Ruoka-alan vierassanat: P
Koko ohje
Ruoka-alan vierassanat: P on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. ('katso'):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
paella [paella, espanjan ääntämys: pae:ˈja] sahramilla maustettu riisiruoka, jossa on usein kanaa, äyriäisiä, vihanneksia ym.
pai (< englannin pie) (taivutus: pain, paita, paihin, paiden tai paitten jne.) täytteellinen vuokaleivonnainen, jossa on usein taikinakansi, piirakka, torttu. Omenapai.
pak-choi, paksoi paremmin: pinaattikiinankaali (Brassica rapa Chinensis-ryhmä) kaaleihin kuuluva vihannes, jolla on tummanvihreät lehdet ja paksut, vaaleat lehtiruodit.
pakoora, pakora [pako:ˈra] (< hindi) usein alkuruokana syötävä intialainen ruokalaji, jossa on friteerattuja vihanneksia, lihanpalasia tms.
paksoi ks. pak-choi.
pancetta [pantšetta, italian ääntämys: pantšeˈtta] (< italian pancia ’vatsa’) (taivutus: pancettan tai pancetan, pancettaa jne.) maustettu siankylki tai pekonirulla.
paneerata, paneroida = leivittää kastaa leike tms. kananmunaan ja (korppu)jauhoon tms. ennen paistamista rapean paistopinnan aikaansaamiseksi.
panettone [panetto:ˈne] (taivutus: panettonen, panettonea, panettonejen, panettoneja jne.) italialainen hiivalla kohotettu sylinterimäinen, varsinkin jouluna tarjottava hedelmäkakku.
pangasius (taivutus: pangasiuksen, pangasiusta jne.) Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva monneihin kuuluva kala.
paniini (myös panini) vaalea, täytetty, varsinkin patongista valmistettu lounasleipä.
panini [pani:ˈni] (< italian panino ’sämpylä’) ks. paniini.
pannacotta [pannakotta, italian ääntämys: pannakoˈtta] (italiaksi myös panna cotta) (taivutus: pannacottan tai pannacotan, pannacottaa jne.) kermahyytelö tai -vanukas, joka usein maustetaan ja koristellaan hedelmillä, marjoilla tms.
papaija (Carica papaya) trooppinen puu; sen kookas, oranssimaltoinen, päärynän muotoinen hedelmä.
pappadam, papparam [pappadaˈm, papparaˈm] (< tamili) intialaisessa ruokakulttuurissa: ohuita ja rapeita linssi- tai papujauhoista tehtyjä mausteisia leipiä.
pappardelle [pappardeˈlle] (< italia) (taivutus: pappardellea, pappardellessa jne.) munaa sisältävää leveää nauhapastaa.
parapähkinä parapähkinäpuun (Bertholletia excelsa) rasvapitoinen siemen, joita käytetään pähkinöiden tavoin.
pareerata (< ranskan parer) ammattikielessä: puhdistaa liha luista, jänteistä yms.
parfait [parfe:ˈ] (< ranska) (taivutus: parfait’n, parfait’ta, parfait’hen jne.) ks. parfee.
parfee (taivutus: parfeen, parfeeta, parfeehen jne.) (myös parfait) = jäädyke vuoassa jäädytettävä jäätelömäinen jälkiruoka.
parmankinkku, Parman kinkku Parmassa Italiassa tuotettu ilmakuivattu, kevyesti suolattu kinkku.
parmesaani, parmesaanijuusto, parmanjuusto (< italian parmigiano, ranskan parmesan) Parmassa Italiassa tuotettu varsinkin raasteena käytettävä kova juusto.
paseerata (< ranskan passer) soseuttaa siivilän läpi. Paseerata marjoja. Paseerattuja tomaatteja.
pasha [pasha] (< venäjä < kreikan paskha ’pääsiäinen’) rahkasta, kermasta, voista ja mausteista valmistettu makea pääsiäisjälkiruoka.
passio, passiohedelmä (Passiflora) eräiden kärsimyskukkien sukuun kuuluvien kasvien hedelmistä, granadilla. Kelta-, punapassio.
passionhedelmä passiohedelmien kauppanimi, ks. passio.
passioni paremmin: passio.
pasta 1. jauhoista ja vedestä (ja munasta) tehdystä taikinasta puristamalla (ja kuivattamalla) valmistettuja erimuotoisia ravintotuotteita, jotka usein kypsennetään kiehuvassa vedessä; tällaisista tuotteista valmistetuista ruoista. 2. leivän päälle levitettäviä liha-, maksa- tms. tahnoja, pasteija.
pasteija 1. pieni suolainen, täytteellinen voitaikinaleivonnainen. Muna-riisipasteija. 2. ks. patee. 3. ks. pasta 2.
pastis [pastiˈs] (taivutus: pastisin tai pastiksen, pastisia tai pastista jne.) ranskalainen anisviina.
pastrami maustettu, marinoitu ja savustettu, viipaloituna tarjottava (naudan)liha.
pastöroida kuumentaa ravintoaineita pieneliöstön tuhoamiseksi. Pastöroitua maitoa.
patee (< ranskan pâté) uunivuoassa vesihauteessa kypsennetty, usein taikina- tai silavapäällyksinen mureke, pasteija. Maksapatee, lohipatee.
pavlova eräs tavallisesti hedelmillä tai marjoilla koristeltu marenkikakku. Sitruunapavlova.
pecorino [pekoriino, italian ääntämys: pekori:ˈno] (italian pecora ’lammas’), pecorinojuusto tavallisesti kovia lampaanmaitojuustoja.
pekaanipähkinä pekaanipuun (Carya illinoënsis) rasvapitoinen hedelmä, joita käytetään pähkinöiden tavoin.
pelmeni (< venäjän pelmen) pieni täytetty keitinpiiras tai pastatyyny.
penne (italian penna ’sulka, kynä’, monikossa penne) (taivutus: pennen, penneä, penneen, pennejen, pennejä, penneihin jne.) lyhyttä vinoon leikattua putkipastaa.
peperoni [peperooni, italian ääntämys: pepero:ˈni] (< italian peperone ’pippuri, chilipaprika’) 1. pieniä, usein etikkaliemeen säilöttyjä paprikoita. 2. ks. pepperoni.
pepino (< espanjan pepo ’meloni’) (Solanum murigatum) maultaan päärynää ja melonia muistuttava hedelmä, jonka vaaleankeltaisessa kuoressa on liilanvärisiä juovia.
pepperoni [peppero:ni] (myös peperoni) voimakkaasti paprikalla maustettuja salamityyppisiä kestomakkaroita.
perilla veripeipin (Perilla frutescens) kauppanimi.
persimoni Etelä-Euroopasta tuotavien kakien kauppanimi.
pesto (< italian pestato ’murskattu’) mm. basilikasta, oliiviöljystä ja pinjansiemenistä valmistettu tahna tai kastike.
petit four, petits fours [pti fu:ˈr] (< ranska) (lajitelma) pieniä jälkiruokaleivoksia.
pe-tsai paremmin: salaattikiinankaali (Brassica rapa Pekinensis-ryhmä) pitkänomainen, löyhäkeräinen, salaattikasvina ym. käytettävä kaali.
pikkelssi maustettuun etikkaliemeen säilötty vihannesseos.
pilahvi (< turkin pilav ’keitetty riisi’) itämainen riisiruoka, jossa on tavallisesti kanaa tai lammasta.
pilahviriisi öljyssä kuullotettu ja tavallisesti lihaliemessä kypsennetty, mm. sipulilla höystetty riisi.
pils (myös pilsneri) vaalea voimakkaasti humaloitu pohjahiivaolut.
pilsneri 1. vaalea mieto mallasjuoma. 2. ks. pils.
pincho [pintšo] (< espanja), pintxo (baski) (monikossa pinchoja, pintxoja; muodot ”pinchoksia” ja ”pintxoksia” perustuvat alkuperäkielten monikkomuotoihin pinchos ja pintxos) baskien ruokakulttuurissa: alkupaloja, pikkusyötäviä; vrt. tapas.
pintopapu jauhoinen, keittämättömänä kirjava, keitettynä vaaleanpunainen papulajike.
pintxo ks. pincho.
piripiri, piri-piri voimakkaita chilipaprikoita; voimakas chilipulverisekoitus tai chilikastike.
pistou [pistu:ˈ] (taivutus: pistoun, pistouta, pistouhun jne.) eteläranskalainen basilikatahna tai -kastike.
pita (taivutus: pitan, pitassa jne.) pieni, litteä, pyöreä vehnäleipä, joka tavallisesti leikataan taskumaiseksi ja täytetään; usein = taskuleipä taskumaiseksi leikattu leipä.
pitahaja, pitahaya paremmin: pitaija.
pitaija pitaijakaktuksen (Hylocereus undatus) violetinvärinen hedelmä, jonka vaalea sisus on makeahkoa hyytelöä.
pitsa, pizza [pitsa] alkuaan italialainen, tomaattisoseella ja juustoraasteella sekä lihalla, kalalla tms. päällystetty avopiiras.
polenta [polenta, italian ääntämys: poleˈnta ] (taivutus: polentan, polentaa, polentaan jne.) lisäkeruokana tarjottava maissipuuro.
pomelo (Citrus maxima) paksukuorinen, vihreänkeltainen, kaikkein suurin sitrushedelmä.
pomeranssi (Citrus aurantium) appelsiinia muistuttava hapan sitrushedelmä, jonka kuivattua kuorta käytetään mausteena, hapanappelsiini.
portobello ruokasieneksi viljeltävän nurmiherkkusienen (Agaricus campestris) kauppanimi.
port salut [po:r saly:ˈ] (< ranska) (taivutus: port salut’n, salut’ta tai salut’tä,salut’hun tai salut’hyn jne.) eräs pehmeä, mieto juusto.
portteri (< englannin porter) eräs hyvin tumma vahva englantilainen pintahiivaolut.
portviini (< englannin port) portugalilaisia makeahkoja väkeviä viinejä.
praliini (taivutus: praliinin, praliinia, praliinissa jne.) 1. likööri-, marsipaani- tm. täytteinen suklaamakeinen. 2. paahdetusta sokerista ja kokonaisista pähkinöistä tai manteleista tehty massa.
prosciutto [prošuˈtto] (taivutus: prosciutton, prosciuttoa jne.) italialaisia kinkkuja. Prosciutto di Parma ks. parmankinkku.
provolone [provolo:ˈne] (< italia) (taivutus: provolonen, provolonea, provoloneen, provolonejen, provoloneja, provoloneihin jne.) narussa riiputtamalla kypsytetty, usein savustettu (puoli)kova keskirasvainen juusto.
pure pitää olla: pyree tai pyre.
pyre (taivutus: pyreen, pyrettä, pyreeseen jne.) ks. pyree.
pyree (< ranskan purée) (taivutus: pyreen, pyreetä, pyreehen tai pyreeseen jne.) (myös pyre) sose. Tomaattipyree.
pörkölt (taivutus: pörköltiä, pörköltiin jne.) unkarilainen mm. paprikaa, tomaattia ja sipulia sisältävä lihapata.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu