Siirry sisältöön

Kirjoitus- ja ääntöasu: Etelä-Korean paikannimet

Ohje lyhyesti

Etelä-Korean paikannimet suositetaan kirjoittamaan Korean tasavallan itse esittämän ja vuonna 2000 käyttöönottaman latinaistamisjärjestelmän mukaisesti. K, p, t ja ch äännetään koreassa aspiroituneina, eli konsonantin lopussa kuuluu h:mainen äänne.

Koko ohje

Etelä-Korean eli Korean tasavallan pääkaupungin nimi kirjoitetaan koreaksi ja englanniksi asussa Seoul. Suomen kielessä käytössä on kuitenkin sovinnaisnimi Soul [soul].   

Alla esitetään yksinkertaistaen eräiden Etelä-Korean paikannimien ääntämisohjeita. Nimien kirjoitusasut ovat Korean tasavallan itse esittämän ja vuonna 2000 käyttöönottaman latinaistamisjärjestelmän mukaisia. Nimien jäljessä on annettu karkeat ääntöasut. K, p, t ja ch äännetään koreassa aspiroituneina, eli konsonantin lopussa kuuluu h:mainen äänne.

Vuoden 2011 maailmanmestaruuskilpailujen kisapaikat

Taulukon esimerkkinimet ovat vuoden 2011 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailujen kisapaikkojen nimiä. 

PaikannimiÄäntöasu
Buk-gu[puk-gu] (alue Daegussa)
Busan[pu-san] (kaupunki)
Changwon[tshang-won] (kaupunki), w äännetään kuin sanassa water
Chilgok[tshil-gok] (piirikunta)
Daejeon[te-dson] (kaupunki)
Daegu[te-gu] (kaupunki)
Dong-gu[tong-gu] (alue Daegussa)
Geochang[ko-tshang] (piirikunta)
Gimcheon[kim-tshon] (kaupunki)
Gwangju[kwang-dsu] (kaupunki), w äännetään kuin sanassa water
Gyeongju[kjong-dsu] (kaupunki)
Gyeongsan[kjong-san] (kaupunki)
Incheon [in-tshon] (kaupunki)
Jecheon[dse-tshon] (kaupunki)
Jeju[dse-dsu] (kaupunki)
Jeonju[dson-dsu] (kaupunki)
Seogwipo[so-gwi-pho] (kaupunki), w äännetään kuin sanassa water
Suseong-gu[su-song-gu] (alue Daegussa)
Taebaek[the-bek] (kaupunki)
Yanggu[jang-gu] (piirikunta)
Yeosu[jo-su] (kaupunki)

Vuoden 2018 talviolympialaisten kisapaikat

Vuoden 2018 talviolympialaisten alueen ja kilpailupaikan nimi kirjoitetaan Pyeongchang. Nimi äännetään karkeasti asussa [phjong-tshang].

Alpensia on talviurheilukeskus ja alue, joka sijaitsee pikkukaupungissa nimeltä Daegwallyeong [te-kwall-jong].  Alueella on myös Yongpyeongin (용평) [jong-phjongin] talviurheilukeskus. Sama koreankielinen nimi on myös toisaalla sijaitsevalla pikkukaupungilla.

Kisapaikkoina toimivat lisäksi talviurheilukeskus Bogwang Phoenix Park [po-gwang, wa on diftongi, jossa w ääntyy u:maisena]Bongpyeongin [pong-phjongin] pikkukaupungissa ja Jeongseonin [dsong-sonin] talviurheilukeskusJeongseonissa.

Gangneungin [kang-nyngin] kaupungissa järjestettiin luistelu-, jääkiekko- ja curling-kilpailut. Yksi kaupungin kisapaikoista oli Gwandongin (관동) [kwan-tongin] jäähalli

Pyeongchangin lähellä on paljon pikkukaupunkeja eli myeoneja, kuten Jinbu-myeon [dsin-pu-mjon], Bangnim-myeon [pang-nim-mjon], Daehwa-myeon [te-hwa-mjon] ja Mitan-myeon [mi-than-mjon]. Nimiä voi käyttää myös ilman loppuosaa -myeon.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta