Ruoka-alan vierassanat: G
Koko ohje
Ruoka-alan vierassanat: G on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataanvaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
galanga, galangajuuri varsinkin thairuoassa inkiväärin tapaan käytettäviä, eräiden Alpinia-suvun kasvien juurakkoja. – Kuivatusta ja jauhetusta juurakosta käytetään nimityksiä laos, laosinjuuri.
galantiini (taivutus: galantiinia, galantiinissa jne.) (myös galantine) hyytelöity murekekäärö tai -rulla.
galantine [galãtiˈn] (< ranska) (taivutus: galantinen, galantinea, galantineen jne.) ks. galantiini.
garam masala [garam masala, hindin ääntämys: garam masa:ˈla] intialaisen ja Lähi-idän keittiön mausteseos, josta on monia muunnoksia.
gari (japani) varsinkin sushien kanssa tarjottavia, makeassa etikkaliemessä marinoituja inkiväärin lastuja, garilastu.
garnityyri (< ranskan garniture ’koriste’) (taivutus: garnityyria tai garnityyriä, garnityyrissa tai garnityyrissä jne.) ruoan kanssa tarjottavat lisäkkeet.
gazpacho [gaspatšo] (taivutus: gazpachon, gazpachoa, gazpachoon jne.) espanjalainen kylmä kasvissosekeitto.
gelatiini (taivutus: gelatiinia, gelatiinissa jne.) liivate.
genever [genever, ženever] (taivutus: geneveriä, geneverissä jne.) varsinkin alankomaalainen katajanmarjaviina.
ghii (< hindi, englantilainen kirjoitusasu ghee) intialaisissa ruoissa käytettävä kirkastettu voi.
ginger ale [džindžəreil] (taivutus: ginger alen, alea tai aleä, alessa tai alessä, aleen jne.) hiilihappopitoinen, inkiväärillä maustettu virvoitusjuoma, inkiväärijuoma, inkivääriolut.
gini (< englannin gin) (englantilainen) katajanmarjaviina.
glaseerata (< ranskan glacer) 1. päällystää leivonnainen (kiiltävällä) sokerivesikuorrutteella, kuorruttaa. 2. tehdä kuultavapintaiseksi keittämällä sokeriliemessä tai valelemalla voisulalla tai paistoliemellä.
glögi viinistä, mehusta tms. valmistettu usein manteleiden ja rusinoiden kera tarjottava kuuma mausteinen juoma. Jouluglögi, punaviiniglögi.
gnocchi [njokki] (< italian gnocco, monikossa gnocchi) pasta-, jauho- tms. taikinasta tehtyjä, vedessä tai liemessä keitettyjä kokkareita.
gorgonzola [gorgontsoola, italian ääntämys: gorgondzo:ˈla], gorgonzolajuusto, gorgonzolanjuusto eräs italialainen sinihomejuusto.
gouda, goudajuusto, goudanjuusto eräs pyöreäkoloinen puolikova juusto.
gourmet [gurme:ˈ] (< ranska) (taivutus: gourmet’n, gourmet’ta, gourmet’hen jne.) ks. gurmee.
gourmetsuola [gurme:-] tavallisesti sormisuolana käytettävistä kevyistä merisuolahiutaleista, hiutalesuola.
graavata (< ruotsin grava) ks. kraavata.
graavi ks. kraavi.
granadilla ks. passio.
granita [granita, italian ääntämys: grani:ˈta] (< italian grano ’rae’) (myös granité) rakeinen jääjuoma tai sorbetti.
granité [granite:ˈ] (< ranska) ks. granita
grappa (taivutus: grappan tai grapan, grappaa, grappaan jne.) viininvalmistuksen puristusjätteistä tislaamalla valmistettu italialainen viina.
gratiini gratinoitu ruokalaji. Perunagratiini.
gratinoida (< ranskan gratiner) ruskistaa kastikkeella, juustoraasteella tms. peitetty ruoka nopeasti kuumassa uunissa tai grillissä, kuorruttaa. Gratinoitu kukkakaali.
grenadiini (taivutus: grenadiinia, grenadiinissa jne.) alkuaan granaattiomenan mehusta valmistettu, mm. juomasekoituksiin käytettävä punainen siirappi; myös muista vastaavista erivärisistä siirapeista.
griljeerata (< ruotsin griljera) ruskistaa kypsä leivitetty ruoka nopeasti uunissa tai pannussa. Griljeerata kinkku.
grissini [grissi:ˈni] (< italian grissino, monikossa grissini) pitkiä, rapeita leipätikkuja, joita syödään esimerkiksi keiton kanssa.
gruyère [gryje:ˈr] (< ranska, Sveitsin Gruyèren paikkakunnan mukaan) (taivutus: gruyèren, gruyèrea tai gruyèreä, gruyèressa tai gruyèressä jne.), gruyèrejuusto, gruyèrenjuusto eräs emmentaalia muistuttava kova juusto.
guacamole [guakamo:ˈle] (< amerikanespanja) (taivutus: guacamolen, guacamolea, guacamoleen jne.) alkuaan meksikolainen avokadopohjainen (dippi)kastike.
guava (Psidium guajava) trooppinen hedelmäpuu; sen soikea, omenan tai päärynän muotoinen hapahko hedelmä.
gulassi (< unkarin gulyás) unkarilaisperäisiä paprikalla maustettuja liharuokia.
gumbo eräistä okraa sisältävistä kreoliruokalajeista.
gurmee (myös gourmet) 1. hyvän ruoan ja viinien ystävä ja tuntija, herkkusuu. 2. erityisen huolellisesti ja taidokkaasti valmistettu ruoka, herkkuruoka, gurmeeruoka, gourmetruoka.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu