Siirry sisältöön

Alkukirjain: julkisten rakennusten ja toimitilojen nimet

Ohje lyhyesti

Julkisten rakennusten ja toimitilojen nimet kirjoitetaan muiden nimien tavoin isolla alkukirjaimella:

Aikatalo, Metso, Mikaelinkirkko

Aina ei kuitenkaan ole selvää, onko esimerkiksi rautatieasema nimi vai ei eli onko kyseessä erisnimi vai yleisnimi. Monesti alkukirjaimen koon voi ratkaista vain asiayhteyden perusteella:

Graniittinen Rautatieasema edustaa siirtymävaihetta kansallisromantiikasta uusasialliseen tyyliin.

Juna lähtee rautatieasemalta klo 19.07.

Koko ohje

Tässä ohjeessa käsitellään alkukirjaimen kokoa julkisten rakennusten ja toimitilojen nimissä. Tällaisissa nimissä on muiden nimien tapaan iso alkukirjain. Kuitenkin joskus on ratkaistava tapauskohtaisesti, onko kyseessä nimi vai ei eli käytetäänkö isoa vai pientä alkukirjainta.

Iso alkukirjain rakennusten nimissä

Isolla alkukirjaimella kirjoitetaan sellaisten rakennusten ja toimitilojen nimet, joiden alussa on henkilön-, yrityksen- tai paikannimi:

Johanneksenkirkko
Olavinlinna
Turun linna
Eino Säisä -sali

Isolla alkukirjaimella kirjoitetaan nimet, jotka on luotu juuri yhden nimenomaisen rakennuksen yksilöiväksi erisnimeksi:

Ahjola, Sampola
Autotalo, Kaivotalo

Lasipalatsi, Tennispalatsi
Lastenlinna, Näsilinna

Ateneum, Dipoli, Porthania
Pikkuparlamentti

Myös nimet, jotka viittaavat tiettyyn tunnettuun rakennukseen esimerkiksi arkkitehtonisesta näkökulmasta, ovat erisnimiä:

Eduskuntatalo
Presidentinlinna

Kansallisteatteri
Kulttuuritalo
Olympiastadion

Ajan mittaan selviksi erisnimiksi ovat kehittyneet eräät sellaiset rakennusten nimitykset, jotka alkuaan ovat ilmaisseet rakennuksen tehtävää. Myös rakennuksen menetettyä käyttötarkoituksensa on nimitys kuitenkin monesti säilynyt. Silloin siitä on tullut yksilöivä erisnimi.

Ritarihuone
Raatihuone
Säätytalo
Ylioppilastalo
Postitalo (Helsingissä entinen pääposti)

Amiraalintalo
Ruiskumestarintalo
Soittokunnantalo

Inventaariokamari
Kruununmakasiini

Nykyisin Turun linnan huoneiden nimiä ovat Voudinkamari, Rouvainhuone, Kuninkaansali ja Kuningattarensali, mutta jos kuvaillaan Turun linnan asukkaiden elämää keskiajalla, eivät nämä ole sen enempää erisnimiä kuin nykyiset asuintilojen nimitykset lastenhuone, pesutupa, autotalli tai askartelutila.

Asiayhteys vaikuttaa alkukirjaimen kokoon

Joskus on ratkaistava asiayhteyden perusteella, onko kyseessä nimi vai ei. Jos sanalla tarkoitetaan ensisijaisesti tiettyä tunnettua, esimerkiksi arkkitehtonista kohdetta, kirjoitetaan se isolla alkukirjaimella. Pientä alkukirjainta taas käytetään silloin, kun korostetaan rakennuksen käyttötarkoitusta yleensä:

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Kaupungintalo valmistui vuonna 1833.

Äänestettiin siitä, otetaanko budjettiin määräraha uutta kaupungintaloa varten.

Julkisten rakennusten nimityksiä, jotka ilmaisevat talon käyttötarkoituksen, ovat esimerkiksi yleisnimet tuomiokirkko, kaupungintalo, kaupunginteatteri, kauppahalli, virastotalo, kaupunginmuseo, stadion, asema, rautatieasema, linja-autoasema, työväentalo, palokunnantalo, seuratalo, seurakuntatalo.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta