Siirry sisältöön

Kansallisuus ja kansalaisuus: somali vai somalialainen?

Ohje lyhyesti

Somali tarkoittaa kansallisuutta eli tiettyyn etniseen ryhmään kuuluvaa henkilöä, somalialainen taas Somalian valtion kansalaista.

Koko ohje

Sana kansalaisuus on johdettu sanasta kansalainen, joka tarkoittaa ihmistä suhteessa siihen valtioon, johon hän kuuluu ja jonka valtiolliset ja yhteiskunnalliset oikeudet hänellä on. Puhutaan siis esimerkiksi Suomen kansalaisista, ja juhlapuheissa tervehditään arvoisia kansalaisia.

Kun puhutaan tietyn valtion tai alueen kansalaisista, muodostetaan asukkaannimitys lisäämällä maan nimeen johdin -lainen/-läinen:

kirgisialainen
serbialainen
somalialainen

Sanalla kansallisuus tarkoitetaan kuuluvuutta johonkin kansaan tai kansakuntaan, tiettyyn kieli- ja kulttuuriyhteyteen. Kun puhutaan tietystä etnisestä kansanryhmästä riippumatta hallinnollisesta alueesta, käytetään kansallisuuden nimitystä:

kirgiisi
serbi
somali
romani

Esimerkiksi somaleja on ollut jo kauan ennen vuonna 1960 perustettua Somalian valtiota. Osa somaleista on siis somalialaisia, mutta moni elää myös Somalian valtion ulkopuolella. Vastaavasti somalialaisia voivat olla myös arabit tai bantut, joita on Somalian kansalaisista pieni osa.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta