tyyli
Adjektiivien vertailumuotoja: suurempi summa, vanhempi herra
Ohje lyhyesti Vaikka vertailumuotoja yleensä käytetään niin, että samassa yhteydessä esitetään myös vertailukohde (Maija on …
Aikamuotoja: dramaattinen preesens (mennyt aika)
Ohje lyhyesti Preesensmuotoinen verbi, kuten on, lähtee, toivomme, viittaa yleensä nykyiseen tai tulevaan aikaan, mutta …
Aikamuotoja: ja nimi oli? (kohtelias imperfekti)
...seuraavaksi? Tuliko rouvalle vielä muuta? Tiesitkö? Imperfektiä käytetään nykyiseen tai tulevaan viittaamassa myös verbialkuisessa ilmaustyypissä, joka tarkoittaa samantekevyyttä. Tällöin on...
Aikamuotoja: kuoli vai on kuollut? (imperfekti ja perfekti)
Ohje lyhyesti Imperfekti (söi, asui, vastasin, emme hypänneet) on tavallinen menneen ajan kerronnan aikamuoto. Perfekti …
Aikamuotoja: tuleva aika (on voittamassa, tuli saamaan, oli saava)
Ohje lyhyesti Tulevaan tapahtumaan voi viitata ilmauksen on voittamassa kaltaisella rakenteella: Lisäksi tulevaan viitataan perfektimuodolla: …
Aikamuotoja: tuleva aika (vie, veisi, vienee, on oleva)
Ohje lyhyesti Tulevan ajan ilmauksissa käytetään suomessa tavallisesti preesensmuotoista verbiä, kuten on, teemme, tehnemme. Tulevan ajan merkitys on …
Ajanilmaukset: 24/7
Koko ohje Ilmauksen 24/7 merkitys on ’aina’, ’24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa’. Se on tavallinen …
Ajanilmaukset: joka kerta, harva se päivä, joku päivä
Koko ohje Monet ajanilmaukset ovat kiteymiä eli tiettyyn muotoon kivettyneitä rakenteita. Esimerkiksi eräät useutta tai …
Ajanilmaukset: päiväys ja vuosiluku
...käytetään muotoja, joissa on mukana sana päivänä ja joissa kuukausi ilmaistaan sanana. Päiväykseen voi myös lisätä kirjoituspaikkakunnan nimen. Seuraavassa on...
Ajanilmaukset: paras pitkään aikaan, ihanin ikinä
Koko ohje Likimääräistä aikaa tarkoittavissa aika-sanan sisältävissä ilmauksissa voidaan käyttää illatiivisijamuotoa (vastaa kysymykseen mihin?): Kiireisintä on kevätaikaan. (’keväällä’, ’kevään aikana’)...