Yhdysmerkki eli yhdysviiva
Ohje lyhyesti
Yhdysmerkki eli yhdysviiva on ajatusviivaa lyhyempi vaakaviiva, jota käytetään erilaisten yhdyssanan osien välissä. Samaa viivaa käytetään myös tavuviivana.
Yhdysmerkin käyttöä koskevia ohjeita:
- Yhdysmerkki yhdyssanassa, jossa osien rajalla samat vokaalit: linja-auto
- Yhdysmerkki yhdyssanassa, jossa lyhenne, numero tms.: tosi-tv, F1-kilpailu
- Yhdysmerkki yhdyssanassa, jossa vierassana: scifi-elokuva ~ scifielokuva
- Yhdysmerkki yhdyssanassa, jossa erisnimi: Piritta-kahvila
- Yhdysmerkki rinnasteisten osien välissä: lohi-avokadopasta
- Yhdysmerkki toistamatta jätetyn sanan tilalla: aamu- ja iltavuoro
- Paikannimet: yhdysmerkilliset (Ala-Mustalampi)
- Yhdyssana: erisnimen muoto (Bond-fani, Suomen Lontoon-lähetystö)
Kuinka estää yhdysmerkin muuttuminen ajatusviivaksi?
Eräät tietokoneohjelmat muuttavat välilyönnin jälkeisen yhdysmerkin ajatusviivaksi. Esimerkiksi Word 2010 -ohjelmassa tämän saa estettyä valitsemalla Tiedosto → Asetukset → Tarkistustyökalut → Automaattisen korjauksen asetukset → Automaattinen muotoilu. Poista valinta kohdasta ”Yhdysmerkit (- -) viivoilla (–)”.
Vanhemmissa Word-versioissa sama tehdään valitsemalla Työkalut-valikosta kohdasta ”Automaattisen korjauksen asetukset” kohta ”Automaattinen muotoilu kirjoitettaessa” ja poistamalla valinta kohdasta ”Yhdysmerkit (- -) viivoilla (–)”.
Sitova yhdysmerkki
Sellaisissa moniosaisissa yhdyssanoissa kuin avaimet käteen -sopimus yhdysmerkki on kiinni kokonaisuuden pääsanassa (sopimus). Jos kokonaisuus joudutaan jakamaan eri riveille, tulee huolehtia siitä, että tekstinkäsittelyohjelma ei jätä yhdysmerkkiä yksin rivin loppuun. Tällöin voi käyttää ns. sitovaa yhdysmerkkiä, jolloin yhdysmerkki siirtyy sitä seuraavan sanan mukana:
Jaa riveille näin: | Ei näin: |
---|---|
avaimet käteen -sopimus | avaimet käteen - sopimus |
Olkiluoto 3 -hanke | Olkiluoto 3- hanke |
Monissa Windows-ohjelmissa sitovan yhdysmerkin voi tuottaa pitämällä Ctrl- ja vaihtonäppäintä alas painettuina ja painamalla samalla yhdysmerkkinäppäintä (kirjainnäppäimistön viivanäppäintä).
Verkkosivuille tekstejä siirrettäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että eri selaimet saattavat näyttää sitovan yhdysmerkin muuna viivana kuin yhdysmerkkinä.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu