Siirry sisältöön

Etuliitteet sukunimissä

Ohje lyhyesti

Sukunimeen kuuluva erillinen etuliite kirjoitetaan yleensä pienellä alkukirjaimella (af Heurlin, von Wright), mutta joissain tapauksissa isolla (Van Nistelrooy). Alkukirjaimen kokoon vaikuttaa esimerkiksi se, minkäkielisestä nimestä on kyse.

Joihinkin sukunimiin voi sisältyä alkujaan suvun lähtösijaa tai maaomistusta ilmaiseva osa:

Constantin Boije af Gennäs

Wolf-Armin Freiherr von Reitzenstein

Koko ohje

Suomessa tavallisimpia sukunimen edessä esiintyviä etuliitteitä ovat af tai av, de ja van tai von. Tekstissä ne kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella muulloin paitsi virkkeen alussa:

Moliéren Luulosairas oli Arto af Hällströmin ensimmäinen ohjaus Kansallisteatterissa.

Millaisia muistoja sinulla on Peter von Baghista?

Af Enehjelm on suomalainen aatelissuku.

Von Wrightin veljekset tunnetaan erityisesti lintuaiheisista teoksistaan.

Myös alkujaan suvun lähtösijaa tai maaomistusta ilmaisevassa sukunimen osassa sanat kuten af tai von kirjoitetaan yleensä pienellä alkukirjaimella:

Rolf Boije af Gennäs oli suomalainen tilanomistaja ja kirjailija.

On kuitenkin myös sellaisia sukunimiä, joissa etuliite alkaa isolla kirjaimella. Esimerkiksi belgialaisissa nimissä on sekä van- että Van-alkuisia sukunimiä: Jan van Eyck, Herman Van Rompuy. Tällaisten nimien kirjoitusasu kannattaa tarkistaa erikseen.

Alankomaalaisissa nimissä etuliite van kirjoitetaan isolla, kun mainitaan pelkkä sukunimi, ja pienellä silloin, kun mainitaan etunimi ja sukunimi:

Van Gogh, Van Heemstra, professori Van Kleef

Vincent van Gogh, Anna van Heemstra, Gerben van Kleef

Jos pelkkää sukunimeä kuitenkin edeltää aatelisarvoa merkitsevä titteli, etuliite kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella: paronitar van Heemstra.

Isolla alkukirjaimella kirjoitettavia, aakkostukseen vaikuttavia etuliitteitä ovat mm. Fitz, Mac, Mc ja O’. Ne kirjoitetaan yhteen muun nimenosan kanssa:

FitzGerald
MacMillan
McKinley
O’Malley

Etuliitteistä ja niiden aakkostamisesta löytyy lisätietoa ohjeesta Aakkostus: artikkeleita ja etuliitteitä sisältävät nimet (ks. kohtaa Lisätietoa toisessa ohjeessa) sekä aakkostusstandardista SFS 4600 (2000).

Muut etuliitteelliset nimet

Muut von-etuliitteellä alkavat nimet kirjoitetaan sukunimistä poikkevalla tavalla eli isolla alkukirjaimella, kuten yhtyeen nimi Von Hertzen Brothers, paikannimi Von Glanin puisto ja koulun nimi Von Wrightin koulu. Nämä myös aakkostetaan v:n mukaan.

Paikannimessä Regina von Emmeritzin polku etuliite von kirjoitetaan kuitenkin pienellä alkukirjaimella, koska nimi sisältää myös henkilön etunimen.

Sukunimiyhdistelmät

Jos etuliitteen sisältävässä sukunimiyhdistelmässä käytetään yhdysmerkkiä, moniosaisen nimen ja yhdysmerkin väliin ei tule välilyöntiä:

Mäki-von Hertzen
von Hertzen-Mäki

Jos sukunimiyhdistelmä kirjoitetaan ilman yhdysmerkkiä, nimien väliin tulee välilyönti:

Mäki von Hertzen
von Hertzen Mäki

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta