Ruoka-alan vierassanat: U–Z on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.
Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin:
béarnaisekastike [bearne:ˈz-], bearninkastike
voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.
Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’):
acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.
Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkjeä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.
Ugli rumeliinin eli tangelon rekisteröity tavaramerkki.
vanilja 1. (Vanilla planifolia) trooppinen kämmekkäkasvi; mauste tai hajuste, joka saadaan sen pitkästä, litteästä kotahedelmästä. 2. yleiskielessä keinotekoisesta vanilliinista.
vanilliini (taivutus: vanilliinia, vanilliinissa jne.) vaniljatangon pintaan kehittyvä makuaine tai sitä muistuttava keinotekoinen valmiste.
wasabi [v-] (jap.) 1. = maustekrassi (Eutrema wasabi), kaalin ja sinapin sukuinen kasvi, jonka juurakko muistuttaa maultaan piparjuurta. 2. japanilaisissa ruoissa käytettävä, maustekrassin juuresta (tai piparjuuresta) valmistettu erittäin väkevä vihreä maustetahna, wasabitahna.
vatruska (ven., karj. vatruška) venäläinen rahkapiirakka; karjalaisia pieniä mannapuurolla, riisillä tms. täytettyjä avo- tai umpipiirakoita.
velouté [vәlute:ˈ] (ransk.) (taivutus: veloutén, veloutéta, veloutéhen jne.) 1. liemipohjainen suurustettu vaalea kastike. 2. vaaleaan liemeen tehty suurustettu keitto.
venezuelanpassio (Passiflora mollissima) pitkänomainen, keltavihreä hedelmä, jonka aromaattinen hedelmäliha on siemenistä hyytelöä.
vermiselli (taivutus: vermiselliä, vermisellissä jne.) lankamaisen ohutta pastaa.
whisky [viski, engl. wiski] ks. viski.
vichy [viššy], vichyvesi (myös vissy) hiilihappoinen kivennäisvesi.
vinaigrette [vinegreˈt] (ransk.) (taivutus: vinaigretten tai vinaigreten, vinaigrettea jne.) ks. vinegretti.
vindaloo [vindaloo, hind. vindalu:] intialainen karriruoka, jossa on lihaa tai kalaa mausteisessa kastikkeessa.
vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette) viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.
viski (myös whisky) viljatisleistä valmistettuja väkeviä alkoholijuomia. Mallasviski, bourbonviski.
vissy ks. vichy.
vodka ks. votka.
wok [v-] (taivutus: wokin, wokia, wokiin jne.) ks. vokki.
vokata kypsentää vokkipannussa.
vokki (myös wok) varsinkin kiinalaisen ruoan valmistuksessa käytettävä iso, maljamainen pannu, vokkipannu, wokpannu; tällaisessa pannussa tehty ruoka.
vol-au-vent [volovã:ˈ] (ransk.) (taivutus: vol-au-ventia, vol-au-ventissa jne.) = vannike (muhennoksella täytetty) voitaikinapaistos.
wonton [v-] kiinalaisia ohuita nuudelilevyjä, joista us. tehdään täytettyjä nyyttejä.
worcesterkastike [vorsester-, engl. wustә-], worcestershirekastike [vorsesteršire- tai wustәšiә-], worcestershirenkastike [vorsesterširen- tai wustәšiәn-] viinietikasta, sherrystä, sipulista ym. valmistettu voimakasarominen maustekastike.
vorschmack [fo:ršmak] mm. jauhetusta (lampaan)lihasta ja hienonnetusta sillistä tai anjoviksesta valmistettu (vuoka)ruoka.
votka (myös vodka) kirkas maustamaton viina.
wrap [vräp, engl. räp] (taivutus: wrapin, wrapia tai wrapiä, wrapiin jne.), vrappi, vräppi usein kylmänä välipalana syötävä täytetty tortillarulla.
wulongtee, wulong-tee (myös oolongtee, oolong-tee) tee, jonka valmistuksessa teelehtien hapettaminen on keskeytetty.
yakitori [jaki-] (jap.) (myös jakitori) pieniä hiillostettuja kanavartaita.
zabaione [zabajo:ˈne], zabaglione [zabaljo:ˈne] (ital.) ks. sabayon.
zakuska ks. sakuska.
zucchini [tsukkiini, ital. tsukki:ˈni] = kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) kurpitsa, jonka hedelmä muistuttaa (kasvihuone)kurkkua.