Moniosaiset ruokalajien nimitykset ovat yleensä yhdyssanoja, jotka kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.
Yhdyssanojen alkuosa on joko nominatiivissa eli perusmuodossa tai genetiivissä eli -n-loppuisessa muodossa:
kalakeitto, kanapata, uunijuusto
vasikanpaisti, porsaankyljys, lampaanreisi, italiansalaatti
Ohjeen osat ovat seuraavat:
Ruoka-alan yhdyssanoissa perusmuoto- eli nominatiivialku (parsa-, uuni-) kertoo esimerkiksi raaka-aineen tai valmistustavan:
parsakeitto, riisipuuro, silakkalaatikko, voikastike
uunikala, kylmäsavulohi, paahtopaisti, vispipuuro
Genetiivialku (vasikan-, metsästäjän-) puolestaan voi ilmaista alkuperää: esimerkiksi sen, minkä eläimen osasta ruoka on valmistettu tai mistä ruoka on alun perin kotoisin tai mille alueelle ruoka on tyypillistä. Genetiivialku ilmaisee myös, kenen tai minkä mukaan ruoka on nimetty.
vasikanpaisti, porsaankyljys
karjalanpiirakka, viipurinrinkeli, ranskankerma, cumberlandinkastike, italiansalaatti, wieninleike
runebergintorttu, aleksanterinleivos, metsästäjänleike
Kirjavuutta ja vaihtelua yhdyssanan alkuosan muodossa ja merkityksissä on jonkin verran:
edamjuusto ~ edaminjuusto
sitruunamehu ~ sitruunanmehu
Vaikka ruokalajin nimitys olisi erisnimitaustaustainen (kuten bostonkakku, karjalanpiirakka, wieninleike, runebergintorttu), se kirjoitetaan tavallisesti pienellä alkukirjaimella, koska kokonaisuus ilmaisee yleensä nimenomaan lajia eikä niinkään viittaa konkreettisesti paikkaan tai henkilöön.
Jos kuitenkin kyse on esimerkiksi ravintolan nimikkoruoasta, jonkin alueen omasta erikoisuudesta tai ylipäänsä harvinaisesta nimestä, se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:
Oopperakellarin silakat
Lehtovaaran leipä
Demidovin salaatti
Katso myös erillistä ohjetta Alkukirjain: ruokalajit ja elintarvikkeet kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa. Myös ruoka-alan vierassanoista ks. ohjetta kohdassa Lisätietoa toisessa ohjeessa.
Kun moniosaisen ruokalajin nimen alkuosassa on ruoan syntymisen kannalta tasavertaisia ruoka-aineiden nimiä, nämä osat erotetaan toisistaan yhdysmerkillä. Esimerkiksi porkkana-appelsiiniraaste on raastetta, jossa on porkkanaa ja appelsiinia, samoin liha-makaronilaatikossa on sekä lihaa että makaronia.
purjo-perunasosekeitto, mango-persikkasose, lohi-avokadopasta
pähkinä-omena-sellerisalaatti
Yhdyssanan alun tasavertaiset osat voivat olla yhdyssanoja nekin:
valkoviini-herkkusienikastike
sinihomejuusto-granaattiomenasalaatti
Katso myös erillistä ohjetta Yhdysmerkki rinnasteisten osien välissä: lohi-avokadopasta kohdassa Lisätietoa toisessa ohjeessa.
Yhdysmerkin käytön ratkaisee se, ovatko ruoka-aineet sanassa keskenään tasavertaisia eli rinnasteisia vai määrittääkö edellinen jälkimmäistä. Jos esimerkiksi jäätelössä on aineksina minttulikööriä ja suklaajäätelöä, annos on minttu-suklaajäätelöä. Jos jäätelöannoksessa on minttusuklaata, se on minttusuklaajäätelöä.