Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: B

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: B on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

dijoninsinappi, dijonsinappi [dijon- tai diˈžõn-] perinteinen ranskalainen sinappityyppi, joka on saanut nimensä Dijonin kaupungin mukaan.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä. 

baba vuoassa kypsennetty korkea, yleensä kostutettu ja koristeltu venäläinen pääsiäisleivonnainen.

babaco [baba:ˈko] = särmäpapaija (Carica × heilbornii) subtrooppinen hedelmäpuu; sen suippokärkinen, vihertävänkeltainen hedelmä.

bagel [bagel, beigel, englannin ääntämys: beigl], bageli (myös beigeli) pehmeä vesirinkeli, joka usein syödään halkaistuna ja täytettynä, bagelrinkeli.

bagelrinkeli ks. bagel.

baijerinvanukas ks. bavarois.

baklava hunajalla tai sokeriliemellä valeltu pähkinä- tai mantelitäytteinen filotaikinaleivonnainen.

balsamico paremmin: balsamietikka, balsamiviinietikka.

balsamietikka, balsamiviinietikka (< italian aceto balsamico) rypälemehusta keittämällä ja käyttämällä valmistettu (tumma) makeahko etikka.

barbecue [ba:bikju:] (< englanti) (taivutus: barbecuen, barbecueta, barbecuehun tai barbecuehen jne.) ulkogrillissä (vartaassa) valmistettu ruoka; ulkona sijaitseva (varras)grilli; grillijuhla.

basmatiriisi (< hindin basmati ’aromaattinen’) Intiasta peräisin oleva pitkäjyväinen aromaattinen ruokariisi.

bataatti (Ipomoea batatas) trooppinen viljelykasvi; sen suuri, pitkulainen, tärkkelyspitoinen mukula.

bataviansalaatti (Lactuca sativa Capitata-ryhmä) salaatti, jonka poimuiset lehdet ovat punertavia tai vihreitä.

bavarois [bavarua:ˈ] (< ranska) (taivutus: bavarois’n, bavaroista, bavaroishan jne.), bavaroise [bavarua:ˈz] (< ranska) (taivutus: bavaroisen, bavaroisea, bavaroiseen jne.) liivatteella hyydytetty kermavanukas, joka voidaan maustaa marjoilla, hedelmillä, suklaalla tms., baijerinvanukas.

béarnaisekastike [bearne:ˈz-] voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.

bearninkastike tavallisemmin: béarnaisekastike.

beaujolais [božole:ˈ] (< ranska) (taivutus: beaujolaisn, beaujolaista, beaujolaishen jne.), beaujolaisviini eräs bourgogneviini. Noin kuukausi sadonkorjuun jälkeen myyntiin tulevaa beaujolaisviiniä kusutaan nimellä beaujolais nouveau [božole nuvo:ˈ].

bébé [bebe:ˈ] (< ranska) (taivutus: bébén, bébétä, bébéhen jne.) ks. bebee.

bebee (myös bébé) pieni, tavallisesti vaniljakreemillä täytetty sokerivesikuorrutteinen leivos.

béchamelkastike [bešameˈl-] valkokastike.

beigeli ks. bagel.

beignet [benje:ˈ] (< ranska) (taivutus: beignetn, beignet, beignethen jne.) 1. frityyritaikinaan kastettu uppopaistettu hedelmä- tms. viipale. 2. eräitä rasvassa keitettyjä leivonnaisia.

bel paese [pae:´ze] (taivutus: bel paesen, paesea, paeseen jne.) eräs italialainen pehmeä juusto.

beluga [belu:ˈga] (venäjä) 1. paremmin: kitasampi (Huso huso) Etelä-Venäjän joissa elävä suurikokoinen sampi. 2. kitasammen suurirakeisesta mädistä eli mustasta kaviaarista.

benediktiinilikööri = munkkilikööri alkuaan eräässä benediktiiniluostarissa valmistettu yrttilikööri.

bergamotti (taivutus: bergamottin tai bergamotin, bergamottia, bergamottiin jne.) (Citrus bergamia) sitruspuulaji, jonka hedelmien kuoresta saadaan bergamottiöljyä.

besanjauho = kikhernejauho kuivatuista kikherneistä jauhettu jauho.

bitter 1. ale, jossa on voimakas humalan maku. 2. = katkero karvailla kasviuutteilla maustettu alkoholijuoma.

blanseerata (< ranskan blanchir) kiehauttaa hyvin nopeasti miedosti suolatussa vedessä.

blini (< venäjä) (myös linni) tavallisesti mädin, sipulisilpun ja smetanan kanssa syötävä hiivalla kohotettu (tattari)ohukainen.

bobotie [bobo:ˈti] (taivutus: bobotien, bobotiea tai bobotieta, bobotieen jne.) eteläafrikkalainen mm. currylla maustettu jauhelihavuoka.

bock [bok] eräs vahva saksalainen pohjahiivaolut, ”pukkiolut”.

bolognankastike [bolonjan-] tomaattisoseella ym. maustettu jauhelihakastike, bolognesekastike.

bolognesekastike [bolonjees(e)-, italian ääntämys: bolonje:ˈze-] ks. bolognankastike.

bordeaux [bordo:ˈ] (taivutus: bordeauxn, bordeauxta, bordeauxhon jne.), bordeauxviini Ranskassa lähinnä Bordeauxn ympäristössä tuotettuja puna- ja valkoviinejä.

borssi, borssikeitto, borštš mm. lihalla tai makkaralla höystetty (venäläinen) punajuurikeitto, jota tarjoillaan smetanan kanssa.

bouchée [buše:ˈ] (< ranska) ’suupala’ (taivutus: bouchéen, bouchéeta, bouchéehen jne.) pieni kuppimainen voitaikinaleivonnainen, joka täytetään muhennoksella.

bouillabaisse [bujabe´s] (< ranska) (taivutus: bouillabaissen, bouillabaissea, bouillabaisseen jne.) vahvasti maustettu kala-äyriäiskeitto.

bouquet [buke:ˈ] (< ranska) (taivutus: bouquetn, bouquetta, bouquethen jne.) ks. bukee.

bouquet garni [buke: garni:ˈ] (< ranska) (taivutus: bouquet garnin, garnita tai garnia, garnihin jne.) = maustekimppu keitettävien ruokien maustamiseen käytettävä maustevihanneskimppu; vrt. fines herbes.

bourgogne [burgoˈnj] (taivutus: bourgognen, bourgognea, bourgogneen jne.), bourgogneviini Ranskassa Bourgognen alueella tuotettuja puna- ja valkoviinejä.

braatvursti (< saksan Bratwurst) mausteinen, vaalea raaka- ja keittomakkara.

brandade [brãdaˈd] (< ranska) (taivutus: brandaden, brandadea, brandadeen jne.) tavallisesti turskasta, oliiviöljystä ja maidosta valmistettu sose.

brandy [brändi] (taivutus: brandya tai brandyä, brandyssa tai brandyssä jne.) eräs konjakin tapainen rypäleviina.

breseerata (< ranskan braiser) kypsentää vähässä vedessä kannen alla matalassa lämpötilassa.

brie [brii] (taivutus: brien, brietä, briehin jne.), briejuusto, brienjuusto kermainen, pehmeä, alkuaan ranskalainen valkohomejuusto.

briossi (< ranskan brioche) pikkuvuoassa paistettu kierteinen viineritaikinaleivonnainen.

brokkoli parsakaali.

brownie [brauni] (< englanti) (taivutus: brownien, browniea tai brownieta, brownieen jne.; monikossa browniet; muoto ”brownies” on englannin monikkomuoto) amerikkalainen levymäinen suklaakakku; varsinkin sen neliönmuotoinen pala.

brunch [brantš] (< englanti) ks. brunssi.

brunssi (myös brunch) aamupäivällä tai puolen päivän aikaan syötävä aamiaisen ja lounaan välimuoto.

bruschetta [bruskeˈtta] (< italia) (taivutus: bruschettan tai bruschetan, bruschettaa, bruschettaan jne.) alkupalana tarjottava, oliiviöljyllä voideltu ja usein valkosipulilla ja tomaatilla höystetty paahdettu vaalea leipäviipale.

bufetti ks. buffetti.

buffet [byfe:ˈ] (< ranska) (taivutus: buffet'n, buffet'ta tai buffet'tä, buffet'ssa tai buffet'ssä, buffet'hen jne.) ks. buffetti.

buffetti (myös bufetti, buffet) juhlissa tms. tarjoilutila, josta ruoan voi noutaa; noutopöytätarjoilu.

bukee (myös bouquet) kypsyneen, kehittyneen viinin tuoksu.

bulguri kuivatuista höyrytetyistä vehnän jyvistä rouhittuja suurimoita.

burrito [burrito, espanjan ääntämys: burri:ˈto] rullaksi kääritty lihalla, pavuilla tms. täytetty tortilla, joka syödään tavallisesti käsin.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta