Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: H–J

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: H–J on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.  

halal (< arabia, ’sallittu’) islamin sääntöjen mukaisesta ruoasta. Halal-liha.

halloumi [halloumi, hallumi] ks. halumi

halumi (< kreikan halloumi) (myös halloumi) Kreikan ja Lähi-idän ruokakulttuurissa: eräs suolainen puolipehmeä lehmän-, lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu juusto.

halva (< arabian halwa) varsinkin itäisen Välimeren alueella: hunajasta, sokerista sekä paahdetuista ja jauhetuista seesaminsiemenistä valmistettu makeistuote.

harisa (< arabia) varsinkin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä käytettävä tulinen maustetahna tai -jauhe; siitä valmistettu kastike, harisakastike.

herbes de Provence [erbdəprovã:ˈs] (< ranska, ’Provencen yrtit’) yrttiseos, jossa on mm. timjamia, basilikaa, oreganoa ja rosmariinia.

hoisin, hoisinkastike eräs sakea kiinalainen maustekastike.

hoki (taivutus: hokin, hokia, hokeja jne.) subtrooppisten vesien merikaloja.

hollandaisekastike [olã:de:ˈz-], hollanninkastike eräs hapahko, mm. voista ja munankeltuaisista valmistettu lämmin kastike.

hors d'oeuvre [o:rdə:ˈvr] (< ranska) alkupalat.

hummus (< arabia) (taivutus: hummuksen, hummusta, hummukseen jne.) kahviherneistä yms. valmistettu tahna, jota käytetään dippinä mm. pitaleivän kanssa tai ruokien kastikkeena.

jakitori ks. yakitori.

jalapeno eräs voimakas paprika.

jalopeno paremmin: jalapeno.

jambalaija, jambalaya [jambalaija, džambalaija] mausteinen riisiruoka, jossa on kinkkua, kanaa, äyriäisiä tms.

jamssi (Dioscorea) trooppisia ravintokasveja, joita viljellään kookkaiden tärkkelyspitoisten varsimukuloiden vuoksi.

japaninmispeli (Eriobotrya japonica) eräs ruusukasvi; varsinkin sen luumun kokoinen, ruskehtavankeltainen mehukas hedelmä.

jasmiiniriisi eräs Kaukoidästä kotoisin oleva aromaattinen riisi.

jeera = roomankumina, juustokumina (Cuminum lyminum) yksivuotinen maustekasvina viljeltävä ruoho; sen mausteena käytettävä hedelmä.

julienne [julienne, ranskan ääntämys: žylieˈn] tulitikkumaisiksi suikaleiksi leikattuja kasviksia tai muita ruoka-aineita. – Yhdyssanan alkuosana: julienneporkkanat.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta