Siirry sisältöön

Nimenvalinta: Tl. Koski ja Turun läänin Koski

Ohje lyhyesti

Tl. Koski on ainut Suomen kunta, jonka nimessä on vielä vanhaa lääniä tarkoittava lyhenne. Tl.-lyhenteellä viitataan entiseen Turun ja Porin lääniin.

Tekstissä lyhenteen paikka on ennen kunnan varsinaista nimeä, ja lyhenteen loppuun laitetaan piste. Nimi luetaan asussa ”Turun läänin Koski”.

Koko ohje

Tl. Koski on säilyttänyt vanhan nimensä kuntien nimien muutoksista, kuntaliitoksista, läänien nimien muutoksista ja läänien lakkauttamisesta huolimatta. Sen sijaan nimet Hl. Koski ja Tl. Lappi ovat poistuneet käytöstä kunnanniminä. Läänin nimi on näissä kuntien nimissä lyhennetty muotoon Tl. tai Hl. Lyhenne Tl. kertoo entisestä Turun läänistä, joka virallisesti oli Turun ja Porin lääni. Lyhenne Hl. taas viittasi entiseen Hämeen lääniin.

Vaikka kuntien nimiä häviää kuntaliitosten yhteydessä, niitä tarvitaan yhä suurkuntien osien niminä sekä teksteissä, joissa käsitellään aikaa ennen nimenmuutoksia. Tekstissä on parasta kirjoittaa lyhenne ennen kunnan varsinaista nimeä ja käyttää lyhenteen perässä pistettä: Tl. Lappi, Tl. Lapissa, Tl. Koski, Tl. Koskella. Puhuttaessa ja ääneen luettaessa on luontevinta käyttää kokonaisia sanoja, ollaan siis ”Turun läänin Koskella”. Aakkosjärjestyksessä olevassa kuntaluettelossa voi käyttää Koski Tl. -ilmaisua.

Huom. Satakuntalainen Lapin kunta käytti selvyyden vuoksi lyhennettä Tl. erotuksena Lapin maakunnasta. Vuonna 2009 kunta yhdistettiin Raumaan, joten kunnannimenä Tl. Lappi lakkasi olemasta.

Hämeen läänin Koski (Hl. Koski) taas muutti nimensä Hämeenkoskeksi vuonna 1995. Turun läänin Koski on säilyttänyt virallisessa nimessään vanhan läänin nimen, vaikka sitä ei enää tarvittaisikaan erotukseksi Hämeen läänin Koskesta.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Lisätietoa muualla

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta