Siirry sisältöön

Yhdysmerkki eli yhdysviiva

Ohje lyhyesti

Yhdysmerkki eli yhdysviiva on ajatusviivaa lyhyempi vaakaviiva, jota käytetään erilaisten yhdyssanan osien välissä. Samaa viivaa käytetään myös tavuviivana.

Yhdysmerkin käyttöä koskevia ohjeita:

Kuinka estää yhdysmerkin muuttuminen ajatusviivaksi?

Eräät tietokoneohjelmat muuttavat välilyönnin jälkeisen yhdysmerkin ajatusviivaksi. Esimerkiksi Word 2010 -ohjelmassa tämän saa estettyä valitsemalla Tiedosto → Asetukset → Tarkistustyökalut → Automaattisen korjauksen asetukset → Automaattinen muotoilu. Poista valinta kohdasta ”Yhdysmerkit (- -) viivoilla (–)”.

Vanhemmissa Word-versioissa sama tehdään valitsemalla Työkalut-valikosta kohdasta ”Automaattisen korjauksen asetukset” kohta ”Automaattinen muotoilu kirjoitettaessa” ja poistamalla valinta kohdasta ”Yhdysmerkit (- -) viivoilla (–)”.

Sitova yhdysmerkki

Sellaisissa moniosaisissa yhdyssanoissa kuin avaimet käteen -sopimus yhdysmerkki on kiinni kokonaisuuden pääsanassa (sopimus). Jos kokonaisuus joudutaan jakamaan eri riveille, tulee huolehtia siitä, että tekstinkäsittelyohjelma ei jätä yhdysmerkkiä yksin rivin loppuun. Tällöin voi käyttää ns. sitovaa yhdysmerkkiä, jolloin yhdysmerkki siirtyy sitä seuraavan sanan mukana:

Jaa riveille näin:Ei näin:
avaimet käteen
-sopimus
avaimet käteen -
sopimus
Olkiluoto 3
-hanke
Olkiluoto 3-
hanke

Monissa Windows-ohjelmissa sitovan yhdysmerkin voi tuottaa pitämällä Ctrl- ja vaihtonäppäintä alas painettuina ja painamalla samalla yhdysmerkkinäppäintä (kirjainnäppäimistön viivanäppäintä).

Verkkosivuille tekstejä siirrettäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että eri selaimet saattavat näyttää sitovan yhdysmerkin muuna viivana kuin yhdysmerkkinä.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta