Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: K

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: K on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä. 

kaki (Diospyros kaki) eräs alkuaan itäaasialainen puu; sen tomaattia muistuttava, tavallisesti oranssinkeltainen hedelmä.

kanapee (< ranskan canapé) (taivutus: kanapeen, kanapeeta, kanapeehen jne.) 1. eräs makea voitaikinaleivonnainen. 2. pieni alku- tai cocktailpalana tarjottava voileipä.

kandeerata (< ranskan candir) kuorruttaa hedelmiä, marjoja tms. kuumaan sakeaan sokeriliemeen upottamalla.

kanneloni (myös cannelloni) isoja pastarullia; tällaiset rullat jauhelihalla tms. täytettynä.

kapris mausteena käytettäviä etikkaan, suolaliemeen tms. säilöttyjä kaprispensaan (Capparis spinosa) kukannuppuja; myös samaan tapaan käytettävistä kaprispensaan marjoista.

karambola (Averrhoa carambola) kaakkoisaasialainen puu; sen poikkileikkaukseltaan tähden muotoinen sitruunankeltainen hedelmä, tähtihedelmä.

karamellisoida kuumentaa sokeria niin, että se sulaa ja ruskistuu siirappimaiseksi; käsitellä ruoka-ainetta tällaisen pinnan aikaansaamiseksi. Karamellisoida pähkinät.

kardoni (Cynara cardunculus Cardunculus-ryhmä) = ruotiartisokka artisokka, jonka multaamalla vaalennettuja rapeita lehtiruoteja käytetään ravinnoksi.

kare (taivutus: kareen, karetta, kareeseen) ks. karree.

karree (< ranskan carré) (taivutus: karreen, karreeta, karreehen tai karreeseen jne.) (myös kare) selkäpaisti.

karri (< tamilin kari kastike) (myös curry) 1. eräs jauhemainen mausteseos. 2. (kastikemainen) liha- tai kasvisruoka, jossa on käytetty edellä mainittua mausteseosta. Kana-, kasviskarri.

kasleri (myös kassler) luuton sian niska- tai etuselkäpaisti.

kassava maniokista käytetty nimitys.

kassler ks. kasleri.

kaviaari 1. sampikalojen suolattu mäti; myös muiden kalojen mädistä. 2. yhdyssanojen jälkiosana: eräänlaisista kasvis- tai muista tahnoista. Munakoiso-, kurkku-, sillikaviaari.

kebab eräitä itämaisia lihavartaita ja varrasruokia; usein kartionmuotoisesta paistetusta (lampaan)lihavartaasta vuolluista suikaleista; annoksista, joihin kuuluu näitä suikaleita.

ketchup [ketšəp] (< englanti) (taivutus: ketchupin, ketchupia, ketchupiin jne.) ks. ketsuppi.

ketsuppi (myös ketchup) tomaattisoseesta ja mausteista tehty (teollinen) kastike.

kiivi (Actinidia deliciosa) pitkänpyöreä ja ruskehtava vihreämaltoinen hedelmä, jota viljellään varsinkin Uudessa-Seelannissa.

kikherne (ei kasvitieteen terminä) kikkahviherne (Cicer arietinum); myös kahviherne) lämpimien maiden palkokasvi; sen pullean muhkurainen siemen, joita käytetään ravinnoksi kypsennettyinä tai tuoreravinnoksi idätettyinä

kimchi [kimtši] korealainen hapankaalia muistuttava lisuke.

kinoa paremmin: kvinoa.

kinuski sokerista ja kermasta keittämällä valmistettu seos, jota käytetään leivonnaisten kuorrutteena, jälkiruokakastikkeena yms.; sellaisesta valmistettu makeinen.

kirimoija ks. annoona.

kirsch [kirš], kirschwasser [kiršvasər] lähinnä Saksassa ja Sveitsissä valmistettava kirsikkaviina.

kivakurkku (Cucumis metuliferus) miedonmakuinen kurkunsukuinen hedelmä, jonka oranssinkeltainen kuori on piikkimäisten nystyröiden peittämä ja siemeninen sisus kirkkaanvihreää hyytelöä.

Kiwano kivakurkun rekisteröity tavaramerkki.

kiwi paremmin: kiivi.

klementiini (taivutus: klementiiniä, klementiinissä jne.) Citrus reticulata Clementiini-ryhmä) appelsiinin kaltaisia pieniä, siemenettömiä sitrushedelmiä.

knöödeli vedessä keitettyjä perunoista, leivästä tai jauhoista tehtyjä kokkareita.

koaguloitua saostua, hyytyä, juoksettua.

kofta [kofta, hindin ääntämys: ko:fta] intialainen karrikastikkeessa kypsennetty liha- tai kalapulla.

koktaili ks. cocktail.

komatsuna paremmin: vihannessinappi (Brassica rapa Pervidis-ryhmä) Kaukoidästä kotoisin oleva, pinaatin tavoin käytettävä lehtivihannes.

kombu japanilaisten ruokien (varsinkin keittojen) mausteena käytettävä Laminaria-sukuun kuuluva levä.

kombucha [kombutša tai kombutsa] volgansienestä ja sokerilla makeutetusta teestä käyttämällä valmistettu juoma.

kompotti = hilloke tavallisesti marjoista tai hedelmistä vähän sokerin kanssa hiukan keittäen tai keittämättä tehty säilyke tai jälkiruoka.

konjakki Ranskassa määräalueella viinistä tislattu rypäleviina.

korianteri (Coriandrum sativum) Välimeren maiden sarjakukkaiskasveja; erään lajin hedelmistä saatava mauste; myös sen tuoreena yrttinä käytettävistä lehdistä.

korintti pieni siemenetön rusina.

korma [korma, hindin ääntämys: ko:rma] miedosti maustettu intialais-pakistanilainen curryruoka, jossa on jogurtissa marinoitua lammasta, kanaa tms.

košer, kosher [košer] ruoasta, ruoanvalmistuksesta yms.: juutalaisten määräysten mukaan valmistettu, niitä noudattava.

kos-salaatti paremmin: sidesalaatti, roomansalaatti.

kraavata (myös graavata) tuoresuolata kala.

kraavi (myös graavi) kalasta: tuoresuolattu, vähän suolattu.

kreemi tavallisesti voista, sokerista ja kananmunista valmistettu leivonnaisten yms. kuorrutus- ja täyteaine.

kreppi (myös crêpe) täytetty makea tai suolainen ohukaiskäärö.

kroissantti (myös croissant) lehtevä voisarvi.

krokaani korkea, kruunumainen, koristeellisista osista koottu manteli- tai nugaataikinaleivonnainen.

krokantti tavallisesti karamellisoidusta mantelirouheesta tehty varsinkin jälkiruokien koristeluun ja maustamiseen käytettävä murske.

kroketti (< ranskan croquette) = kuorukka perunasoseesta, muhennetusta lihasta tms. valmistettu, upporasvassa kypsennetty pyörykkä tai tanko.

kruska (< italian crusca akana, lese’) vehnänleseistä, kauraryyneistä ja rusinoista haudutettu puuro.

krustadi (< ranskan croustade < latinan crusta ’kuori’) = kuoriainen ohut, maljamainen vehnäleivonnainen, jossa tarjotaan muhennosta tms.; tällainen leivonnainen täytteineen.

krutonki pieniä ruskistettuja leipäkuutioita, joita lisätään salaatteihin, keittoihin yms.

kulebjaka (< venäjä) (myös kulibjaka, coulibiac) pitkulainen, vehnäkuorinen, mm. kovaksi keitettyä munaa sisältävä liha- tai kalapiirakka.

kulitsa sylinterin tai limpun muotoinen venäläinen pääsiäispulla, jota tarjoillaan pashan kera.

kumkvattiCitrofortunella) pienen luumun kokoisia, appelsiinia muistuttavia hedelmiä, varsinkin eräs ohutkuorinen laji.

kumquat paremmin: kumkvatti.

kurkuma (Curcuma) aasialaisia inkiväärikasveja, varsinkin erään viljeltävän lajin juurakko; siitä saatava väri- ja mausteaine.

kuskus (arabia; ranskalainen kirjoitusasu couscous) (taivutus: kuskusin tai kuskuksen, kuskusia tai kuskusta jne.) 1. hyvin karkeaksi rouhittuja vehnäsuurimoita. 2. alkuaan pohjoisafrikkalainen ruokalaji, jossa mainittuja suurimoita tarjotaan höyrytettynä tavallisesti liha-, kasvis- tms. kastikkeen kera.

kvenelli (myös quenelle) keittämällä kypsennetty liha- tai kalamurekepyörykkä.

kvinoa (Chenopodium quinoa) savikkakasveihin kuuluva eteläamerikkalainen ruokakasvi, jonka siemeniä käytetään kuten viljan jyviä.

kvitteni (Cydonia oblonga) eräs ruusukasveihin kuuluva puu; sen päärynänmuotoinen hyvin hapan hedelmä, jota käytetään ruoissa kypsennettynä.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta