Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: F

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: F on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.  

fajita [fajita, espanjan ääntämys: fahiˈta] (monikossa fajitat, fajitoja; muodot ”fajitakset”, ”fajitaksia” perustuvat espanjan monikkomuotoon fajitas) marinoidun paistin suikaleilla tms. täytetty lämmin tortilla.

falafel (taivutus: falafelin, falafeliä tai falafelia, falafeliin jne.) Lähi-idän ruokakulttuurissa: kahviherneistä ja jauhoista valmistettuja maustettuja uppopaistettuja kasvispullia.

farfalle (< italian farfalla ’perhonen’, italian monikkomuoto: farfalle) (taivutus: farfallen, farfallea, farfallejen, farfalleja jne.) perhosenmuotoista pastaa.

feijoa (Acca sellowiana) eteläamerikkalainen subtrooppinen puu; sen vihreäkuorinen, hapanimelä, aromaattinen hedelmä.

fermentoida (< latinan fermentare) käyttää, aiheuttaa käyminen.

feta, fetajuusto eräs kreikkalainen, tavallisesti suolaveteen säilötty tuorejuusto.

fettucine [fettutši:ˈne] (< italian fettucina, monikossa fettucine) munaa sisältävää kapeaa nauhapastaa.

file (taivutus: fileen, filettä, fileeseen jne.), ks. filee

filee (taivutus: fileen, fileetä, fileehen tai fileeseen jne.) (myös file) teuraseläimen pitkä, kapea, luuton selkälihakappale; selkäruodoton kalan kylki (tai kala); tällaisesta valmistettu ruoka; seläke. Härän-, porsaanfilee. Lohi-, silakkafilee.

fileoida (myös fileerata) irrottaa fileet varsinkin kalasta. Fileoitu kirjolohi.

filet mignon [file: minjõ:ˈ] (< ranska) (taivutus: filet mignonin, mignonia, mignoniin jne.) pieni naudan sisäfileepihvi; porsaanfileen kärkiosa.

filotaikina (< kreikan fyllo ’lehti’) erittäin ohut lehtitaikina.

fines herbes [finzeˈrb] ranskalainen yrttiseos, jossa on mm. persiljaa, meiramia, rakuunaa ja kirveliä. Ruoka maustetaan fines herbes -yrttiseoksella.

flambeerata (< ranskan flamber) = liekittää käsitellä ruokaa polttamalla sen päälle kaadettu alkoholijuoma niin, että vain juoman aromi jää ruokaan.

focaccia [fokaˈtša] (< italia) litteä oliiviöljyllä voideltu vehnäleipä, jonka pinnalla on esimerkiksi rosmariinia, oliivinviipaleita ja tomaattia; myös tällainen leipä täytettynä.

fondant [fondant, ranskan ääntämys: fõdã:ˈ] (taivutus: fondantin, fondantia, fondantiin jne.), fondantti 1. sulaa suklaata tai muuta täytettä sisältävä lämmin leivonnainen. 2. Perunafondant liemessä kypsennetty muotoiltu peruna.

fondi (< ranskan fond ’pohja’) lihasta, luista tms. keittämällä saatu, kastikkeiden tms. pohjana käytettävä voimakas liemi tai liemitiiviste. Vasikanlihafondi, katkarapufondi.

fondue [fõ:ndy:ˈ] (< ranska) (taivutus: fonduen, fondueta tai fonduetä, fonduessa tai fonduessä, fonduehyn jne.) ks. fondyy.

fondyy (taivutus: fondyyn, fondyyta tai fondyytä, fondyyssa tai fondyyssä, fondyyhyn jne.) (myös fondue) padassa tarjottava kuumennettu rasva, juustosula tms., johon ruokailijat kastavat esimerkiksi leipä- tai lihapalasia; myös ruokalajina. Juustofondyy, lihafondyy.

frappé [frape:ˈ] (< ranska) (taivutus: frappén, frappéta, frappéhen jne.), frappè [frappe:ˈ] (italia) (taivutus: frappèn, frappèta, frappèhen jne.) kylmiä hedelmä-, kahvi- ym. juomia, joissa on tavallisesti jäämurskaa; jääkahvi, jäätee.

freesata (< ruotsin fräsa) = kuullottaa kuumentaa rasvassa siten, että ruoka-aine saa vain hieman väriä mutta ei ruskistu.

frikadelli (< ranskan fricadelle) (taivutus: frikadellia, frikadellissa jne.) pieni keitetty liha- tai kalapyörykkä.

friseesalaatti paremmin: kähäräendiivi; ks. endiivi.

friteerata keittää ruoka-aine rasvassa (usein taikinoituna), uppopaistaa, tiristää. Friteeratut banaanit.

frittata [fritta:ˈta] (< italia) vihannesmunakas tai munakokkeli.

frityyritaikina friteerattavien liha-, kala-, juusto- tms. palojen löysähkö kuorrutustaikina.

fruitie [fru:ti] (< englanti) (taivutus: fruitien, fruitiea tai fruitieta, fruitieen jne.) hedelmistä, hedelmämehusta ja jääpaloista tehosekoittimella tms. valmistettu kuohkea juoma. Mangofruitie.

fruits de mer [fryidəme:ˈr] (< ranska, ’meren hedelmät’) kotilot, simpukat ja äyriäiset.

frutti di mare [frutti di ma:ˈre] (< italia, ’meren hedelmät’) kotilot, simpukat ja äyriäiset.

fusilli (< italian fusillo, monikossa fusilli) (taivutus: fusillia, fusillissa, fusilleja jne.) ruuvikierteistä pastaa.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta