Siirry sisältöön

Ruoka-alan sanat: yhdyssanakysymyksiä

Ohje lyhyesti

Moniosaiset ruokalajien nimitykset ovat yleensä yhdyssanoja, jotka kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Yhdyssanojen alkuosa on joko nominatiivissa eli perusmuodossa tai genetiivissä eli -n-loppuisessa muodossa:

kalakeitto
kanapata
uunijuusto

vasikanpaisti
porsaankyljys
lampaanreisi
italiansalaatti

Ohjeen osat ovat seuraavat:

Koko ohje

Yhdyssanan alkuosan muoto: parsakeitto, ranskankerma

Ruoka-alan yhdyssanoissa alkuosan perusmuoto eli nominatiivimuoto (parsa-, uuni-) kertoo esimerkiksi raaka-aineen tai valmistustavan:

parsakeitto, riisipuuro
silakkalaatikko, voikastike

uunikala, kylmäsavulohi
paahtopaisti, vispipuuro

Genetiivialku (vasikan-) puolestaan voi ilmaista alkuperää: esimerkiksi sen, minkä eläimen osasta ruoka on valmistettu tai mistä ruoka on alun perin kotoisin tai mille alueelle ruoka on tyypillistä. Genetiivialku ilmaisee myös, kenen tai minkä mukaan ruoka on nimetty.

vasikanpaisti, porsaankyljys

karjalanpiirakka, viipurinrinkeli
ranskankerma, cumberlandinkastike
italiansalaatti, wieninleike

runebergintorttu, aleksanterinleivos
metsästäjänleike

Kirjavuutta ja vaihtelua yhdyssanan alkuosan muodossa on jonkin verran:

edamjuusto ~ edaminjuusto
sitruunamehu ~ sitruunanmehu

Huom. Jos jälkiosa on yhdyssana, kirjoitetaan genetiivimuotoinen alkuosa usein siitä erilleen, mutta kokonaisuuden voi kirjoittaa myös termimäisesti yhdyssanaksi:

naudan sisäfilee ~ naudansisäfilee
possun jauheliha ~ possunjauheliha
kanan rintafilee ~ kananrintafilee

Muutamissa vastaavissa sanoissa alkuosa on perusmuodossa eli nominatiivissa, jolloin kokonaisuus muodostaa yhdyssanan:

sika-nautajauheliha
lohijauheliha

Alkukirjain: bostonkakku, wieninleike, Deminovin salaatti

Vaikka ruokalajin nimitys olisi erisnimitaustaustainen (kuten bostonkakku, karjalanpiirakka, wieninleike, runebergintorttu), se kirjoitetaan tavallisesti pienellä alkukirjaimella, koska kokonaisuus ilmaisee yleensä nimenomaan lajia eikä niinkään viittaa konkreettisesti tiettyyn paikkaan tai henkilöön.

Jos kuitenkin kyse on esimerkiksi ravintolan nimikkoruoasta, jonkin alueen omasta erikoisuudesta tai ylipäänsä harvinaisesta nimestä, se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:

Oopperakellarin silakat
Lehtovaaran leipä
Demidovin salaatti

Katso myös erillisiä ohjeita Alkukirjain: ruokalajit ja elintarvikkeet sekä Ruoka-alan vierassanat kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa.

Tasavertaisten osien välissä yhdysmerkki: mango-persikkasose

Kun moniosaisen ruokalajin nimen alkuosassa on ruoan syntymisen kannalta tasavertaisia ruoka-aineiden nimiä, nämä osat erotetaan toisistaan yhdysmerkillä. Esimerkiksi porkkana-appelsiiniraaste on raastetta, jossa on porkkanaa ja appelsiinia, ja liha-makaronilaatikossa on sekä lihaa että makaronia.

liha-makaronilaatikko
mango-persikkasose
lohi-avokadopasta
purjo-perunasosekeitto

pähkinä-omena-sellerisalaatti

Yhdyssanan alun tasavertaiset osat voivat olla yhdyssanoja nekin:

valkoviini-herkkusienikastike
sinihomejuusto-granaattiomenasalaatti

Huom. Yhdysmerkillä tai yhdysmerkittömyydellä voi siis osoittaa, ovatko ainekset ruokalajin nimessä keskenään tasavertaisia eli rinnasteisia vai määrittääkö edellinen jälkimmäistä:

minttu-suklaakakku (keskeiset ainekset: minttukeksit ja suklaa; sanat minttu ja suklaa siis keskenään rinnasteisia)

minttusuklaakakku (keskeinen aines: minttusuklaa; minttu määrittää sanaa suklaa)

Katso myös ohjetta Yhdysmerkki rinnasteisten osien välissä: lohi-avokadopasta kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta