Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: D–E

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: D–E on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä. 

daal (< hindi) kuivatuista palko- ja virviläkasvien siemenistä; niistä keittämällä ja maustamalla valmistetuista intialaisista ruoista.

daikon = japaninretikka (Raphanus sativus Daikon-ryhmä) retiisin muunnos, jonka mukula, lehdet ja idätetyt siemenet ovat syötäviä.

daikonretiisi paremmin: japaninretikka, daikon.

dashi [daši], daši, dashiliemi, dašiliemi japanilainen tavallisesti merilevästä ja kalasta keittämällä valmistettu, esimerkiksi keittojen pohjana käytettävä perusliemi.

deglaseerata (< ranskan déglaser) huuhdella pannu paistamisen jälkeen (kiehautetulla) nestetilkkasella, joka lisätään ruokaan.

dekantoida erottaa neste saostumasta kaatamalla. – Esimerkiksi viini dekantoidaan kaatamalla se varovasti karahviin, jolloin sakka jää pullon pohjalle.

demerarasokeri vaaleanruskea, rakeinen ja täyteläisen makuinen raakaruokosokeri.

digestiivi (< latinan digestio ’ruoansulatus’) (taivutus: digestiiviä, digestiivissä jne.) ruokailun jälkeen ruoansulatuksen edistämiseksi nautittava alkoholijuoma; vrt. aperitiivi.

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

dipata (< englannin dip ’kastaa, upottaa’) kastaa paloiteltuja kasviksia tms. (kylmään) maustettuun kastikkeeseen.

dippauskastike, dippikastike vrt. dipata.

dippi dippauskastikkeesta.

dolma (< turkki) täytetty vihannes tai vihanneskääryle.

dolmas (< kreikka, monikossa dolmades) (taivutus: dolmasin, dolmasia, dolmasiin jne.) täytetty viininlehtikääryle.

dressing [dressiŋ, englannin ääntämys: dresiŋ] (taivutus: dressingin, dressingiä jne.) (salaatin)kastike.

duchesseperunasose [dyšeˈs-] (ranskan pommes duchesse ’herttuattaren perunat’) keltuaisia ja kermaa sisältävä perunasose, joka tavallisesti pursotetaan tarjoiluastiaan ja kuorrutetaan uunissa.

duchesseperunat paremmin: duchesseperunasose.

dukka (taivutus: dukkan, dukkaa, dukkaan jne.) eräs Lähi-idän ja Egyptin paahdettu mausteseos, joka sisältää jauhettuja seesamin- ja korianterinsiemeniä, juustokuminaa yms.

durio (Durio zibethinus) kaakkoisaasialainen puu; sen kookas, koostumukseltaan hyytelömäinen, pahanhajuinen, makea hedelmä.

durra trooppisia viljalajeja, varsinkin eräs alkuaan afrikkalainen viljakasvi; sen jyvät.

durumvehnä [du-, duu-] (Triticum durum) mm. Välimeren maissa viljeltävä pastan valmistukseen käytettävä vehnälaji, makaronivehnä.

éclair [ekle:ˈr] (< ranskan ’salama’) (taivutus: éclairin, éclairia tai éclairiä, éclairiin jne.) tuulihattutaikinasta valmistettu pitkulainen leivonnainen, jossa on tavallisesti makea täyte.

edam, edaminjuusto, edamjuusto eräs kova, tavallisesti punakuorinen juusto.

emmentaali, emmental, emmentalinjuusto, emmentaljuusto suurina tahkoina kypsytettävä pyöreäkoloinen kova juusto, tahkojuusto, sveitsinjuusto.

empanada [empana:ˈda] (monikossa empanadat, empanadoja; muodot ”empanadakset”, ”empanadaksia” perustuvat espanjan monikkomuotoon empanadas) Espanjan ja eräiden Etelä-Amerikan maiden ruokaperinteessä: lihaa tai kalaa sisältävä friteerattu tai uunissa paistettu piiras.

enchilada [entšila:ˈda] (monikossa enchiladat, enchiladoja; muodot ”enchiladakset”, ”enchiladaksia” perustuvat espanjan monikkomuotoon enchiladas) lihalla, pavuilla tms. täytetty, rullaksi kääritty tortilla, joka tavallisesti gratinoidaan uunissa.

endiivi (taivutus: endiiviä, endiivissä jne.) (Cichorium endivia) sikurien suvun salaattikasvi, jolla on kähärät tai sileät, hieman kitkerän makuiset lehdet. Kähärä-, siloendiivi.

entrecôte [ãtrəkoˈt] (< ranska) (taivutus: entrecôten, entrecôtea, entrecôtessa jne.) välikyljys.

entrée [ãntre:ˈ] (< ranska, monikossa entrées) alkupalat, alkuruoka.

escalope [eskaloˈp] (< ranska) leike.

escariolsalaatti paremmin: siloendiivi; ks. endiivi.

espresso italialaistyyppinen höyrypaineella valmistettu tummapaahtoinen vahva kahvi.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta