Siirry sisältöön

Huutomerkki

Ohje lyhyesti

Huutomerkki on tavallisesti virkkeen päättävä välimerkki, jolla ilmaus osoitetaan huudahdukseksi. Sitä käytetään myös painokkaiden käskyjen, kehotusten, kieltojen, vetoomusten ja varoitusten lopussa. Huutomerkki kirjoitetaan edeltävän sanan jälkeen ilman välilyöntiä:

Siinähän sinä oletkin!

Koska huutomerkki on tyypillisesti tunnetta ilmaiseva välimerkki, sitä kannattaa ainakin asiateksteissä käyttää harkiten.

Koko ohje

Huutomerkkiä käytetään virkkeen päättömerkkinä käskylauseen, huudahduksen tai toivotuksen lopussa. Sillä voi lopettaa lausetta lyhyemmänkin ilmauksen.

Älä luovuta!
Onnistuin sittenkin!

Voi hyvin!
Seis!

Huutomerkin voi myös merkitä otsikon loppuun toisin kuin pisteen:

Suomi voitti kultaa!

Huutomerkki ei ole kovin yleinen välimerkki asiatekstissä, mutta perustellusti sitä voi käyttää. Liian tiheästi käytettynä huutomerkki kuitenkin menettää huomioarvonsa.

Huutomerkki ja muut välimerkit

• Huutomerkkiä käytetään joskus keskellä tekstiä sulkeissa. Näin kirjoittaja osoittaa toivovansa, että lukija kiinnittäisi erityistä huomiota kyseiseen asiaan. Myös kirjoittajan tunnepitoinen asennoituminen (kuten hämmästys, ihailu tai paheksunta) voi näkyä tällaisesta huutomerkin käytöstä:

Esitys alkaa klo 13 (!) ja kestää tunnin.

Koulun vintiltä (!) löydettiin oppilaiden käyttöön tarkoitettuja soittimia.

• Huutomerkin ja kysymysmerkin yhdistelmä (!? tai ?!) ilmaisee varsin tunnesävytteistä ihmettelyä:

Näin halpaa!?

Onko tässä enää mitään järkeä?!

• Lyhenteen loppupiste säilyy huutomerkin edellä (niin kuin muidenkin välimerkkien edellä pistettä lukuun ottamatta):

Huom.! Varaa mukaan hedelmiä, pähkinöitä tms., jotta jaksat iltaan asti.

Kolmen pisteen jäljessä voi olla huuto- tai kysymysmerkki. Merkit kirjoitetaan kiinni toisiinsa:

Muistakin tulla ajoissa tai...!

Huutomerkin käytöstä lainausmerkkien yhteydessä on oma ohjeensa (ks. ohjetta Lainausmerkit ja suora lainaus kohdassa Lisätietoa toisessa ohjeessa).

Huutomerkki nimissä ja kirjeissä

• Sellaiset toiminimet ym., joihin sisältyy huutomerkki tai jokin muu välimerkki, kirjoitetaan varsinkin asiateksteissä yleensä ilman kyseistä välimerkkiä ja niitä myös taivutetaan niin kuin merkkiä ei olisi. Esimerkiksi Avanti!-kamariorkesterin nimeä voi tekstissä käyttää näin:

Avantin esitys alkaa pian.

Ks. aiheesta ohjetta Yritysnimet kohdassa Lisätietoa toisessa ohjeessa.

• Lisäksi huutomerkkiä voidaan käyttää sähköpostiviestin, kirjeen tai muun viestin aloituksessa vastaanottajaa puhuteltaessa sekä vastaavasti lopetuksessa toivotuksen yhteydessä:

Hei Maija!
Tavataanko kello 14?

Hyvää joulunodotusta!
T. ~ t. Matti

Sähköpostiviestin yms. erilaisista aloitus- ja lopetustavoista ks. ohjetta Sähköposti, kirje ja muut viestit kohdassa Lisätietoa toisessa ohjeessa.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta