Ruoka-alan vierassanat: Q–R
Koko ohje
Ruoka-alan vierassanat: Q–R on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
quenelle [kəneˈl] (< ranska) (taivutus: quenellen, quenellea tai quenelleä, quenelleen, quenelleja tai quenellejä, quenelleihin jne.) ks. kvenelli.
quesadilla [kesadilla, espanjan ääntämys: kesadi:ˈja] (< espanjan queso ’juusto’) paistettu, tavallisesti juustolla täytetty lämmin taitettu tortilla.
quiche [kiš] (< ranska) (taivutus: quichen, quichea tai quicheä, quichessa tai quichessä, quicheen jne.) tavallisesti voitaikinapohjainen suolainen paistos tai piiras.
quinoa paremmin: kvinoa.
quorn eräästä punahomeesta käyttämällä valmistettu runsaasti proteiinia sisältävä elintarvike, joka on kehitetty lihan korvikkeeksi. (Huom. sana Quorn on rekisteröity tavaramerkki.)
raclette [raklet, ranskan ääntämys: rakleˈt] (taivutus: racletten, raclettea, racletteen jne.) ks. rakletti.
radicchio [radiˈkkio], radicchio rosso (< italia) paremmin: punasikuri (Cichorium intybus Radiccio-ryhmä) pyöreähköjä keriä muodostava sikurien suvun salaattikasvi, jonka tavallisesti punavalkoisia sisuslehtiä käytetään ravinnoksi.
ragoût [ragu:ˈ] (< ranska) (taivutus: ragoût’n, ragoût’ta, ragoût’hun jne.) ks. raguu.
raguu (taivutus: raguun, raguuta, raguuhun jne.) (myös ragoût) mausteinen höystö tai muhennos.
raita (taivutus: raidan tai raitan, raitaa, raitaan jne.) intialainen jogurtista ja pieniksi pilkotuista vihanneksista valmistettu kylmä kastike.
raki (taivutus: rakin, rakia jne.) turkkilainen anisviina.
rakletti (taivutus: rakletin, raklettia, rakletilla jne.) (myös raclette) 1. alkuaan sveitsiläinen, varsinkin sulatettuna syötävä runsasrasvainen juusto, raklettijuusto. 2. ruokalaji, johon kuuluu sulatettua juustoa sekä perunaa, kasviksia yms.
rambutaani (Nephelium lappaceum) ruskea litsiä muistuttava hedelmä, jonka kuoressa on pitkiä karvoja.
ramen [ra:men] varsinkin Japanissa suosittuja kiinalaistyyppisiä nuudeleita, joita tarjotaan paksussa liemessä.
rassolnik (taivutus: rassolnikin, rassolnikia, rassolnikiin jne.) venäläinen suolakurkkukeitto, jossa on usein munuaisia.
ratatouille [ratatui, ranskan ääntämys: ratatuˈj] (taivutus: ratatouillen, ratatouillea, ratatouilleen jne.) ks. ratatui.
ratatui (taivutus: ratatuin, ratatuita, ratatuihin jne.) (myös ratatouille) munakoisoa, kesäkurpitsaa ym. kasviksia sisältävä pataruoka.
ravioli [ravioli, italian ääntämys: ravio:ˈli] mureketaikinalla, juustolla tms. täytettyjä pastatyynyjä.
relissi hienonnetuista kasviksista tehty, höysteenä käytettävä kirpeä tai hapanimelä (säilyke)valmiste. Kurkkurelissi, sinappirelissi.
rémouladekastike [remulad-, ranskan ääntämys: remulaˈd-] kirpeä majoneesikastike, joka on maustettu mm. anjovisliemellä, etikkakurkulla ja kapriksilla.
retsina pihkanmakuisia kreikkalaisia viinejä.
ricotta [rikotta, italian ääntämys: rikoˈtta] (taivutus: ricottan tai ricotan, ricottaa, ricottaan jne.), ricottajuusto eräs italialainen herajuusto.
rigatoni [rigatooni, italian ääntämys: rigato:ˈni] isokokoista uurteista putkipastaa.
rillette [rijeˈt] (< ranska) (taivutus: rilletten tai rilleten, rilletteä, rilletteen jne.) ylikypsäksi keitetystä lihasta (tai kalasta) valmistettua karkeasyistä pateeta.
romadur [romaduur, ranskan ääntämys: romady:ˈr], romadurjuusto eräs alkuaan belgialainen pehmeä juusto.
romainesalaatti, romainsalaatti, romanasalaatti paremmin: sidesalaatti, roomansalaatti pitkä- ja kapealehtinen salaatti, jonka lehtien kärjet aikaisemmin sidottiin kasvun ajaksi yhteen.
rooibostee, rooibos-tee (< afrikaansin rooi ’punainen’, bos ’pensas’) eteläafrikkalaisen kasvin (Aspalathus linearis) lehdistä valmistettu teen kaltainen juoma, punapensastee.
roquefort [rokfort, rokfoor, ransk. rokfo:ˈr] (taivutus: roquefortin, roquefortia, roquefortiin jne.), roquefortinjuusto, roquefortjuusto alkuaan Ranskassa Roquefortin kylän kalkkikiviluolissa lampaanmaidosta valmistettu sinihomejuusto.
roseeviini (myös roséviini) vaaleanpunainen mieto viini.
rosetti (taivutus: rosetin, rosettia, rosettiin jne.) erityisen rosettiraudan avulla upporasvassa keitetty rapea, makea leivonnainen.
roséviini [rosee-] ks. roseeviini.
rouille [rui, ranskan ääntämys: ruj] (taivutus: rouillen, rouillea, rouilleen jne.) provencelainen mm. chilillä ja valkosipulilla maustettu, varsinkin bouillabaissen kanssa tarjottava majoneesipohjainen kastike.
roux [ru:] (< ranska) (taivutus: roux’n, roux’ta, roux’hun jne.) jauho-rasvasuurus.
rucola [rukola], rukola = sinappikaali (Eruca sativa) vihannes, jonka kirpeähkön makuisia lehtiä käytetään mausteena ja salaattina.
ruladi kääryle; eräs leikkelevalmiste.
rumeliini eräs greippiä suurempi röpelökuorinen sitrushedelmä, tangelo.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu