Ruoka-alan vierassanat: U–Z
Koko ohje
Ruoka-alan vierassanat: U–Z on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
Ugli rumeliinin eli tangelon rekisteröity tavaramerkki.
vanilja 1. (Vanilla planifolia) trooppinen kämmekkäkasvi; mauste tai hajuste, joka saadaan sen pitkästä, litteästä kotahedelmästä. 2. yleiskielessä keinotekoisesta vanilliinista.
vanilliini (taivutus: vanilliinia, vanilliinissa jne.) vaniljatangon pintaan kehittyvä makuaine tai sitä muistuttava keinotekoinen valmiste.
wasabi [v-] (< japani) 1. = maustekrassi (Eutrema wasabi), kaalin ja sinapin sukuinen kasvi, jonka juurakko muistuttaa maultaan piparjuurta. 2. japanilaisissa ruoissa käytettävä, maustekrassin juuresta (tai piparjuuresta) valmistettu erittäin väkevä vihreä maustetahna, wasabitahna.
vatruska (< karjalan vatruška < venäjän vatrúška) karjalaisia pieniä mannapuurolla, riisillä tms. täytettyjä avo- tai umpipiirakoita; venäläinen rahkapiirakka.
velouté [vәlute:ˈ] (< ranska) (taivutus: veloutén, veloutéta, veloutéhen jne.) 1. liemipohjainen suurustettu vaalea kastike. 2. vaaleaan liemeen tehty suurustettu keitto.
venezuelanpassio (Passiflora mollissima) pitkänomainen, keltavihreä hedelmä, jonka aromaattinen hedelmäliha on siemenistä hyytelöä.
vermiselli (taivutus: vermiselliä, vermisellissä jne.) lankamaisen ohutta pastaa.
whisky [viski, englannin ääntämys: wiski] ks. viski.
vichy [viššy], vichyvesi (myös vissy) hiilihappoinen kivennäisvesi.
vinaigrette [vinegreˈt] (ranska) (taivutus: vinaigretten tai vinaigreten, vinaigrettea jne.) ks. vinegretti.
vindaloo [vindaloo, hindin ääntämys: vindalu:] intialainen curryruoka, jossa on lihaa tai kalaa mausteisessa kastikkeessa.
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette) viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
viski (myös whisky) viljatisleistä valmistettuja väkeviä alkoholijuomia. Mallasviski, bourbonviski.
vissy ks. vichy.
vodka ks. votka.
wok [v-] (taivutus: wokin, wokia, wokiin jne.) ks. vokki.
vokata (myös wokata) kypsentää vokkipannussa.
vokki (myös wokki, wok) varsinkin kiinalaisen ruoan valmistuksessa käytettävä iso, maljamainen pannu, vokkipannu, wokkipannu, wokpannu; tällaisessa pannussa tehty ruoka.
vol-au-vent [volovã:ˈ] (< ranska) (taivutus: vol-au-ventia, vol-au-ventissa jne.) = vannike (muhennoksella täytetty) voitaikinapaistos.
wonton [v-] kiinalaisia ohuita nuudelilevyjä, joista usein tehdään täytettyjä nyyttejä.
worcesterkastike [vorsester-, englannin ääntämys: wustә-], worcestershirekastike [vorsesteršire- tai wustәšiә-], worcestershirenkastike [vorsesterširen- tai wustәšiәn-] viinietikasta, sherrystä, sipulista ym. valmistettu voimakasarominen maustekastike.
vorschmack [fo:ršmak] (< saksa, vor ’ennen’, Geschmack ’maku’ < schmecken ’maistua’) jauhetusta (lampaan)lihasta ja hienonnetusta sillistä tai anjoviksesta valmistettu (vuoka)ruoka.
votka (myös vodka) kirkas maustamaton viina.
wrap [vräp, englannin ääntämys: räp] (taivutus: wrapin, wrapia tai wrapiä, wrapiin jne.), vrappi, vräppi usein kylmänä välipalana syötävä täytetty tortillarulla.
wulongtee, wulong-tee (myös oolongtee, oolong-tee) tee, jonka valmistuksessa teelehtien hapettaminen on keskeytetty.
yakitori [jaki-] (< japani) (myös jakitori) pieniä hiillostettuja kanavartaita.
zabaione [zabajo:ˈne], zabaglione [zabaljo:ˈne] (< italia) ks. sabayon.
zakuska ks. sakuska.
zucchini [tsukkiini, italian ääntämys: tsukki:ˈni] = kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) kurpitsa, jonka hedelmä muistuttaa (kasvihuone)kurkkua.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu