Ruoka-alan vierassanat: S
Koko ohje
Ruoka-alan vierassanat: S on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
sabayon [sabajon, ranskan ääntämys: sabejõ: ˈ] (taivutus: sabayonia, sabayonissa jne.), sabayonkastike (myös zabaione, zabaglione) = viinivaahto, viinivaahtokastike viinistä, munankeltuaisesta ja sokerista valmistettu jälkiruokana tai jälkiruokakastikkeena tarjottava vaahto.
sake japanilainen riisiviini.
sakuska (< venäjän zakuska) venäläiset alkupalat, ryyppyjen kanssa nautittava pikkupurtava, ”kyytipoika”.
salaki (Salacca zalacca) kaakkoisaasialainen palmu; sen kiinteämaltoinen, kovan suomumaisen kuoren peittämä hedelmä.
salami eräs voimakkaasti maustettu kestomakkara.
salsa alkuaan meksikolainen tomaatista, sipulista yms. valmistettu (tulinen) maustekastike.
samoosa, samosa [samo:ˈsa] (< hindi) alkuaan intialainen, lihaa tai vihanneksia sisältävä usein kolmiomainen rasvassa kypsennetty piiras.
samppanja Ranskassa Champagnen alueella valmistettu kuohuviini.
sandwich [sändvits, englannin ääntämys: sänwitš] (taivutus: sandwichia tai sandwichiä, sandwichissa tai sandwichissä jne.) (englantilainen) kerrosvoileipä; pieni cocktailleipä.
sangria [saŋria, espanjan ääntämys: saŋri:ˈa] punaviinistä, sitrushedelmien mehusta, kivennäisvedestä ym. tehty kylmä juoma.
sapotilla sapotillapuun (Manilkara zapota) soikea ruskeakuorinen hedelmä.
sardelli (taivutus: sardellia, sardellilla jne.) eräs Välimeren sillikala.
sashimi [sašimi], sašimi (< japani) ruokalaji, johon kuuluu suupaloiksi leikattua, maustettuun soijakastikkeeseen tms. kastettavaa raakaa kalaa tai äyriäisiä.
saskatoon [saskatoon, englannin ääntämys: saskətu:ˈn] marjatuomipihlajan (Amelanchier alnifolia) kauppanimenä sen marjoista valmistettavien tuotteiden yhteydessä.
saslikki (< venäjän šašlyk) (alkuaan kaukasialainen) lihavarras.
satay [satai, englannin ääntämys: sätei] (taivutus: satayta tai sataytä, satayssa tai satayssä jne.) aasialainen ruokalaji, jossa on vartaassa grillattua lihaa ja voimakkaan mausteista mm. pähkinöistä valmistettua kastiketta; myös tästä kastikkeesta.
satni ks. chutney.
satsuma (Citrus reticulata Satsuma-ryhmä) appelsiinin kaltaisia pieniä sitrushedelmiä, joilla on vihreään vivahtava kuori.
savariini (< ranskan savarin) (taivutus: savariinia, savariinissa jne.) rengasvuoassa kypsytetty hiivataikinaleivonnainen, joka tarjotaan tavallisesti jälkiruoaksi sokeriliemellä tms. kostutettuna ja hedelmillä koristeltuna.
scampi [skampi] meriravun pyrstöistä käytetty nimitys.
seesami (Sesamum orientale) öljypitoisten siementensä vuoksi varsinkin Intiassa ja Kiinassa kasvatettava viljelykasvi.
sekti (< saksan Sekt) saksalainen kuohuviini.
seljanka (taivutus: seljankan tai seljangan, seljankaa jne.) (myös soljanka) venäläinen kasvispitoinen keitto. Liha-, kala-, sieniseljanka.
semifreddo (< italia ’puolikylmä’) jäätelökakuista, jäädykkeistä yms. käytetty nimitys.
semolina [semoli:ˈna] (< italia) pastan valmistuksessa käytettävä durumvehnäjauho.
serbetti (taivutus: serbetin, serbettiä, serbettiin jne.) usein maitoa sisältävästä sorbetista.
serri ks. sherry.
sharon Israelista tuotavien kakien kauppanimi.
sherry [šerri, englannin ääntämys: šeri] (taivutus: sherryä, sherryllä jne.) (myös serri) eräitä väkeviä espanjalaisia viinejä.
siideri hedelmäpohjainen mieto (poreileva) alkoholijuoma. Kuivat ja makeat siiderit.
siitake (taivutus: siitakkeen tai siitaken, siitaketta tai siitakea jne.) (Lentinula edodes) japanilainen helttasieni, jota viljellään ruokasienenä.
sitronaatti ks. sukaatti.
skonssi (< englannin scone, monikossa scones) teeleipä.
skyr [skyr t. skiir] rahkan tapainen islantilainen hapanmaitotuote.
smetana runsasrasvainen hapatettu kerma, vuolukerma, hapankerma.
smoothie [smu:ði] (< englanti) (taivutus: smoothien, smoothiea tai smoothieta, smoothieen jne.) jogurtista tai maidosta ja marjoista tai hedelmistä tehty sakea juoma.
smørrebrød [smörrebrö:d] tanskalainen ruokaisa (yksikerros)voileipä.
snacksit [snäksit] (< englannin snack, monikossa snacks) (taivutus: snackseja, snackseissa jne.) pikkupurtavat, pikkusuolaiset, ”naksut”.
snapsi (< ruotsin snaps, saksan Schnaps) viina-, ruokaryyppy.
soft ice [ais] (< englanti) (taivutus: soft icen, icea, iceen jne.) pehmeäjäätelö, pehmytjäätelö.
soljanka ks. seljanka.
sorbetti (taivutus: sorbettia, sorbetissa jne.) mehusta ja valkuaisvaahdosta tai maidosta tehty jäätelö, mehujäätelö.
soteerata (< ranskan sauter) ammattikielessä: ruskistaa kuumassa rasvassa nopeasti (pannua ravistellen tai palasia käännellen).
soufflé [sufle:ˈ] (< ranska) ks. suflee.
sous-vide-kypsennys [suviˈd-] (ranska) tyhjiökypsennys.
speltti, spelttivehnä (Triticum spelta) vehnän alkumuotoa edustava leipäviljalaji, jota nykyään viljellään usein luonnonmukaisesti.
spumante [spumaˈnte] (< italia, ’vaahtoava, kuohuva’) italialainen kuohuviini.
spätzle [špetslə] (< saksa) (taivutus: spätzlen, spätzleä, spätzleen jne.) jauhoista, munista, vedestä ja suolasta valmistettu pastan tyyppinen lisäke.
stelline [stelline, italian ääntämys: stelli:ˈne] (< italian stella ’tähti’) (taivutus: stellineä, stellineen jne.) pienikokoista tähden muotoista pastaa.
stollen [stollen, saksan ääntämys: štolən] vehnätaikinasta tehty leivän mallinen joululeivonnainen, jossa on tavallisesti kuivattuja hedelmiä ja mantelia sekä koristeena tomusokeria.
stout [staut] (< englanti) eräs tumma vahva (irlantilainen) pintahiivaolut.
struudeli (< saksan Strudel) ohueksi kaulitusta taikinasta tehty, rullaksi kääritty leivonnainen, jossa on hedelmä-, manteli- tms. täyte. Omenastruudeli.
strösseli leivonnaisten, jälkiruokien ym. koristeena käytettäviä pieniä värjättyjä puikkomaisia sokerirakeita. Suklaaströsseli.
suflee (myös soufflé) = kohokas vatkatuilla munanvalkuaisilla kuohkeutettu uunipaistos.
sukaatti sokeroitu ja kuivattu sukaattisitruunan kuori, jota paloiteltuna käytetään varsinkin leivonnaisten koristeena ja mausteena, sitronaatti.
sukiyaki [-jaki], sukijaki eräs lihasuikaleista ja kasviksista pöydässä valmistettava japanilainen ruoka.
sultsina karjalainen piirakka, jonka ohuelle paistetulle (ruis)kuorelle levitetään puuroa ja joka taitellaan kääröksi.
surimi (< japani) tavallisesti kalasta valmistettu, rapuaromilla tms. maustettu, värjätty massa; siitä puristettuja erimuotoisia (teollisia) tuotteita.
sushi [suši] riisistä ja esimerkiksi raa’asta kalasta, äyriäisistä tai kasviksista valmistettu, pieninä suupaloina tarjottava japanilainen ruokalaji.
syrnikki (< venäjän syrnik) usein hillon ja smetanan kera tarjottava rahkalettu.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu