Siirry sisältöön

Verbi yksikössä tai monikossa: viisi hiihtäjää keskeytti vai keskeyttivät?

Ohje lyhyesti

Verbi on tavallisesti yksikössä (pääsi, jäi), kun tekijää tms. tarkoittavana subjektina on viisi hiihtäjää -tyyppinen lukusanan sisältävä ilmaus:

Viisi Suomen joukkueen hiihtäjää pääsi maaliin, loput keskeyttivät.

Kuulemma 19 opiskelijaa jäi tulematta tenttiin.

Verbi voi olla myös monikossa (pääsivät) silloin, kun puhe on tyhjentävästi kaikista puheena olevista:

Suomen joukkueen (kaikki) viisi hiihtäjää pääsivät maaliin.

Ohjeen osat ovat seuraavat:

Koko ohje

Verbi yksikössä

Kun lauseen tekijää tms. tarkoittavana subjektina on viisi hiihtäjää -tyyppinen lukusanailmaus, on verbi tavallisesti yksikössä. Verbi siis mukautuu yksiköllisen lukusanan muotoon, ei ilmauksen monikolliseen merkitykseen:

Samoihin aikoihin sattui ikävä tapaus. Neljä miestä ryösti kauppiaan.

Kahdeksan finalistia jatkaa Mirjam Helin -laulukilpailussa.

Hiihtoliiton esitykset menivät läpi sellaisinaan, joten kisoihin matkustaa Suomesta 12 hiihtäjää, 5 mäkihyppääjää, 5 yhdistetyn miestä, 5 alppihiihtäjää ja 4 kumparelaskijaa.

Tyypillisesti kyseessä on esittelevä ilmaus, joka kertoo ikään kuin uutisena, mitä mainittu määrä tekijöitä tekee. Mahdollisten tekijöiden kokonaismäärä jää tarkemmin määrittelemättömäksi tai sitä mahdollisesti täsmennetään myöhemmin tekstissä. Ilmaustyyppiä käytetäänkin usein mm. uutisotsikoissa.

Myös seuraavissa esimerkeissä yksikkömuotoinen verbi vihjaa siitä, että kyse ei ole tyhjentävästi kaikista kyseeseen tulevista:

Kolme kirppismuodin ammattilaista kertoo, mitä vaatteita suomalaiset ostavat nyt (otsikko)

Kirjan pohjaksi hänellä on ollut noin 350 sivua aineistoa. Kaksi kustantajaa on kiinnostunut kirjan julkaisemisesta. (’kaksi useammasta kustantajasta’)

Esimerkeissä ammattilaisten ja kustantajien joukosta mainitaan tietty määrä ja todetaan heistä jotain. Kokonaismäärä jää avoimeksi; se ei edes ole tekstiyhteydessä olennainen.

Verbi monikossa

Verbi voi lukusanailmauksen yhteydessä olla joskus myös monikossa. Tällöin kyseessä on tyhjentävästi eli jäännöksettömästi koko puheena oleva joukko. Tuo ’koko joukon’ merkitys pohjautuu tuttuuteen tai määräisyyteen joko edeltävän tekstiyhteyden tai yleisen tietouden perusteella. Ilmauksessa on usein määritteenä tarkentava tai rajaava sana nämä, ne, nuo, kaikki tai joukkoa muutoin tarkentava monikollinen ilmaus, kuten mainitut, paikalla olleet:

Valtuutetut sitoutuvat tekemään päätöksiä, jotka ovat ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestäviä. Nämä kolme elementtiä nivoutuvat toisiinsa.

Myynnissä kahdeksan tyylikästä paritalohuoneistoa. – – Kaikki kahdeksan huoneistoa ovat saunallisia paritaloja.

Auto pyörähti kaistoja erottavan viherkaistaleen yli ja törmäsi vastaan tulleeseen henkilöautoon, jonka neljä matkustajaa joutuivat sairaalahoitoon. (’kaikki auton matkustajat’)

Mitkä seitsemän maata osallistuivat vuoden 1956 Euroviisuihin? (’osallistujia ei ollut enempää’)

Osastolla olleet kolme hoitajaa joutuivat toimimaan tilanteessa yksin palokunnan tuloon saakka. (’muita hoitajia ei ollut paikalla’)

Seuraavissa esimerkeissä tyhjentävä viittaus syntyy genetiivimuotoisen ilmauksen (Pohjois-Suomen, Big Brotherin) käyttämisestä ennen lukusanaa:

Pohjois-Suomen kuusi lentoasemaa Ivalo, Enontekiö, Kemi-Tornio, Kittilä, Kuusamo ja Rovaniemi muodostavat tiiviin lentoasemaverkon. (’kaikki lentoasemat’)

Big Brotherin 12 asukasta yrittivät tehdä oloaan kotoisaksi Big Brother -talossa. (’kaikki asukkaat’)

Huom. Päinvastaisessa sanajärjestyksessä viittaus ei yleensä ole tyhjentävä (ks. ohjetta Sanajärjestys: tytön kaksi koiraa vai kaksi tytön koiraa? kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa):

Kolme Pohjois-Suomen seurakuntaa korottaa kirkollisveroa. (’kolme monien joukosta’)

Joskus viittaus voidaan tulkita tyhjentävästi myös yleistiedon perusteella:

Statoil on ottanut Puolassa käyttöön sisäinen pankki -ratkaisun, ja kolme Baltian maata seuraavat pian perässä. (’Baltiassa on kolme maata, ei enempää’)

Huom. Verbi on monikossa, jos lukusanailmaus sisältyy seuraavanlaisiin rinnastuksen sisältäviin ilmauksiin:

Ulosajo ja kotijoukkueen kolme jäähyä ratkaisivat illan ottelutuloksen.

Linja-auto ja kaksi muuta ajoneuvoa kolaroivat Mannerheimintiellä.

Viisi hiihtäjää, jotka

Viisi hiihtäjää -tyyppisen ilmauksen yhteydessä käytettävä relatiivilause alkaa monikkomuotoisella jotka-, joita- jne. pronominilla, ei yksikkömuotoisella. Monikollinen merkitys siis painaa relatiivipronominin valinnassa enemmän kuin edeltävän sanan yksikkömuoto:

Orvoksi jäi kaksi 1,5 vuoden ikäistä pentua, jotka petotutkijan mielestä selviävät jo yksin.

Hotellin luona nähtiin kolme henkilöä, joilla voisi olla hyviä havaintoja.

Aluksessa on neljä pelastuslauttaa, joihin mahtuu 140 ihmistä kuhunkin.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta