Ristikkomerkki (#)
Ohje lyhyesti
#-merkkiä kutsutaan ristikkomerkiksi tai ruuduksi, arkikielessä myös risuaidaksi. Verkossa ristikkomerkkiä ja sen perässä olevaa sanaa tai merkkijonoa käytetään aihetunnisteena eli avainsanana (englanniksi hashtag).
Koko ohje
• Sosiaalisen median palveluissa, kuten Twitterissä ja Instagramissa, voidaan käyttää aihetunnisteita, jotka koostuvat ristikkomerkistä ja sitä seuraavasta yhdestä tai useammasta sanasta. Tunnisteen avulla käyttäjät voivat kertoa julkaisunsa liittyvän tiettyyn aihepiiriin tai hakea eri aiheita koskevia julkaisuja.
#Kotus
#jääkiekko
#eduskuntavaalit2023
Aihetunnisteina ilmaukset kirjoitetaan yhdeksi jonoksi, jotta tunniste pysyy ehjänä ja toimii linkkinä muihin saman aihepiirin julkaisuihin. Jos tunniste on moniosainen ilmaus tai nimi, kannattaa selvyyden vuoksi käyttää isoa alkukirjainta kunkin osan alussa. Esimerkiksi ruudunlukuohjelmat osaavat lukea näin muotoillut tunnisteet oikein.
#SuomenKieli
#PunainenRisti
#OlenAntirasisti [kampanjan nimi]
Tavallisessa asiatyylisessä tekstissä esimerkiksi kampanjoiden nimet on kuitenkin hyvä kirjoittaa oikeinkirjoitussuositusten mukaisesti: Olen antirasisti -kampanja (ks. myös ohjetta Alkukirjain: tapahtumien, kampanjoiden ja teemapäivien nimet kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa).
• Lisäksi #-merkkiä käytetään erityistarkoituksiin esimerkiksi verkkosivujen osoitteissa ja puhelimissa:
Näppäile oma puhelinnumerosi ja paina #.
Huom. Englanninkielisissä teksteissä ilmauksen #8 merkitys on ’(järjestyksessä) numero 8, kahdeksas’. Suomenkielisissä teksteissä ristikkomerkkiä ei suositeta käytettäväksi tällä tavalla sanan numero tilalla.
Lisätietoa toisessa ohjeessa
Asiasanat
Anna palautetta tästä ohjeesta
Jaa sivu