Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: N–O

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: N–O on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.  

naanleipä intialainen litteä vehnähiivaleipä, jonka taikinassa on jogurttia.

nacho [natšo] (< espanja) pikkupurtavana tarjottavia, juustolla ym. maustettuja tortillalastuja.

napeerata (< ranskan napper) ammattikielessä: peittää kastikkeella tms.

nashi [naši] (< japani) = omenapäärynä, hiekkapäärynä (Pyrus pyrifolia) päärynöihin kuuluva, muodoltaan omenaa muistuttava hedelmä, jonka malto on päärynämäisen rakeinen.

nektari 1. jumalten juoma kreikkalaisessa tarustossa; vrt. ambrosia. 2. hedelmistä tai marjoista valmistettu sosemainen juoma.

nektariini (taivutus: nektariinia, nektariinissa jne.) (Prunus persica var. nucipersica) persikan sileäkuorinen muunnos.

nigiri, nigirisushi (< japani) käsin muotoiltu riisipallo tai -tanko, jonka päällä on esimerkiksi kalaviipale; yhdistelmän ympärillä voi olla merilevänauha.

nispero japaninmispelin kauppanimi.

nizzansalaatti [nitsan-] ruokasalaatti jossa on anjovista, tonnikalaa ja kasviksia.

noisetti (taivutus: noisetin, noisettia, noisetissa jne.) pieni paistettu fileen viipale tai luuton kyljys, paistike. Vasikannoisetti.

nonparelli (taivutus: nonparellia, nonparellilla, nonparelleja jne.) kakkujen tms. koristeluun käytettäviä pieniä värjättyjä sokerirakeita.

nori (< japani) kuivattuina arkkeina mm. sushipaloissa käytettävä Porphyra-lajiin kuuluva levä.

nougat [nugaa, ranskan ääntämys: nuga:ˈ] (taivutus: nougat'n, nougat'ta, nougat'han jne.) ks. nugaa.

nugaa (myös nougat) 1. paahdetusta sokerista ja pähkinä- tai mantelirouheesta tai -lastuista tehty massa. 2. nugaamassasta tehty makeinen.

nugetti (taivutus: nugetin, nugettia jne.) jauhetusta kananlihasta muotoiltuja, leivitettyjä uppopaistettuja paloja.

nuudeli nauhamaista tai rihmamaista aasialaisperäistä pastaa, joka on tehty vehnästä, riisistä tms.

okra (Abelmoschus esculentus) trooppinen malvakasvi; sen vihreä, kulmikas, suippopäinen kotahedelmä, jota käytetään pataruokiin yms.

omeletti (taivutus: omeletin, omelettia, omeletissa jne.) = munakas kevyesti vatkatuista munista tehty paistos, jossa voi olla täytteenä kinkkua, juustoa tms.

oolongtee, oolong-tee ks. wulong-tee.

osso buco [buko, italian ääntämys: bu:ko] eräs naudanpotkasta haudutettu liharuoka.

ouzo [u:zo] kreikkalainen anisviina.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta