Ruoka-alan vierassanat: T
Koko ohje
Ruoka-alan vierassanat: T on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
tabbule (< arabia) Lähi-idän ruokakulttuurin salaatti, joka sisältää bulguria, sitruunaa, tomaattia, persiljaa ym.
taco [tako] alkuaan meksikolainen, usein pikkulämpimänä syötävä ohut taitettu maissileipä, jossa on voimakkaasti maustettu liha-, kasvis- tms. täyte.
tagine [tažiˈn] (< arabia) (taivutus: taginea, taginessa jne.) (myös tajine) pohjoisafrikkalaisessa ruokakulttuurissa: savipata, jossa on korkea ylöspäin suippeneva kansi; varsinkin tällaisessa padassa valmistettu vihanneksia ja lammasta tai kanaa sisältävä ruoka.
tagliatelle [taljatelle, italian ääntämys: taljateˈlle] (taivutus: tagliatellea, tagliatellessa jne.) munaa sisältävää kapeaa nauhapastaa.
tahina, tahine ks. tahini.
tahini (myös tahina, tahine) (< arabia) varsinkin pohjoisafrikkalaisessa ruokakulttuurissa: seesaminsiemenistä valmistettu tahna.
tah tsai paremmin: tatsoikaali.
tajine [tažiˈn] ks. tagine.
tamarillo puutomaatin (Solanum betaceum) kauppanimi.
tamarindi (< arabian tamr-hindi ’Intian taateli’) (taivutus: tamarindia, tamarindissa jne.) tamarindipuun (Tamarindus indica) palkohedelmä; siitä saatava tai valmistettava ruskea mausteena käytettävä tahna.
tandoori [tandoori, hindin ääntämys: tandu:ˈri:] eräiden alkuaan intialais-pakistanilaisten (savi)uunissa valmistettujen ruokien nimityksissä. Tandoorikanaa.
tangelo = rumeliini.
tangeriini (taivutus: tangeriinia, tangeriinissa jne.) (Citrus reticulata Tangeriini-ryhmä) eräitä mandariinilajikkeita, jotka ovat saaneet nimensä Marokon Tangerin kaupungin mukaan.
tapas (< espanjan tapa, monikossa tapas) (taivutus: tapaksen, tapasta, tapakseen jne.) Tapakset espanjalaisessa ruokakulttuurissa: alkupaloina tai viinin seuraksi tarjottavia pikkusuolaisia.
tapenade [tapenaˈd] (< Provencen murteen tapéno ’kapris’) (taivutus: tapenaden, tapenadea, tapenadeen jne.) kapriksesta, anjoviksesta, mustista oliiveista ja yrteistä valmistettu maustekastike tai -tahna.
tapioka maniokki; varsinkin sen juurimukulasta tehty jauho.
taramosalata [taramosala:ˈta] (< kreikan taramas ’turskanmäti’) kreikkalainen kalanmädistä, vaaleasta leivästä ja oliiviöljystä valmistettu mausteinen tahna.
tartarikastike, tartarkastike hienonnetulla sipulilla, etikkakurkulla tms. höystetty (kalaruokien) majoneesikastike.
tartaripihvi, tartarpihvi hakatusta tai jauhetusta raavaanlihasta muotoiltu, raa'alla keltuaisella, hienonnetulla sipulilla ym. höystetty raakana syötävä pihvi, raakapihvi.
tarteletti (< ranskan tartelette) (taivutus: tartelettia, tarteletissa jne.) muhennoksella, hyytelöllä tms. täytettävä pienessä vuoassa paistettu kuppimainen leivonnainen.
tatsoikaali (Brassica rapa Tatsoi-ryhmä) kaalikasvi, joka kasvaa litteänä, matalana ruusukkeena.
tempe (taivutus: tempen, tempeä, tempeen jne.) indonesialainen keitetyistä soijapavuista käymisen avulla tehty juustomainen valmiste.
temperoida saattaa viini tm. (alkoholi)juoma nautittavaksi sopivaan lämpötilaan; myös suklaan kuumentamisesta ja jäähdyttämisestä sen käsittelemistä varten.
tempura japanilaisessa ruokakulttuurissa: suupalan kokoisia, frityyritaikinassa kastettuja ja uppopaistettuja mereneläviä, vihanneksia tms., jotka tarjoillaan maustekastikkeiden kera.
tequila [tekila, espanjan ääntämys: teki:ˈla] erään agaavekasvin mehusta tehty väkevä meksikolainen viina.
teriyaki [-jaki], terijaki 1. mm. marinoinnissa käytettävä japanilainen kastike, jossa on perinteisesti miriniä, sokeria, soijakastiketta ja sakea. 2. japanilainen ruokalaji, jossa on em. kastikkeessa marinoituja grillattuja äyriäisiä tai lihaa.
terriini (< ranskan terrine ’keramiikka-, uunivuoka’) (taivutus: terriiniä, terriinissä jne.) 1. vuoassa vesihauteessa kypsennetty, tavallisesti kylmänä tarjottava mureke; vrt. patee. 2. (kannellinen) liemikulho.
texmexruoka Texasin ja Meksikon ruoanlaiton perinteitä noudattaen tehty vahvamausteinen (lihaa, papuja ym. sisältävä) ruoka, texmex.
thali [tha:li:] (hindi) laakea lokeroinen (metalli)vati, jolta ruoka tarjotaan; sellaisessa tarjottava ruoka.
tilsit, tilsitinjuusto, tilsitjuusto eräs murukoloinen voimakkaanmakuinen juusto.
timbaali (< ranskan timbale ’patarumpu’) 1. annosvuoassa (vesihauteessa) kypsennetty mureke. 2. pieni, pyöreä, melko korkeareunainen uunivuoka.
tiramisu (< italian tiramisù) kaakaopäällysteinen kahvilla tms. kostutettu täytekakku, jossa on keksi- tai sokerikakkupohja ja mascarpone- tai muu tuorejuustotäyte.
toast [toust, englannin ääntämys: tәust] (taivutus: toastin, toastia, toastiin jne.) paahtoleipä; (paahdettu) kerrosvoileipä.
tofu soijapavuista tehty juustomainen valmiste, soijajuusto.
tokaji, tokajinviini unkarilaisia valkoviinejä, jotka valmistetaan jalohomeen rusinamaisiksi muuttamista, hyvin makeista rypäleistä.
tortelliini (taivutus: tortelliinia, tortelliinissa jne.) pieniä täytteellisiä pastarenkaita.
tortilla [tortilla, espanjan ääntämys: torti:ˈja] 1. meksikolainen tav. maissijauhosta tehty ohut, pyöreä, us. täytettynä tarjottava leipä. 2. espanjalainen perunamunakas.
tournedos [turnәdo:ˈ] (< ranska) (taivutus: tournedos’n, tournedos’ta, tournedos’hon jne.) härän sisäfileen keskiosasta valmistettu paksu pihvi.
transeerata (< ranskan trancher ’viipaloida’) ammattikielessä: leikata paisti tms. viipaleiksi tai paloiksi tarjoilua varten.
trifle [traif(ә)l] (< englanti) (taivutus: triflen, trifleä, trifleen jne.) mm. kostutetuista sokerikakunpaloista, hillosta ja vaniljakiisselistä valmistettu kylmä jälkiruoka.
tryffeli 1. kotelosieniä, joilla on maanalainen mukulamainen itiöemä, multasieni. 2. eräs suklaamakeinen (alkuaan muodoltaan multasientä muistuttava).
tsatsiki [tsatsiki, kreikan ääntämys: tsatsi:ˈki] kreikkalainen kurkku-jogurttikastike tai -dippi.
tsinuski vanh. kinuski.
tsupukka (< karjalan tšupukka < tšuppu ’nurkka, kulma’) karjalainen piirakka, jonka ohuelle paistetulle (kaura- tai ohra)kuorelle levitetään puuroa ja joka taitellaan kolmikulmaiseksi.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu