Siirry sisältöön

Yhdyssana vai ei: standup, stand-up vai stand up?

Ohje lyhyesti

Moniosaiset englannin lainat voi suomenkielisissä teksteissä kirjoittaa yhteen tai erilleen sen mukaan kuin alkukielessäkin (esim. englannissa hole in one ja hole-in-one), mutta suomen oikeinkirjoitusperiaatteita noudatettaessa yhteen.

Jos englannin laina on laajemman yhdyssanan osana, kokonaisuus tulee kirjoittaa yhdyssanaksi:

start-up-yritys ~ start up -yritys

Koko ohje

• Kun sana lainataan vieraasta kielestä sellaisenaan, sitä kutsutaan sitaattilainaksi. Useammasta sanasta koostuvat sitaattilainat voivat lainautua joko erilleen kirjoitettuina sanaliittoina (esim. hole in one) tai yhdyssanoina (hole-in-one, taxfree tai tax-free). Periaatteessa sitaattilainan voi suomenkielisessä tekstissä kirjoittaa alkuperäkielen tapaan.

Kun noudatetaan suomen kielen yhdyssanojen oikeinkirjoitusperiaatteita, tällaiset sanajonot kirjoitetaan yhteen. Selvyyden vaatiessa käytetään yhdysmerkkiä etenkin silloin, kun jälkimmäinen osa alkaa vokaalilla.

comeback
bigband
burnout
handsfree
online

hiphop
kuunnella instrumentaali-hiphopia

drive-in
hole-in-one

stand-up ~ standup

Myös monet adjektiivialkuiset sanakokonaisuudet ovat mahdollisia yhdyssanoja (kuten suomen sanoissakin, esim. kevytmaito, halpamyynti):

freestyle
software

hotdog ~ hot dog
happyhour ~ happy hour

hightech ~ high tech
smalltalk ~ small talk

• Kun sanoja taivutetaan, hahmottuu yhteen kirjoitettu sanakokonaisuus yleensä helpommin kuin erillisten sanojen liitto. Sanaliitossahan taivutuspääte tulisi erilliseen jälkiosaan.

Hän löi hämmästyttävän hole-in-onen.

– Vrt. hankalammin hahmottuva: ”Hän löi hämmästyttävän hole in onen.”

Yhteen kirjoitettu sanakokonaisuus on yksinkertaisempi käytössä myös silloin, kun se itse on yhdyssanan osana. Vaihtoehtona on erilleen kirjoitettujen sanojen liitto, jolloin ennen yhdysmerkkiä tulee välilyönti (stand up -koomikko).

stand up -koomikko ~ stand-up-koomikko ~ standup-koomikko

hole in one -lyönti ~ hole-in-one-lyönti

start up -yritys ~ start-up-yritys ~ startup-yritys

pop up -ravintola ~ pop-up-ravintola

small talk -taidot ~ smalltalk-taidot ~ smalltalktaidot

Tärkeää on valita vaihtoehto, joka on lukijalle mahdollisimman vaivattomasti hahmotettavissa ja jota voi helposti taivuttaa.

• Eri aloilla on eri määrin tarvetta käyttää tällaisia vierasperäisiä sanoja, joille ei aina ole helppoa keksiä ytimekästä suomenkielistä vastinetta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta