Siirry sisältöön

Rekisteröity ja rekisteröimätön tavaramerkki (®, ™)

Ohje lyhyesti

Rekisteröidyn tavaramerkin symboli on ® ja rekisteröimättömän ™. Ne voidaan merkitä sanan tai sanaliiton jälkeen (ilman välilyöntiä) osoittamaan, että kyseessä on rekisteröity tai rekisteröimätön tavaramerkki. Merkit ovat usein yläindeksinä:

Burana®
Ingmanin soijajäätelöiden tavaramerkki on Tofu Ice™.

Symboli kirjoitetaan vastaavasti myös taivutetun tavaramerkin nimen perään:

Statiineja, esimerkiksi Lipitoria®, määrätään korkean kolesterolin hoitoon yhä enemmän.

Koko ohje

Tavaramerkki voi lain mukaan olla kuvio, yksi tai useampi sana, kirjaimia tai numeroita, myös tavaran tai sen päällyksen erikoislaatuinen asu. Silloin kun tavaramerkkinä on sana tai sanoja, sitä taivutetaan lauseyhteyden edellyttämälllä tavalla. Tunnus ® tai ™ kirjoitetaan sanan jälkeen ilman välilyöntiä ja usein yläindeksinä.

Jos tunnusta käytetään nimen yhteydessä yhtäjaksoisessa tekstissä, riittää, että sitä käytetään vain kun nimi mainitaan ensimmäisen kerran. Useissa tekstilajeissa, kuten lehtiartikkeleissa, merkkiä ei käytetä ollenkaan.

iittala®
tekstissä: Iittalan® tuotteet ~ Iittalan tuotteet

Tofu Ice™
tekstissä: Tofu Icen™ valmistaja ~ Tofu Icen valmistaja

Joskus taivutusmuodot saattavat kuitenkin näyttää epähavainnollisilta. Esimerkiksi nimen Lipitor genetiivimuodon (n-muoto) Lipitorin voisi helposti hahmottaa nimen perusmuodoksi. Tällöin kannattaa miettiä, voiko lauseen rakentaa niin, että tavaramerkkiä ei tarvitse taivuttaa. Jos näin ei synny sujuvaa tekstiä, voidaan muodostaa yhdyssana, jonka selittävää perusosaa taivutetaan.

Lipitor®-tabletin voi ottaa aterian yhteydessä.

Merkin tuottaminen

Rekisteröidyn tavaramerkin symbolin voi monissa Windows-ohjelmissa kirjoittaa näppäilemällä Alt ja numeronäppäimistöstä 0174 (Num Lock -toiminto päällä) ja rekisteröimättömän näppäilemällä Alt 0153.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta