Siirry sisältöön

Kolme pistettä

Ohje lyhyesti

Kolme pistettä osoittaa, että lause on jäänyt kesken, ilmauksesta puuttuu jotain tai luettelo jatkuu. Välimerkkinä kolmea pistettä käytetään varsinkin kaunokirjallisessa tai tuttavallisessa tyylissä.

Ohjeen osat ovat seuraavat:

Koko ohje

Kesken jäänyt lause

• Kolmella pisteellä voidaan osoittaa, että lause jää kesken. Merkkiä käytetään varsinkin kaunokirjallisessa tai tuttavallisessa tyylissä, jossa ilmauksen kesken jättäminen mahdollistaa esimerkiksi vihjailevan tai tunnelmoivan sävyn:

Luvassa on hienoa musiikkia ja jännittäviä yllätyksiäkin...

Muistathan tulla ajoissa tai...!

Asiateksteissä tekstikatkelman pois jättämisen merkkinä käytetään yleensä kahta ajatusviivaa. Luettelon kesken jääminen on mahdollista ilmaista myös esimerkiksi lyhenteillä jne. ja ym. (Ks. kohdasta Lisätietoa toisesta ohjeesta: Ajatusviiva poiston merkkinä).

• Kolmen pisteen jälkeen seuraava uusi virke aloitetaan isolla kirjaimella. Jos sama virke jatkuu, käytetään pientä alkukirjainta:

Luvassa on hienoa musiikkia ja yllätyksiä… Ilmoittaudu siis heti!

Risteilyemäntä järjestää leikkimielisiä kilpailuja, tanssikursseja, naamiaisia... ja ottaa tietenkin vastaan myös matkustajien omia toiveita.

• Kolmea pistettä voi käyttää osoittamassa, että ilmaus ei ala alusta vaan on suoraa jatkoa edellä olevalle. Tällöin pisteet kirjoitetaan kiinni seuraavaan sanaan mutta erilleen edeltävästä sanasta. Jos on kyse vuorosanoista, kolmen pisteen edelle tulee lainausmerkki tai vuorosanaviiva samalla tavoin kuin ne tulisivat ilman kolmea pistettäkin:

”Työ on tärkeä osa elämää...”, aloittaa Toivo. ”...mutta ei sentään koko maailma”, jatkaa Rauha.

Luettelo

Peräkkäisten numeroiden jonon tai muun luettelon jatkumisen voi joskus osoittaa kolmella pisteellä:

Kappaleiden merkintään käytettiin roomalaisia numeroita I, II, III...

Lammella voi nähdä lapasorsia, harmaasorsia, haapanoita, nokikanoja...

Luettelon jatkumista voidaan merkitä myös käyttämällä esimerkiksi lyhennettä jne., ym. tai vastaavaa ilmausta kokonaan kirjoitettuna: ja niin edelleen, ynnä muuta. Usein on kuitenkin tyylikkäämpää muotoilla virke niin, että luettelon epätäydellisyys esitetään toisella tavalla:

Lammella voi nähdä esimerkiksi lapasorsia, harmaasorsia, haapanoita ja nokikanoja.

Raja-arvo

Luonnontieteen ja tekniikan kielessä kolmea pistettä käytetään osoittamaan rajakohtaa, mutta yleiskielessä tähän tarkoitukseen käytetään ajatusviivaa (ks. kohta Lisätietoa toisessa ohjeessa):

Lämpötila on –2...+2 °C.

Helle jatkuu: lämpötila pohjoisessakin on yhä 25–30 °C.

Merkin tuottaminen

Kolme pistettä on erikoismerkki, jolle on oma näppäinkomento (monissa Windows-ohjelmissa Ctrl + Alt +piste tai Alt ja numeronäppäimistöstä 8230 Num Lock -toiminto päällä, Macintosh-tietokoneiden näppäimistöllä Alt ja piste). Ellei kolmen pisteen merkkiä ole käytettävissä, kirjoitetaan peräkkäin kolme pistettä.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta