Siirry sisältöön

Yhdyssana: alkuosassa genetiivi (äidinkieli, rauhanneuvottelu, kuvankaunis)

Ohje lyhyesti

Sijamuoto genetiivi (esim. ystävän) on yhdyssanan alkuosassa vakiintunut ilmaisemaan tiettyjä merkityksiä, esimerkiksi omistus- tai kuuluvuussuhdetta:

osakkeenomistaja
ystävänpäivä

Kuitenkin joissain tapauksissa genetiivi voi vaihdella perusmuodon eli nominatiivin kanssa:

nuorisonohjaaja ~ nuoriso-ohjaaja

Ohjeen osat ovat seuraavat:

Koko ohje

Genetiivimuotoisen alkuosan merkityksiä

• Genetiivi (esim. äidin) ei ole yhdyssanan alkuosan muotona merkitykseltään yhtä avoin kuin nominatiivi (äiti), vaan yleensä se yksilöi tai muuten rajaa alkuosan tarkoittaman asian alaa.

Yhdyssanan genetiivimuotoinen alkuosa ilmaisee esimerkiksi

kokonaisuuteen kuulumista, johonkin liittyvyyttä tai omistamista: järvenranta, salaatinlehti, kuusenkoriste, kaupunginteatteri

suhteutusta, vertailua johonkin: luonnonkaunis, kristallinkirkas, ajanmukaisuus

Kun yhdyssanan loppuosa on verbistä muodostettu substantiivi, joka tarkoittaa tekemistä, tekijää tms. (esim. laulu, pyrkimys, tekijä), genetiivimuotoinen alkuosa ilmaisee mm. tekemisen

kohdetta, tavoitetta tai tekijää: keihäänheitto, nesteenpoisto, työntekijä, linnunlaulu, tulivuorenpurkaus, maankohoaminen

Yhdyssanan alku- ja loppuosan merkityssuhde on näissä sama kuin olisi lauseessa verbin suhde vastaavaan lauseenjäseneen: heittää keihästä, poistaa nestettä; tehdä työtä; lintu laulaa, maa kohoaa. Kohdetta tarkoittamassa genetiivi on paljon tavallisempi kuin nominatiivi mutta ei yksinomainen. (Nominatiivialkuisia yhdyssanoja esitellään ohjeessa Yhdyssana: alkuosassa nominatiivi (kotimatka, kuivapesu, aamu-uninen), ks. Lisätietoa toisessa ohjeessa.)

• Genetiivialku on eräissä tapauksissa monikkomuotoinen:

eläintenhoitaja
rantojensuojelu
lastenvalvoja

Muutamissa yhdyssanoissa on vakiintunut käyttöön -in-loppuinen monikon genetiivin muoto, jota ei muutoin juuri tapaa:

kansainvälinen
valtiovarainministeri
edustajainhuone

Yhteen vai erilleen?

Genetiivi-ilmauksen yhteydessä joutuu usein miettimään, onko kyseessä yhdyssana vai erillisten sanojen liitto: palveluntuottaja vai palvelun tuottaja? Usein molemmat vaihtoehdot ovat periaatteessa mahdollisia, mutta yhdyssanassa korostuu ilmauksen termimäisyys: 

YhteenErilleen
eläintenhoitaja
(termi, tehtävänimike)
(näiden) eläinten hoitaja
lääkärinlausunto 
(termi)
kenen lääkärin lausunto?

Yhteen ja erilleen kirjoittamiseen vaikuttavat myös mm. sanojen pituus ja se, mitä kirjaimia on sanojen rajalla: konsonanttiin loppuva alkuosa (esim. tuotannon-, talon-) ja vokaalilla alkava loppuosa (ala, osto) saattavat joissakin tapauksissa olla yhteen kirjoitettuina hankalampia hahmottaa kuin erillisinä. Kumpikin vaihtoehto on silti mahdollinen:

tuotannonala, tuotannon ala

talonosto, talon osto

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta