Siirry sisältöön

Passiivimaisia rakenteita: teksti kääntyi kiinaksi

Ohje lyhyesti

Lauseissa uimari karsiutui ja läksyt hoituivat kerrotaan, että jotakin tapahtui uimarille ja läksyille kuin itsestään. Vastaavissa passiivilauseissa tapahtuma on toiminnallisempi: uimari karsittiin (’joku karsi’), läksyt hoidettiin (’joku hoiti’).

Koko ohje

Hoitua-, kaatua-, karsiutua- ja kääntyä-tyyppiset verbit sisältävät u/y-aineksen. Tällaisia verbejä kutsutaan kieliopissa passiivijohdoksiksi.

Sellaisissa lauseissa kuin Asia hoitui tai Lakko peruuntui esitetään, että epätoiminnalliselle subjektille (asia, lakko) tapahtuu jotakin. Tapahtuma esitetään siis jonkin ulkopuolisen tahon aiheuttamana tai ikään kuin itsestään aiheutuvana:

Uimari karsiutui jatkosta.

Pankin verkkosivut kaatuivat.

Läksyt hoituivat lomallakin.

Ilveksen valmentaja vaihtui etuajassa.

Joskus tapahtuman aiheuttaja ilmaistaan esittämällä se esimerkiksi paikkana tai syynä:

Lautta kaatui myrskyssä. – Vrt. Myrsky kaatoi lautan.

Hän masentui karkotuksesta. – Vrt. Karkotus masensi hänet.

Vastaavissa passiivilauseissa tapahtuma esitetään toiminnallisempana. Passiivilauseeseen tulkitaan tekijä (ihminen), joka tekee jotain kohteelle (objektille), kuten seuraavassa uimarille, verkkosivuille ja läksyille:

Uimari karsittiin jatkosta. (’joku karsi uimarin jatkosta’)

Tiedustelupalvelun verkkosivut kaadettiin. (’joku kaatoi’)

Läksyt hoidettiin leirilläkin.

Sen sijaan kaatua-tyyppisen verbin avulla tekijä jätetään lauseessa näkymättömäksi. Esimerkiksi uutisoinnissa tulos voidaan esittää kuin itsestään tapahtuneeksi, vaikka yleensä tekijä ilmenee muusta tekstiyhteydestä:

Hän hakkasi tontiltaan tarvittavat rakennuspuut. Tontilta kaatui 600 mäntyä.

Vuoden ravintolaksi valikoitui Ask (otsikko; uutisen alku:) Vuoden ravintolaksi on valittu Kruununhaassa sijaitseva ravintola Ask. Palkinnon myöntävä Suomen Gastronomien Seura kehuu – –.

Kullervo kääntyi kiinaksi kung-fun sanoilla (otsikko; uutisen alku:) Chapman Chenin tuoreessa Aleksis Kivi -käännöksessä – –.

Tekstissä kaatua-tyyppisten ja passiivimuotoisten verbien yhteispelillä voidaan tekijät häivyttää taustalle rakenteellisesti vaihtelevalla tavalla:

Viimeinen kännykkä Nokian Salon tehtaalta valmistui keskiviikkona. Salossa tehtiin kännyköitä kolmisenkymmentä vuotta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta