Siirry sisältöön

Ruoka-alan vierassanat: M

Koko ohje

Ruoka-alan vierassanat: M on päivitetty osa luetteloa, joka on julkaistu Kielikellossa 1/2007 nimellä Ruoka-alan vierassanoja.

Luettelon hakusanat on lihavoitu. Jos sanalla on samaa merkitsevä vaihtoehtoinen muoto, ne on esitetty peräkkäin: 

béarnaisekastike [bearne:ˈz-], bearninkastike
voista ja munankeltuaisista tehty lämmin kastike, joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja maustevihanneksilla.

Jos sanat on esitetty omissa aakkoskohdissaan, selitteen sisältävästä sana-artikkelista viitataan vaihtoehtoon myös-sanalla:

vinegretti (taivutus: vinegretin, vinegrettiä jne.) (myös vinaigrette)
viinietikka-öljypohjainen salaatinkastike, ranskalainen salaatinkastike.

Vaihtoehdosta viitataan selityksen sisältävään sanaan lyhenteellä ks. (’katso’): 

acajoupähkinä [akažu:-] ks. cashewpähkinä.

Ääntämys on hakusanan jäljessä hakasulkeissa. Lyhyttä pitempänä ääntyvä vokaali on merkitty kaksoispisteellä. Ääntämisohjeen jälkeen voi olla kaarisulkeissa tietoa alkuperäkielestä sekä esimerkkejä taivutusmuodoista. Painollinen tavu on merkitty vokaalin jälkeisellä painon merkillä.  

madeira, madeiraviini Madeiran saarella valmistettavia väkeviä (jälkiruoka)viinejä.

majoneesi (taivutus: majoneesia, majoneesilla jne.) ruokaöljystä, munankeltuaisista ja mausteista tehty sakea, kylmänä käytettävä kastike.

makaroni varsinkin vehnäjauhotaikinasta puristamalla ja kuivattamalla teollisesti valmistettuja usein putkimaisia ravintotuotteita.

maki, makisushi (< japani) merileväpäällysteisestä, riisiä ja esimerkiksi kalaa ja kasvissuikaleita sisältävästä rullasta leikattu viipale.

malaga, malagaviini Espanjassa Málagan seudulla valmistettavia väkeviä (jälkiruoka)viinejä.

manchego [mantše:ˈgo], manchegojuusto Espanjassa La Manchan alueella valmistettu puolikova lampaanjuusto.

mandariini (taivutus: mandariinia, mandariinissa jne.) (Citrus reticulata Deliciosa- ja Mandariini-ryhmä) appelsiinin kaltaisia pieniä, makeita sitrushedelmiä.

mango (Mangifera indica) eräs trooppinen puu(laji); sen mehukas oranssimaltoinen hedelmä.

mangostaani (Garcinia mangostana) eräs trooppinen puu(laji); sen paksukuorinen, ruskeanvioletti, makea ja mehukas hedelmä.

maniokki (Manihot esculenta) trooppinen pensasmainen viljelykasvi; sen suuri, tärkkelyspitoinen juurimukula.

maracuja [marakuja] = keltapassio (Passiflora edulis) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva keltainen, sileäkuorinen hedelmä, jonka sisus on kellertävää siemenhyytelöä.

marinadi voimakkaasti maustettu liotus- tai säilöntäliemi, mausteliemi.

marinoida (< ranskan mariner) liottaa marinadissa; antaa maustua mausteseoksessa tms.; säilöä marinadiin.

markiisi suklaamarkiisi (< ranskan marquise au chocolat ’suklaamarkiisitar’) mm. suklaasta, kaakaosta ja munankeltuaisista valmistettu, tavallisesti viipaleina marja- tai hedelmäkastikkeen kanssa tarjottava kylmä jälkiruoka.

marmeladi, marmelaati hedelmä- tai marjasoseesta ja sokerista keitetty hyytelö; siitä tai esanssihyytelöstä tehty makeinen.

marsala, marsalaviini Italiassa Marsalan seudulla valmistettavia väkeviä viinejä.

marsipaani varsinkin leivonnaisiin ja makeisiin käytettävä (vähemmän mantelia ja enemmän sokeria sisältävä) mantelimassa.

masariini (taivutus: masariinia, masariinissa jne.) eräs murotaikinasta tehty, mantelilla maustettu vuokaleivos.

mascarpone [maskarpo:ˈne] (italia) eräs runsasrasvainen, pehmeä tuorejuusto.

matsutake (taivutus: matsutaken, matsutakea, matsutakeen jne.) = männyntuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake) varsinkin Japanissa ruokasienenä arvostettu, myös Pohjoismaissa kasvava sieni.

medaljonki liha- tai kalafileestä leikattu soikea pihvi. Lohimedaljonki.

meesjuusto norjalainen vuohenmaidosta valmistettu makea, voimakkaan keltainen herajuusto.

meetvursti ks. metvursti.

melano kivakurkun kauppanimi.

melassisokeri tumma, vahva, mahdollisimman vähän jalostettu raakaruokosokeri.

melbakastike sokeroiduista paseeratuista vadelmista valmistettu kastike; myös muista paseeratuista hedelmä- ja marjakastikkeista.

menu [menu, ranskan ääntämys: məny:ˈ] (taivutus: 1. menun, menua, menuun jne. 2. menun, menuta tai menutä, menuhun tai menuhyn jne.) ks. menyy.

menyy (taivutus: menyyn, menyytä, menyyhyn jne.) (myös menu) juhlapäivällisten tms. usean ruokalajin kokonaisuus; ruokalista.

metvursti (myös meetvursti) eräitä kestomakkaroita.

meze [meze tai meze:] (< kreikan mezes, monikossa mezedes) (taivutus: mezen, mezeä tai mezetä, mezeen tai mezehen tai mezeseen jne.) itäisen Välimeren alueen ja Lähi-idän alku- tai välipaloja.

milk shake [milk šeik] (< englanti) (taivutus: milk shakea tai milk shakeä, milk shakessa tai milk shakessä jne.) = pirtelö tavallisesti maidosta ja hedelmistä, marjoista, jäätelöstä tms. sekoittimella valmistettu kylmä juoma.

minestrone [minestrone, italian ääntämys: minestro:ˈne], minestronekeitto pääasiassa kasviksista tehty sakea keitto.

mirin japanilainen makea, siirappimainen riisiviini, jota käytetään ruoanvalmistuksessa.

miso, misotahna japanilainen soija- tai muista pavuista ja riisistä, ohrasta tms. käyttämällä valmistettu maustetahna.

misokeitto japanilainen misotahnalla maustettu keitto.

mitsuba = japaninyrttiputki (Cryptotaenia japonica) sileälehtistä persiljaa muistuttava lehtivihannes, jolla on suuret kolmisormiset lehdet.

mojo [mo:ho] (< espanja) Kanariansaarilta lähtöisin olevia, mm. valkosipulilla maustettuja kylmiä öljykastikkeita.

mole (taivutus: molen, molea, moleen jne.) meksikolaisia, usein suklaata sisältäviä chilikastikkeita.

montteerata ammattikielessä: viimeistellä kastike tai keitto esimerkiksi kermalla.

mosel [mo:sel-], (< saksa), moselviini Moselin seudulla tuotettuja valkoviinejä.

moussaka, moussakas ks. musaka.

mousse [mousse, ranskan ääntämys: mus] (taivutus: moussen, moussea, mousseen jne.) 1. (jälkiruoka)vaahto. Suklaamousse. 2. kuohkea mureke, mousseline. Lohimousse.

mousseline [musliˈn] (< ranska) (taivutus: mousselinen, mousselinea, mousselineen jne.) 1. ks. mousse 2. 2. ks. musliinikastike.

mozzarella [motsarella, italian ääntämys: motsareˈlla] eräs pehmeä, koloton juusto; eräs (alkuaan puhvelinmaidosta tehty) tuorejuusto.

muffini rusinoilla, marjoilla, sitruunalla tms. maustetusta kakkutaikinasta valmistettu vuokaleivos.

muffinsi, muffinssi paremmin: muffini.

mungopapu (Vigna radiata) Aasiasta peräisin oleva papu, jonka pienikokoisia siemeniä mm. idätetään tuoreravinnoksi.

mungpapu paremmin: mungopapu.

musaka (myös musakas) (< kreikan mousakás) munakoiso-jauhelihavuoka.

musakas (taivutus: musakasin, musakasia, musakasiin jne.) ks. musaka.

muscovadosokeri [muskova:do-] voimakkaan toffeen tai lakritsin makuinen tumma tai vaalea raakaruokosokeri.

muskatelli (taivutus: muskatellia, muskatellilla jne.), muskatelliviini, muskatti, muskattiviini eräitä varsinkin Välimeren maissa valmistettavia makeita, väkeviä viinejä.

musliinikastike (< ranskan sauce mousseline) hollanninkastike, johon on lisätty kermavaahtoa tai valkuaisvaahtoa, mousseline.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta