Siirry sisältöön

Euroopan eri neuvostot

Ohje lyhyesti

Euroopassa toimii kolme lähes samannimistä neuvostoa: Euroopan unionin neuvosto ja Eurooppa-neuvosto ovat EU:n toimielimiä, Euroopan neuvosto puolestaan on EU:n ulkopuolinen Euroopan valtioiden yhteinen järjestö.

Koko ohje

Euroopan unionin neuvosto (the Council of the European Union, le Conseil de l’Union européenne) eli ministerineuvosto tai pelkkä neuvosto on Euroopan unionin toimielin, jossa jäsenmaiden ministerit päättävät mm. unionin säädöksistä. Esimerkiksi ympäristöasioissa paikalla on kunkin maan ympäristöministeri.

• Myös Eurooppa-neuvosto (the European Council, le Conseil européen) on Euroopan unionin toimielin. Se tekee unionin poliittiset linjaukset. Eurooppa-neuvosto on valtionpäämiesten poliittinen huippukokous, joka järjestetään yleensä noin neljä kertaa vuodessa.

• Sen sijaan Euroopan neuvosto (the Council of Europe, le Conseil de l’Europe) ei ole Euroopan unionin elin vaan Euroopan valtioiden välinen laaja yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö, joka on perustettu vuonna 1949. Järjestöstä käytetään myös lyhennettä EN.

Lisätietoa toisessa ohjeessa

Asiasanat

Anna palautetta tästä ohjeesta