Ruokalistan oikeinkirjoituskysymyksiä
Ohje lyhyesti
Ruokalista on omanlaisensa luettelomainen tekstilaji, joka on merkintätavoiltaan yhtenäinen kokonaisuus.
Ohjeen osat ovat seuraavat:
Koko ohje
Ruokalistan osat: alkukirjain ja sijamuodot
Ruokalistan osat eli annosten nimet esitetään tavallisesti allekkain omilla riveillään. Kukin omalta riviltään alkava listan osa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, vaikka kyseessä olisi yksi sana. Pisteitä tai pilkkuja ei tarvita allekkaisten osien välissä.
Annosten nimet voidaan esittää joko perusmuodossa (lohikeitto) tai taivutettuina, partitiivimuotoisina (lohikeittoa). Molemmat vaihtoehdot ovat ruoka-aineista ja -lajeista puhuttaessa yleensä mahdollisia. Perusmuoto esittää annoksen kokonaisuutena, partitiivi puolestaan ilmaisee rajaamatonta määrää.
Päivän lounasvaihtoehdot
Lohi-pastavuoka
Broilerikiusaus
Punajuuri-linssi-kasviskiusaus
Illallismenyy
Kalalautanen à la Chefs, vihersalaattia ja pähkinävinegrettiä
***
Ankan rintafileetä, sitruuna-perunapyreetä, kasvisnyytti ja dijonkastiketta
***
Sitruunajäätelöä, tuoreita marjoja
***
Jos annoksen sisältöä kuvaillaan, kuvaus esitetään tavallisesti omalla rivillään annoksen nimen perässä:
Keilaajan burgeri
Jauhelihapihvi, juusto, salaatti, punasipuli, tomaatti, pekoni, chilimajoneesi, ranskanperunat, BBQ-dippi
Kalastajan salaatti
Salaattisekoitus, tomaatti, kurkku, punasipuli, lohi, katkarapu, chilimajoneesi
Lehtipihvi
Naudan ulkofilee, aromivoi, paahdettuja vihanneksia, friteerattuja sipulirenkaita ja grillitomaatti
Kylmäsavulohi-ravunpyrstöpasta
Pastaa, kylmäsavustettua lohta, ravunpyrstöjä, crème fraiche -kastiketta, punasipulia, sitruunaa ja parmesaanijuustoa
Lohikeitto à la Pikku Myy
Ruokalistoissa käytetään annoksen nimen yhteydessä usein ranskankielistä ilmausta à la, joka tarkoittaa ’tapaan’:
Kermainen lohikeitto à la Pikku Myy [= kermainen lohikeitto Pikku Myyn tapaan]
Salaatti à la Kämp [= salaatti Kämpin tapaan]
Huomattakoon, että suomenkielinen tapaan-ilmaus ei tee ruokalistasta vähemmän hienoa.
Erikseen tilauksesta valmistettavien annosten otsikkona käytetään ruokalistoissa usein ilmausta à la carte -annokset.
Räiskäleitä mansikkahillolla?
Ruokalistoissa näkee käytettävän myös -lla-/-llä-päätteistä adessiivisijamuotoa: räiskäleitä mansikkahillolla. Rennon sävyiseen ruokalistaan ilmaustyyppi sopii, mutta vaihtoehtoinen ilmaustapa on tyylikkäämpi:
Tyyliltään mielipiteitä jakava ilmaustapa | Neutraali ilmaustapa |
---|---|
räiskäleitä mansikkahillolla | räiskäleitä, mansikkahilloa ~ räiskäleitä ja mansikkahilloa ~ räiskäleitä mansikkahillon kera |
pizza kolmella vapaavalintaisella täytteellä | pizza, kolme vapaavalintaista täytettä ~ pizza, johon voi vapaasti valita kolme täytettä |
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Lisätietoa muualla
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu