin
julkaisun verkko-osoitteen linkki viimeisenä kaikkien muiden tietojen perässäjulkaisun verkko-osoitteen linkki ennen viittauspäivää

Esimerkkejä erityyppisistä lähteistä lähdeluettelossa

Seuraavaan luetteloon on koottu esimerkkejä muutamista erityyppisistä lähteistä ja eri julkaisumuodoista. Osassa tapauksia on esitetty keskenään samanveroisia merkintätapoja. Näiden lisäksi on muitakin käyttökelpoisia tapoja; Kielitoimiston ohjepankin ohje on siis vain yksi mahdollinen.

Missä hyvänsä valitussa merkintätavassa on tärkeää se, että lähteestä käyvät ilmi olennaiset tekijä- ja löydettävyystiedot ja että lähdeluettelo on sisäisesti johdonmukainen. Lähdeluettelon ja tekstissä esitetyn lähdeviitteen eli tekstiviitteen tulee vastata toisiaan. Tekstiviitteistä on erillinen ohje, ks. kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa.

Kirjat, e-kirjat, äänikirjat

Olipa kyseessä painettu tai verkossa julkaistu kirja, ne merkitään tekijätietojen, julkaisun nimen, ilmestymisvuoden ja julkaisijatahon osalta viitteisiin ja lähdeluetteloon samoin periaattein. E-kirjoista ja äänikirjoista mainitaan lisäksi julkaisumuoto (E-kirja, äänikirja). Verkossa ilmestyneistä teoksista kerrotaan myös osoitetiedot ja viittausajankohta eli päivä, jolloin lähdettä on käytetty.

Foucault, Michel 2005: Tiedon arkeologia. (L’archéologie du savoir, 1969.) Suomentanut Tapani Kilpeläinen. Vastapaino, Tampere.

Ojala Jari & Turunen Riina (toim.) 2024: Uudisraivaajien maa: Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot. SKS, Helsinki. E-kirja. https://doi.org/10.21435/ht.291. Viitattu 16.8.2024.

Penttilä, Aarni 1957: Suomen kielioppi. WSOY, Porvoo.

Tammelin-Laine, Taina 2015: Aletaan alusta. Luku- ja kirjoitustaidottomat aikuiset uutta kieltä oppimassa. Väitöskirja. Jyväskylä Studies in Humanities 240. Jyväskylän yliopisto. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-5997-5. Viitattu 1.8.2024.

Toivonen, Hannu 2023: Mitä tekoäly on? Äänikirja. Saatavilla Bookbeat-äänikirjapalvelussa. Teos, Helsinki.

Virtanen, Mikko – Hiidenmaa, Pirjo – Nummi, Jyrki (toim.) 2020: Kertomuksen keinoin. Tarinallisuus mediassa ja tietokirjallisuudessa. Gaudeamus, Helsinki.

Artikkeli lehdessä, aikakausjulkaisussa tai kokoomateoksessa

Jos artikkeli on ilmestynyt kokoomateoksessa, lähdeluetteloon merkitään julkaisun kirjoittajan ja artikkelin nimen perään tarkat tiedot myös tuosta kokoomateoksesta esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Koivisto, Aino 2009: Kiitoksen paikka. Kiittäminen kioskiasiointia jäsentämässä. Teoksessa Kieli kioskilla. Tutkimuksia kioskiasioinnin rutiineista. Toim. Hanna Lappalainen ja Liisa Raevaara. Tietolipas 219. SKS, Helsinki, s. 174–200.
~
Koivisto, Aino 2009: Kiitoksen paikka. Kiittäminen kioskiasiointia jäsentämässä. Teoksessa: Lappalainen, Hanna ja Raevaara, Liisa (toim.), Kieli kioskilla. Tutkimuksia kioskiasioinnin rutiineista s. 174–200. Tietolipas 219. SKS, Helsinki.
~
Koivisto, Aino 2009: Kiitoksen paikka. Kiittäminen kioskiasiointia jäsentämässä. – Hanna Lappalainen & Liisa Raevaara (toim.), Kieli kioskilla. Tutkimuksia kioskiasioinnin rutiineista, 174–200. Tietolipas 219. SKS, Helsinki.

Huom. Joissakin lähdeluetteloissa kokoomateoksen ja lehden nimi kursivoidaan.

Kun artikkeli on peräisin verkossa ilmestyvästä lehdestä tai aikakausjulkaisusta, merkitään lähdeluetteloon tekijätietojen ja ilmestymisvuoden perään lehden nimi ja mahdollinen numero, verkko-osoite sekä viittauspäivä:

Aalto, Eija – Martin, Maisa – Suni, Minna 2013: Suomea kaiken ikää – kotouttamistyötä tukevaa täydennyskoulutusta. Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehti, maaliskuu 2013. https://www.kieliverkosto.fi/article/suomea-kaiken-ikaa-kotouttamistyota-tukevaa-taydennyskoulutusta/. Viitattu 7.2.2024.

Eloranta, Ville 2024: Alkoi suututtamaan. Helsingin Sanomat 24.1.2024. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010041768.html. Viitattu 20.9.2024.

Juvonen, Riitta 2015: Kirjoitelma ja tekijän ääni. Kehystämisen yhdyslauseet suomenkielisen ylioppilasaineen dialogisuuden hallinnassa. Väitöksenalkajaisesitelmä Helsingin yliopistossa 19. joulukuuta 2014. Virittäjä 1. Verkkoliite. https://journal.fi/virittaja/article/view/48608. Viitattu 7.2.2024.

Kolumnit ja blogikirjoitukset

Kolumnit, blogit ja vastaavat kirjoitukset merkitään lähdeluetteloon samalla tavalla kuin artikkelitkin. Lisäksi kerrotaan, onko kyseessä kolumni tai blogiteksti, ja merkitään verkko-osoite ja viittauspäivä:

Juva, Kersti 2013: Haltiat ja örkit. Kotus-blogi 31.7.2013. https://www.kotus.fi/index.phtml?8958_m=10229&8958_o=5&s=4333. Viitattu 25.7.2024.

Lauha, Heikki & Ahonen-Walker, Mari 2024: Demokratiaa ja nuorten yhteiskunnallista osallisuutta vahvistetaan arjessa. Opetushallituksen blogi 12.4.2024. https://www.oph.fi/fi/blogi/demokratiaa-ja-nuorten-yhteiskunnallista-osallisuutta-vahvistetaan-arjessa. Viitattu 25.7.2024.

Sauri, Pekka 2024: Ihmiskunnan seuraava askel on neuvottelun, sopimisen ja vuoropuhelun aikakausi – Aloitetaan se tänään. Apu-lehden kolumni 12.1.2024. https://www.apu.fi/artikkelit/mika-on-ihmiskunnan-seuraava-askel-kolumni-pekka-sauri. Viitattu 14.8.2024.

Raportit ja esitteet

Raportteihin, esitteisiin yms. viitattaessa tekstiviitteenä voi olla joko julkaisijataho tai julkaisun nimi. Olennaista on, että tekstiviite ja lähdeluettelomerkinnän alku vastaavat toisiaan, jotta lähde löytyy lähdeluettelosta vaivatta. Tässä keskenään vaihtoehtoiset merkintätavat on mainittu vain ensimmäisessä esimerkissä:

Opetushallitus 2017: Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistus. Esite. Informaatioaineistot 2016: 8. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/180941_varhaiskasvatussuunnitelman_perusteiden_uudistus.pdf. Viitattu 7.2.2017.
~
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistus 2017: Esite. Opetushallitus. Informaatioaineistot 2016: 8. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/180941_varhaiskasvatussuunnitelman_perusteiden_uudistus.pdf. Viitattu 7.2.2017.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2017: Kiusaamisen vastaisen työn lähtökohdat perusopetuksessa, toisella asteella ja varhaiskasvatuksessa. Väliraportti. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2017:12. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-458-0. Viitattu 20.9.2024.

Poliisi: Matkustajatietojärjestelmä. Turvallista ja sujuvaa lentomatkustamista. Esite (päiväämätön). https://poliisi.fi/documents/25235045/47524300/Turvallista-ja-sujuvaa-lentomatkustamista-esite.pdf/095ae295-f6d5-3573-f7ab-aac8a0e24d47/Turvallista-ja-sujuvaa-lentomatkustamista-esite.pdf?t=1606842674729. Viitattu 14.8.2024.

Työ- ja elinkeinoministeriö 2016: Siviilipalveluksen järjestämistä ja suorittamista koskeva ohje. TEM-oppaat ja muut julkaisut 17. Pdf-tiedosto. Ohje TEM/2313/00.05.02/2016. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-170-8. Viitattu 7.2.2017.

Lait ja direktiivit

Kun viitataan lakiin tai vastaavaan asiakirjaan, tulee viitteeseen tavallisesti lain nimi (tyypillisesti lyhyempi käyttönimi) ja muut tunnistetiedot sekä lain antovuosi. Nämä tiedot kirjoitetaan myös lähdeluettelomerkinnän alkuun. Lähteen löydettävyystiedot merkitään yleisiä periaatteita noudattaen sen mukaan, onko kyseessä painettu lähde vai sähköinen julkaisu.

Direktiivi 2012/27/EU: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi energiatehokkuudesta. Euroopan unionin virallinen lehti 14.11.2012.
https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:315:0001:0056:FI:PDF. Viitattu 20.3.2017.

Kuluttajansuojalaki 38/1978. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038. Viitattu 26.1.2017.
~
Kuluttajansuojalaki 1978/38. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038. Viitattu 26.1.2017.

Potilasdirektiivi 2011: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/24/EU potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Euroopan unionin virallinen lehti 4.4.2011. https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:088:0045:0065:fi:PDF. Viitattu 20.9.2024.
~
Direktiivi 2011/24/EU: Ns. potilasdirektiivi. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Euroopan unionin virallinen lehti 4.4.2011. https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:088:0045:0065:fi:PDF. Viitattu 20.9.2024.

Tietosanakirjat, sanakirjat, ohjeet ja suositukset

Tietosanakirjat, sanakirjat ja erilaiset ohjeistavat verkkopalvelut merkitään lähdeluetteloon tavallisesti julkaisun tai palvelun nimen mukaan. Varsinaisten tekijätietojen sijaan on itse julkaisussakin merkitty yleensä vain julkaisijataho.

CD-Facta 2004. Suomenkielinen tietosanakirja. CD-rom. WSOY, Helsinki.

Lääketieteen sanasto. Terveyskirjasto, Duodecim 2024. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=ltt. Viitattu 20.9.2024.

Nykysuomen sanakirja. 1951–1961. Valtion toimeksiannosta teettänyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. WSOY, Porvoo–Helsinki.

Joskus voi olla tarpeen merkitä lähdetietoihin mukaan myös tarkempi kohdetieto, kuten hakusana. Selvennyksenä voi tällöin halutessaan käyttää esimerkiksi sanaa hakusana tai ohje.

Kielitoimiston sanakirja: hakusana onni. Kotimaisten kielten keskus, Helsinki. Päivitetty 19.3.2024.  https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/onni. Viitattu 16.8.2024.

Kielitoimiston ohjepankki: Tuotenimet. Kotimaisten kielten keskus, Helsinki. https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/tuotenimet/. Viitattu 16.8.2024.
~
Tuotenimet. Kielitoimiston ohjepankki. Kotimaisten kielten keskus, Helsinki. https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/tuotenimet/. Viitattu 16.8.2024.

Lääketieteen sanasto: hakusana 5-hydroksitryptofaani. Terveyskirjasto, Duodecim 2024. https://www.terveyskirjasto.fi/ltt04878/5-hydroksitryptofaani. Viitattu 20.9.2024.
~
Lääketieteen sanasto: 5-hydroksitryptofaani. Terveyskirjasto, Duodecim 2024. https://www.terveyskirjasto.fi/ltt04878/5-hydroksitryptofaani. Viitattu 20.9.2024.

Käypä hoito -suosituksiin voi viitata eri tavoin:

Käypä hoito -suositukset
Polvi- ja lonkkanivelrikko. Duodecimin Käypä hoito -suositus. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Helsinki. Julkaistu 8.5.2018. https://www.kaypahoito.fi/hoi50054. Viitattu 18.9.2024.
~
Duodecimin Käypä hoito -suositus: polvi- ja lonkkanivelrikko. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Helsinki. Julkaistu 8.5.2018. https://www.kaypahoito.fi/hoi50054. Viitattu 18.9.2024.

Käypä hoito -suositusten potilasversiot
Nivelrikko polvissa ja lonkissa (artroosi). Potilasversio Duodecimin Käypä hoito -suosituksesta. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Helsinki. Julkaistu 25.9.2018. https://www.kaypahoito.fi/khp00064. Viitattu 19.9.2024.

Wikipedian käyttöä ainakin ainoana lähteenä kannattaa harkita, koska se ei kaikilta osin sisällä tarkistettua ja luotettavaa tietoa. Kuitenkin Wikipediaan merkittyjen lähdeviitteiden kautta voi päästä alkuperäisiin julkaisuihin, joihin viittaaminen on usein tarkoituksenmukaisempaa.

Oppimis- ja yhteistyöalustat

Jos lähteenä on käytetty jotain oppimis- ja yhteistyöalustan tulosta, kerrotaan lähdeluettelossa tekijätietojen lisäksi, minkätyyppisestä alustasta on kyse: Wikialusta, Miro-valkotaulutyökalu, Padlet-seinä tms.

Granlund, Johanna 2016: Sähköisten lähteiden viitemerkinnät. Ammattikielten ja -viestinnän yhdistys Proflang ry:n kevätpäivät 2016, Suvi-työpaja. Padlet-seinä. https://padlet.com/johanna_m_a_granlund/suvipaja. Viitattu 20.9.2024.

Joskus sopiva lähde löytyy etsinnän tuloksena hakukonehaun avulla. Lähteen tekijätiedot eivät kuitenkaan aina ole näkyvissä juuri sillä sivulla, johon on haun kautta päätynyt. Tiedot on etsittävä muualta julkaisusta; yleensä ne on merkitty julkaisun etusivulle. Jos tekijätietoja ei löydy, kannattaa harkita, voiko sivustoa ollenkaan käyttää lähteenä. 

Videot, elokuvat, tv- ja radio-ohjelmat, podcastit

Videoista ja erityyppisistä ohjelmista kerrotaan lähdeluettelossa nimitiedot, julkaisumuoto tai aineistotyyppi sekä saatavuustiedot. Jos varsinaista tekijää ei ole lähteessä mainittu, ilmoitetaan lähdeluettelossa ainakin julkaisijataho.

Metsän selviytyjät. Luontodokumentti. Ohjaus ja kuvaus Jari Salonen. Yle Areena -verkkopalvelu, julkaistu 29.12.2018. https://areena.yle.fi/1-4226483. Viitattu 16.8.2024.

Mihin menet Eurooppa? Kolmannen maailman puheenvuoroja. Radio-ohjelma 28.4.2016. Yle Areena -verkkopalvelu. https://areena.yle.fi/1-3344828. Viitattu 16.8.2024.

Pelit

Verkkopeleistä kerrotaan lähdeluettelossa ainakin pelin nimi, julkaisija ja saatavuustiedot sekä tekijä ja julkaisuaika, jos nämä on ilmoitettu. Jos julkaisutiedot eivät käy ilmi pelin aloitussivulta, täytyy ne etsiä muualta sivustosta.

Kynäniekka. Sanontapeli. Oppi & ilo. Sanoma Pro Oy 2024. https://sisalto.oppijailo.fi/pelit/i5xzakKN6rxm/index.html. Viitattu 19.8.2024.

Köksäpeli. Ruokatutkan peli. Ruokavirasto. Euroopan unionin koulujakelujärjestelmä. https://www.ruokatutka.fi/peli/kielen-paalla/#/. Viitattu 19.8.2024.

Nuotit

Nuotit merkitään lähdeluetteloon samoin periaattein kuin muutkin lähdeaineistot: ilmoitetaan tekijätiedot, teoksen nimi mahdollisine numerotietoineen sekä saatavuustiedot.

Harmston, J. W. 1874: Chanson sans paroles, Op. 28. Compositions de Salon pour piano et violon. Nuotit. Pdf-tiedosto. G. W. Niemeyer, Hambourg. https://taju.uniarts.fi/handle/10024/113503. Viitattu 19.8.2024.

Kartat

Kartoista merkitään lähdeluetteloon ensin joko kartan julkaisijataho tai kartan nimi sen mukaan, mitä on leipätekstin tekstiviitteessä.

Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Verkkopalvelu. https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/. Viitattu 18.9.2024.
~
Maanmittauslaitos: Karttapaikka. Verkkopalvelu. https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/. Viitattu 18.9.2024.


Joskus pelkkä verkko-osoite ei riitä löydettävyystiedoksi, vaan on syytä käyttää lisäksi ns. murupolkua eli eräänlaista linkkireittiä, joka johtaa sivuston oikeaan kohtaan. Lähdetietojen lisäksi voi lukijalle tarjota myös konkreettisia löytöohjeita:

Karttatie. Oulun seudun karttapalvelu. > Liikenne > Joukkoliikenteen matkavyöhykkeet. https://kartta.ouka.fi/ims. Viitattu 26.1.2017. (Osoitteesta pääsee vasemman reunan alimman kuvakkeen kautta näkymään, jossa voi edetä klikkaamalla ko. otsikoita.)

Sähköposti ja sosiaalisen median lähteet

Jos lähteenä käyttää sähköpostiviestiä, lähdeluetteloon merkitään viestin lähettäjä sekä mahdollinen otsikko tai jokin muu sisältöä kuvaileva tieto:

Miettinen, Maija 2024: Viestin otsikko. Henkilökohtainen sähköpostiviesti 6.2.2024.

Sähköpostiviesti voi olla myös vastaus haastattelukysymyksiin. Tällöin voi viestin otsikossa tarpeen mukaan myös luonnehtia viestin lähettäjää sekä mainita hänen edustamansa tahon.

Miettinen, Maija 2023: Toimitusjohtaja Maija Miettisen haastattelu sähköpostitse 6.2.2023. Yritys, Espoo.

Sosiaalisen median viestipalveluissa ja muilla alustoilla voi olla omia teknisiä ominaisuuksiaan, mutta kuhunkin viitataan yleisten viittausperiaatteiden mukaisesti.

Esimerkiksi viestipalvelu X:n (eli entisen Twitterin) julkaisuissa on käyttäjätunnuksen osana @-merkki. Leipätekstissä käytetty käyttäjätunnus, kuten (@Kotus_tiedotus 2024), selitetään:

@Kotus_tiedotus 2024 (Kotimaisten kielten keskus). Julkaisu X-viestipalvelussa 19.6.2024.
https://x.com/Kotus_tiedotus/status/1803378367565107700. Viitattu 22.7.2024.

Merkki @ ei vaikuta aakkostukseen. Näin siis @Kotus_tiedotus aakkostetaan kuten Kotus_tiedotus.

Sanan julkaisu tilalla näkee käytettävän myös mm. sanoja tilapäivitys ja päivitys (esim. Facebook-päivitys).

Selkokeskus 2024. Facebook-päivitys 18.6.2024. https://www.facebook.com/photo?fbid=849976247163523. Viitattu 22.7.2024.
~
Selkokeskus 2024. Tilapäivitys 18.6.2024. Facebook-yhteisöpalvelu. https://www.facebook.com/photo?fbid=849976247163523. Viitattu 22.7.2024.

Jos päivityksiä on samana päivänä useita, voi lähdeluettelossa käyttää esimerkiksi päivityksen ensimmäistä virkettä joko sellaisenaan tai katkaistuna. Katkaisun merkkinä voi käyttää kahta ajatusviivaa.

Kuopion museo 2024: Aina tekee hyvää tutustua itseensä vähän paremmin! Kuopion museon Facebook-tilapäivitys 12.8.2024. https://facebook.com/photo/?fbid=1041706427954952&set=a.533796545412612. Viitattu 10.10.2024.

Kuopion museo 2024: Kuopion museolla – –. Kuopion museon Facebook-tilapäivitys 12.8.2024. https://www.facebook.com/photo?fbid=1068882345237360&set=a.533796545412612. Viitattu 10.10.2024.

Toinen vaihtoehto on erottaa päivitykset toisistaan kirjaimilla.

Kuopion museo 2024a: Kuopion museon Facebook-tilapäivitys 12.8.2024. https://facebook.com/photo/?fbid=1041706427954952&set=a.533796545412612. Viitattu 10.10.2024.

Kuopion museo 2024b: Kuopion museon Facebook-tilapäivitys 12.8.2024. https://www.facebook.com/photo?fbid=1068882345237360&set=a.533796545412612. Viitattu 10.10.2024.

Erilaisilla sosiaalisen median keskustelualustoilla tai vastaavissa palveluissa käytetään usein nimimerkkejä. Jos tällaista puheenvuoroa käyttää lähteenä, kannattaa nimimerkki yleensä kirjoittaa alkuperäisessä asussaan. Tämä auttaa lukijaa löytämään alkuperäisen lähteen.

Tekstiviitteessä esitetään siis tuo nimimerkki ja julkaisuvuosi, esimerkiksi (tyttövantaalta 2014), ja lähdeluettelossa ilmoitetaan, että kyseessä on nimimerkki:

tyttövantaalta (nimimerkki) 2014: Mua pelottaa. Puheenvuoro suomi24-keskusteluyhteisössä 5.11.2014. http://keskustelu.suomi24.fi/t/12867867/mua-pelottaa#comment-73034466. Viitattu 26.1.2017.

Löydettävyys- ja viittaustiedot merkitään kuten muutenkin verkkolähteissä.

Tämä ohje on julkaistu lokakuussa 2024. Siihen on sisällytetty keskeiset tiedot Kielitoimiston ohjepankin aiemmista ohjeista Lähdeluettelo sekä Sähköiset lähteet ja viitemerkinnät.

Yhteistyökumppanit

Alun perin ohjepankin Sähköiset lähteet ja viitemerkinnät -ohjeen suunnitteluun saatiin merkittävää apua ammattikorkeakoulujen suomen kielen ja viestinnän opettajien yhteistyöverkoston Suvi-työryhmältä (2017). Kiitämme lämpimästi. Ohjepankin ohje ei kuitenkaan edusta minkään oppilaitoksen ohjeistusta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta