Siirry sisältöön

Nimenvalinta: Britannia, Iso-Britannia vai Englanti?

Ohje lyhyesti

Yleiskielisessä viestinnässä koko Yhdistyneen kuningaskunnan saarivaltiosta voidaan käyttää nimiä Britannia ja Iso-Britannia. Myös nimellä Englanti on perinteisesti viitattu koko valtioon, mutta esimerkiksi mediassa sitä on parempi käyttää vain Yhdistyneen kuningaskunnan osa-alueesta, johon nimi ensisijaisesti viittaa.

Virallisissa valtiollisissa yhteyksissä ainoita käypiä nimiä ovat viralliset nimet:

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta
Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti
Yhdistynyt kuningaskunta

Koko ohje

Nimiä Britannia ja Iso-Britannia voidaan käyttää yleiskielessä koko Yhdistyneen kuningaskunnan saarivaltiosta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että näillä nimillä on muitakin viittauskohteita. Britannia on esimerkiksi roomalaisaikana viitannut vain Britteinsaarten suurimman saaren eteläiseen osaan, kun taas Isolla-Britannialla voidaan tarkoittaa pelkästään Britteinsaarten suurinta saarta.

Nimi Englanti tarkoittaa puolestaan ensisijaisesti valtakunnan yhtä osaa. Sekaantumisvaara on olemassa, jos nimellä viitataan koko valtioon. Lisäksi Englanti-nimen käyttöä valtiosta puhuttaessa voidaan pitää muita valtakunnanosia (Wales, Skotlanti, Pohjois-Irlanti) vähättelevänä. Tämän vuoksi Englanti koko saarivaltion nimenä sopii nykyään lähinnä epävirallisiin ja arkisiin yhteyksiin.   

Suomen kielen lautakunnan vuonna 1996 antama suositus saarivaltakunnan eri rinnakkaisnimistä on siis nimen Englanti osalta vanhentunut. Sen mukaan nimiä Britannia, Iso-Britannia ja Englanti saattoi mediassakin käyttää koko saarivaltiota tarkoittamassa edellä mainitussa suosituimmuusjärjestyksessä.

Virallisissa valtiollisissa yhteyksissä ainoita käypiä nimiä ovat virallinen pitkä nimi Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta sekä viralliset lyhyet nimet Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti ja Yhdistynyt kuningaskunta:

Charles III:sta tuli Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas vuonna 2022.

Taivutettaessa nimeä Iso-Britannia myös alkuosa taipuu:

Isossa-Britanniassa, Isoon-Britanniaan

Ja-sanalla yhdistetyn nimikokonaisuuden molemmat osat taipuvat:

Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti : Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa

Vaihtoehtoisia asukkaannimityksiä ovat britannialainen, brittiläinen, britti ja isobritannialainen, josta yhdysmerkki jätetään pois.

Ohjetta on päivitetty 24.4.2024: Nimeä Englanti ei suositeta käytettävän koko saarivaltiosta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta