Moniosaiset ruokalajien nimitykset ovat yleensä yhdyssanoja, jotka kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.
Yhdyssanojen alkuosa on joko nominatiivissa eli perusmuodossa tai genetiivissä eli -n-loppuisessa muodossa:
kalakeitto, kanapata, uunijuusto
vasikanpaisti, porsaankyljys, lampaanreisi, italiansalaatti
Ohjeen osat ovat seuraavat:
Ruoka-alan yhdyssanoissa alkuosan perusmuoto eli nominatiivimuoto (parsa-,
uuni-) kertoo esimerkiksi raaka-aineen tai valmistustavan:
parsakeitto, riisipuuro, silakkalaatikko, voikastike
uunikala, kylmäsavulohi, paahtopaisti, vispipuuro
Genetiivialku (vasikan-) puolestaan voi ilmaista alkuperää: esimerkiksi sen, minkä eläimen osasta ruoka on valmistettu tai mistä ruoka on alun perin kotoisin tai mille alueelle ruoka on tyypillistä. Genetiivialku ilmaisee myös, kenen tai minkä mukaan ruoka on nimetty.
vasikanpaisti, porsaankyljys
karjalanpiirakka, viipurinrinkeli, ranskankerma, cumberlandinkastike, italiansalaatti, wieninleike
runebergintorttu, aleksanterinleivos, metsästäjänleike
Kirjavuutta ja vaihtelua yhdyssanan alkuosan muodossa on jonkin verran:
edamjuusto ~ edaminjuusto
sitruunamehu ~ sitruunanmehu
Huom. Jos jälkiosa on yhdyssana, kirjoitetaan genetiivimuotoinen alkuosa usein siitä erilleen, mutta kokonaisuuden voi kirjoittaa myös termimäisesti yhdyssanaksi:
naudan sisäfilee ~ naudansisäfilee
possun jauheliha ~ possunjauheliha
kanan rintafilee ~ kananrintafilee
Muutamissa vastaavissa sanoissa alkuosa on perusmuodossa eli nominatiivissa, jolloin kokonaisuus muodostaa yhdyssanan:
sika-nautajauheliha,
lohijauheliha.
Vaikka ruokalajin nimitys olisi erisnimitaustaustainen (kuten bostonkakku, karjalanpiirakka, wieninleike, runebergintorttu), se kirjoitetaan tavallisesti pienellä alkukirjaimella, koska kokonaisuus ilmaisee yleensä nimenomaan lajia eikä niinkään viittaa konkreettisesti tiettyyn paikkaan tai henkilöön.
Jos kuitenkin kyse on esimerkiksi ravintolan nimikkoruoasta, jonkin alueen omasta erikoisuudesta tai ylipäänsä harvinaisesta nimestä, se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:Oopperakellarin silakat
Lehtovaaran leipä
Demidovin salaatti
Katso myös erillisiä ohjeita
Alkukirjain: ruokalajit ja elintarvikkeet sekä
Ruoka-alan vierassanat kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa.
Kun moniosaisen ruokalajin nimen alkuosassa on ruoan syntymisen kannalta tasavertaisia ruoka-aineiden nimiä, nämä osat erotetaan toisistaan yhdysmerkillä. Esimerkiksi porkkana-appelsiiniraaste on raastetta, jossa on porkkanaa ja appelsiinia, ja liha-makaronilaatikossa on sekä lihaa että makaronia.
liha-makaronilaatikko
purjo-perunasosekeitto
mango-persikkasose
lohi-avokadopasta
pähkinä-omena-sellerisalaatti
Yhdyssanan alun tasavertaiset osat voivat olla yhdyssanoja nekin:
valkoviini-herkkusienikastike
sinihomejuusto-granaattiomenasalaatti
Huom. Yhdysmerkillä tai yhdysmerkittömyydellä voi siis osoittaa, ovatko ainekset ruokalajin nimessä keskenään tasavertaisia eli rinnasteisia vai määrittääkö edellinen jälkimmäistä:
minttu-suklaakakku (keskeiset ainekset: minttukeksit ja suklaa; sanat minttu ja suklaa siis keskenään rinnasteisia)
minttusuklaakakku (keskeinen aines: minttusuklaa; minttu määrittää sanaa suklaa)
Katso myös ohjetta
Yhdysmerkki rinnasteisten osien välissä: lohi-avokadopasta kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa.